FBI: Pobedili smo "Anonimuse"

FBI smatra da je serijom akcija protiv najistaknutijih "haktivista" i hapšenjem nekoliko hakera uspeo da neutralizuje poznati pokret "Anonimus".

Tehnopolis

Izvor: Huffington Post

Četvrtak, 22.08.2013.

10:11

Default images

Čelnici Biroa zaduženi za sajberkriminal veruju da su hapšenja petorice članova grupe "Lulzsec" bila dovoljna da se pokret drastično oslabi, uprkos njegovoj amofrnoj prirodi.

"Ti momci su bili veliki igrači u pokretu Anonimusa i mnogi su se ugledali na njih, pre svega zbog toga što su znali šta im je sve pošlo za rukom", kaže Oston Berglas, specijalni agent FBI.

Jedan od najvažnijih ljudi iz njujorškog odeljenja FBI dodaje da je to što je u hapšenjima pomogla i jedna "krtica", unelo "jedan novi nivo nepoverenja" među Anonimuse.

Do hapšenja pet članova "Lulzseca", koji su kasnije svi priznali krivicu pred sudom, dovela je saradnja FBI sa jednim od osnivača "Lulzseca"" Hektorom Monsegurom, poznatijim u hakerskim krugovima kao "Sabu".

"Pokret je i dalje tu, i dalje pišu po Tviteru, ali ne čujete više da izlaze u javnost sa tim velikim stvarima. To se prosto više ne dešava, a to je zbog toga što smo im 'razmontirali' najveće igrače", kaže Berglas u intervjuu za "Hafington post".

"Lulzsec" je bio odgovoran za neke od najvećih hakerskih napada u poslednjih nekoliko godina, među kojima su upad u sistem "Sony pictures-a" i televizijske mreže "Fox", kao i nekoliko sajtova popularnih video igara. Grupa je preuzela odgovornost i za kratkotrajno obaranje sajta CIA.

Nakon tih hapšenja, Anonimusi su ređe preuzimali odgovornost za hakerske napade i manje grupe su se preorijentisale na promociju aktivizma na internetu ili na organizovanje različitih akcija i okupljanja širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: