Internet je mogao da bude "Catenet"

Internet je mogao biti poznat kao “Catenet”, da je jedan od web pionira uspeo da ostvari svoju zamisao.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2013.

15:03

Default images

Daleke 1974. francuski inženjer Luj Poazan dizajnirao je jednu od prvih tehnologija paketnog prenosa koja razlaže podatke u manje “pakete” i šalje informacije u delovima bežično između računara.

On je tehnologiju, preteču interneta, nazvao Catenet.

Poazan je skovao frazu u radu objavljenom u Brunel Univerzitetu u Londonu. Osnovao je prvu mrežu paketnog prenosa Cyclades ranih sedamdesetih. U to vreme reč “mreža” označavala je ono što se sada odnosi na lokalnu računarsku mrežu (LAN).

To znači da se veza između računara mogla uspostaviti samo na ograničenom prostoru poput kancelarije ili kuće.

Poazanov Catenet bio je koncept njihovog povezivanja u “mrežu mreža” u koju bi ulazili i uređaji na različitim adresama. Stvorena je u približno isto vreme kada i Arpanet paketni sistem prenosa koji je bio prva svetska funkcionalna mreža za slanje paketa podataka.

Arpanet je prvi usvojio transmisioni kontrolni protokol / internet protokol (TCP/IP), koja je kasnije postala okvir za moderni internet.

Jedno od ograničenja Catenet mreže bila je ta što nije uvek primala tačno on informaciju koja je poslata. Takođe, Poazan nije primenio TCP/IP.

Inače TCP/IP omogućava specifično formatiranje paketa, u zavisnosti kako i gde se šalju.

Paketi se adresiraju, prenose putem prvog računara, a TCP/IP kontroliše kako će drugi uređaj primiti podatak.

Ovi protokoli zamenili su i Catenet i Arpanet jer su bili mnogo efikasniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: