Anonymous: Zatamnite net zbog CISPA-e

Predstavnički dom Kongresa u SAD-u ponovo je izglasao CISPA-u koja po mnogima označava početak kraja privatnosti na internetu, zakon koji sajtovima dozvoljava da lične podatke korisnika prosleđuju vlastima bez njihove dozvole. Naravno ova odluka se nije svidela hakerskom kolektivu Anonymous koji je pozvao ceo Internet na protest 22. aprila.

Tehnopolis

Izvor: Huffington Post

Subota, 20.04.2013.

21:34

Default images

Početkom prošle godine ulice brojnih svetskih gradova bile su prepune protestanata koji su političkim elitama i korporacijama poručile da ne žele nikakve zakone kojima će gušiti njihovu privatnost u svrhu borbe protiv sajber terorizma ili piratstva.

Tadašnji je pritisak uspeo pa su s vremenom predlozi zakona poput SOPA-e, CISPA-e i ACTA-e odbačeni. Međutim, sada je jasno da je, barem kada je CISPA u pitanju, odbacivanje izglasavanja bilo samo privremeno jer je 19.aprila Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ovaj predlog zakona. Sada se čeka potvrda Senata i potpis Baraka Obame, da bi CISPA i službeno postala zakon.

Kako prenosi Huffington Post, CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je zakon za zaštitu od sajber terorizma i drugih oblika sajber napada, ali ona će omogućiti privatnim kompanijama da sa drugim korporacijama i američkom vladom dele lične podatke svojih korisnika – čak i u slučajevima u kojima su se te kompanije ugovorom obavezale da to neće raditi.

Dakle, CISPA bi bila iznad svih ostalih zakona. Tako bi kompanije koje su se ugovorom obvezale da neće deliti privatne podatke svojih korisnika (poput npr. e-mailova i drugih privatnih informacija), bile oslobođene odgovornosti i potencijalnih civilnih tužbi zbog kršenja tih ugovora.

Podgrupa ove organizacije na sajtu nazvanom Anon Insiders postavila je sledeću poruku:

“Želimo da Internet bude u mraku u ponedeljak na 24 časa kako bi protestvovali protiv vaše nelogičnog i terorišućeg zakona koji usmeren protiv celog interneta. Iako je ceo Internet protiv ovog zakona, to nije sprečilo donošenje zakona od strane vlasti zaslepljene novcem lobista. Zato smo rešili da sai nešto preduzmemo i otvorimo vam oči. Svaki popularan sajt biće u mraku dok vi gospodine Obama ne obećate da ćete iskorisiti vaše pravo na veto kako bi zaustavili ovaj zakon u Senatu. Gledajte na ovu akcija kao na protest ili upozorenje, kako god želite. Jedna stvar je sigurna, niti vi, niti bilo ko drugi na ovome svetu ne može da kontroliše Internet. Zato ne pokušavajte”.

Plan ne podrazumeva gašenje ili napadanje Interneta na bilo koji način, organizacija samo želi da svi sajtovi budu crni 24 časa.

Još nije poznato koji će sve sajtovi učestvovati u ovom “zatamnjenju”.

Na YouTube stranici “anonops” objavljen je i video koji poziva ljude da se pridruže i pruže podršku.

Brojni Anonymous nalozi počeli su da pozivaju ljude da koriste hashtag #CISPABlackout kako bi se proširila svest o njihovom cilju na Twitteru.

Ovo nije prvi protest koji je za cilj imao “zavijanje sajtova u crno” zbog nekog zakona. U januaru 2012. više od 7.000 sajtova, uključujući i Wikipediu, Reddit i Google, protestvovalo je protiv inicijative da se spreči onlajn piraterija i tražilo je da se zaštite IP adrese – što je takođe okarakterisano kao napad na onlajn privatnost. Dva dana kasnije donošenje ovih zakona stopirano je.

Saznajte više o kontroverznom CISPA zakonu

Anonymous pokreću medijski kanal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: