Pirate Bay se seli u Severnu Koreju?

Iako je Severna Koreja poznata po jako ograničenim internet uslugama, međunarodni torent sajt Pirate Bay najavio je svoje preseljenje u ovu zatvorenu zemlju.

Tehnopolis

Izvor: cnet

Utorak, 05.03.2013.

12:45

Default images

„Otvorena je sezona lova na Pirate Bay u mnogim zemljama širom sveta. To se dešava ne zbog ilegalnih aktivnost već zbog naših verovanja u slobodu protoka informacija. Danas pišemo novo poglavlje u istoriji pokreta, kao i celog interneta. Možemo da otkrijemo da smo pozvani od strane vođe Severne Koreje da vodimo našu bitku sa njihove mreže “, stoji u blogu koji je sajt postavio.

Međutim, čini se da je ova najava zapravo lažna i da je zapravo u pitanju komentar na odnos Zapada prema deljenju informacija i piraterije.

Ipak, sudeći po jednom programeru iz Nemačke, servis zapravo koristi neku vrstu IP prevare koja im omogućava da učine da izgleda kao da linkovi stižu iz Severne Koreje iako su zapravo hostovani na serverima smeštenim negde u Evropi.

Prošlog meseca Pirate Bay najavio je da povlači svoje operacije iz Švedske u Norvešku i Španiju. Do tog trenutka Piratska partije Švedske obezbeđivala je dovoljan protok informacija sajtu ali je nakon pretnje tužbom od strane Alijanse za prava, iza koje stoje najveće kompanije iz sveta filma i muzike, Pirate Bay odlučio da se povuče.

Tokom poslednje godine Pirate Bay se „naoružavao“ kako bi se odbranio od policijskih racija i mogućeg gašenja. Prvo se oslobodio trakera, nakon toga i torenta da bi prošlog februara počeo da koristi samo magnetne linkove.

U oktobru 2012. godine kompanija je odlučila da ostavi svoje servere i sav sadržaj prebaci na nekoliko različitih cloud servisa. U teoriji, ovo je omogućilo veću sigurnost pošto svi podaci nisu bili na jednom mestu.

„Borimo se za slobodan svet a naši najveći protivnici uglavnom su velike korporacije iz Amerike, mesta gde se visoko vrednuju sloboda i pravo govora. U ovom trenutku pomoć nam dolazi od vlade koja je u našem delu sveta poznata po tome da zatvara ljude zbog svojih mišljenja“, stoji u saopštenju Pirate Baya.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: