Kako se pokazao Vipov LTE

Vip nam je ponudio da probamo LTE, a takva ponuda se ne može odbiti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

12:34

Default images

Sva je prilika da će vremena odmahivanja glavom na nove LTE uređaje u ostati za nama, makar kada se radi o delu posla koji je na mobilnim operaterima. Vip je tokom letnjih meseci testirao LTE mrežu na teritoriji dela Novog Beograda, koju smo imali priliku da probamo.

Inače, LTE je relativno nova skraćenica u svetu mobilnih telekomunikacija, kod nas naročito nova s obzirom da će njeno prisustvo u ponudama vaših operatera značiti da je četvrta generacija mobilne telefonije stigla i kod nas.

Brojke

LTE će, kada stigne biti dostupan praktično na isti način na koji danas koristimo 3G. Mobilni uređaji sa podrškom za LTE već su normalna pojava u svetu, za razliku od domaćeg tržišta. Najlakši i najbrži način za probati novu generaciju je USB modem, a u našem slučaju radi se o primerku koji je napravio ZTE (MF921D).

Kako je prostor za testiranje relativno ograničen bazna lokacija sa koje smo probali LTE brzine je zgrada B92, odnosno relativno bliska okolina. Pošto se radi o USB modemu sve što smo mogli da probamo je internet veza.

Procedura instalacije drajvera i softevra za povezivanje nije se promenila, stvari su relativno lake i brze kao što su i sada, kada su u pitanju ovakve sprave. Procedura za testiranje takođe je krajnje jednostavna, napravili smo određeni broj testova brzine konekcije, izračunali proseke, te izdvojili maksimalne i minimalne rezultate.

Pre nego što pređemo na konkretne cifre, valja istaći da je subjektivni utisak svakodnevnog korišćenja interneta putem Vipove LTE konekcije krajnje pozitivan. Internet konekcija kao takva sa LTE-om prestaje da bude faktor, bilo šta da smo probali stvari su funkcionisale skoro pa savršeno dobro.

Teoretski maksimum koji oprema i mreža koju smo testirali mogu dostići je 100 Mb/s za download i upola manje za upload. Teorija je teorija, u praksi su stvari malo drugačije, no još uvek prilično dobre.

Maksimalna brzina downloada koju smo uspeli da postignemo na lokacijama na kojima smo probali je 55,13 Mb/s, a u slučaju uploada smo zabeležili 29,54 Mb/s kao maksimum. Prosečna vrednost za download je 49.05, a za upload 23,93 megabita po sekundi.

U poređenju sa onim što sada postoji pomenute brojke su nedostižne. Praksa je i ovog puta pokazala da se realni parametri kreću negde oko polovine teorijskih, što znači da trenutno najbrži standard prethodne generacije može "izvući" oko 20 Mb/s.

Prepreka daljoj implementaciji 4G-a u Srbiji je i pravna regulativa, pa ostaje da vidimo koliko će njeno rešavanje uticati na njenu dinamiku. Naravno, na kraju ostaje da vidimo i kakve će LTE pakete operateri nuditi, odnosno da li će i u kojoj meri mobilni internet biti priuštiv širem krugu korisnika.

Do tada, ostaje nam HSPA+, poslednji trzaj treće generacije kojom je Vip, prema saopštenju koje nam je stiglo od ovog operatera, pokrio "72% populacije Srbije, to jest sve gradove sa više od 10.000 stanovnika kao i određeni broj manjih mesta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: