Policija pleni imovinu osnivača Megauplouda

Policija Novog Zelanda "zamrzla" je nekoliko miliona dolara i oduzela jedan ružičasti "kadilak" i skraćenu pušku-sačmaru posle pretresa kuće osnivača sajta Megaupload.com, Kima Šmica.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

13:25

Default images

Policajci su došli na veliko imanje Kima Dotkoma (Kim Dotcom) u Oklandu, na severu Novog Zelanda, pošto ga je američko pravosudje
optužilo za kršenje autorskih prava i naredilo zatvaranje sajta, popularne platforme za preuzimanje muzike i filmova sa interneta.

Nemac Kim Dotkom, čije je pravo ime i prezime Kim Šmic (37) i koji ima dozvolu boravka na Novom Zelandu i u Hongkongu, uhapšen je u Oklandu, na osnovu zahteva iz SAD.

Pravosuđe Novog Zelanda nije dopustilo da Šmic izađe na slobodu uz kauciju, kao ni puštanje još tri menadžera sajta sa sedištem u Hongkongu, saopštila je policija. U saopštenju, policija Novog Zelanda ukazala je da pretresa deset mesta u Oklandu, kao i veliko imanje pod nazivom "Dotcom rezidencija" (Dotcom Mansion).

Policija je zaplenila nekoliko luksuznih automobila, uključujući ružičasti "kadilak" iz 1959 i "rols-rojs fantom", kao i "oružje koje izgleda kao skraćena sačmara". Oko 11 miliona novozelanskih dolara (6,83 miliona evra) zamrznuto je u bankama, dodala je policija.

Američki FBI i Ministarstvo pravde procenili su u zajedničkoj izjavi da je to jedan od "najvećih slučajeva kršenja autorskih prava ikada procesuiranih u SAD".

Sajt Megaupload.com koji iz SAD nije dostupan od četvrtka uveče, omogućavao je postavljanje domaćih datoteka i razmenu na internetu. Nudio je i hiljade filmova, TV-serija i emisija i pesama za slobodno preuzimanje ili slušanje i gledanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: