Više od 10 hiljada RS domena

U ponedeljak, 10. marta, Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) objavio je zvanični početak rada novog domena .rs. Za prvih pet sati funkcionisanja registrovano je ukupno 6.800 domena sa sufiksom .rs od strane 27 ovlašćenih preduzeća, što znači da je na svakih 2,6 sekundi registrovan po jedan domen. Do danas je registrovano preko 10.500 novih nacionalnih domena, a očekuje se da se u narednih nekoliko meseci izvrši preregistracija svih postojećih .yu domena, kojih ima oko 35.000.

Tehnopolis

Izvor: Personal Magazin

Četvrtak, 20.03.2008.

10:01

Default images

„Pretpostavljamo da veliki broj korisnika starog .yu domena zna da postoji rok od šest meseci za registraciju, i da će u narednom periodu preregistrovati svoje domene“, izjavio je ovim povodom predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Čedomir Šuljagić. „Početak registracije predstavlja veliki uspeh za sve nas, a ujedno i veliki izazov koji ne bismo mogli da prevaziđemo bez moćne infrastrukture. Primenom rešenja koje je bazirano na Microsoftovim tehnologijama uspeli smo da faktor neizvesnosti svedemo na minimum, a kao što vidite, sistem je sposoban da brzo i bez zastoja obrađuje ogroman broj informacija, što RNIDS čini jednim od vodećih u svetu kada su registri Internet domena u pitanju“, kaže gospodin Šuljagić.

RNIDS je sopstvenim snagama kreirao informacioni sistem za registraciju domena, i on je u potpunosti baziran na Microsoftovim proizvodima i tehnologijama. „Srž sistema čini SQL Server 2005, aplikacija za registraciju je razvijena u .NET okruženju, dok je za stabilnost platforme zadužen Windows Server 2003 R2. U pitanju su standardni Microsoftovi alati i proizvodi, a krajnji rezultat je stabilan i skalabilan sistem spreman i za najveće izazove, koji se i pokazao u praksi tokom proteklih dana“, kaže Borko Kovačević, menadžer serverskih programa u kancelariji Microsofta u Srbiji, i dodaje: „Microsoft je RNIDS-u donirao kompletnu softversku platformu, a u donaciju su bile uključene i usluge naših konsultanata koji su im pomogli u kreiranju rešenja za registraciju domena. Ovim potezom želeli smo da unapredimo lokalnu Internet zajednicu i pomognemo dalji razvoj informacionog društva u Srbiji.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: