Unapredite svoj FireFox

Firefox je sjajan browser, veoma je lagan za korisćenje i ujedno je veoma jednostavan za konfigurisanje. Poseduje par odličnih sigurnosnih mehanizama. Ali to nije dovoljno, potrebna su mu razna unapređenja da bi mogli da budemo u toku sa onim sto se dešava "ispod haube".

Priredio: Ivan Marković

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.04.2007.

14:32

Default images

Navešću vam par odličnih ekstenzija za Firefox koje i sam koristim i koje će vam pomoći u daljem (sigurnijem) radu.

- FireBug, odlična ekstenzija koja vam omogućava da imate većinu neizbežnih alata u malom prstu. Uz pomoć ove ekstenzije možete pronaći i izmeniti greške u vašem HTML kodu, menjati CSS do perfekcije i pratiti učitavanje resursa.

Ali to nije sve, FireBug će vam pomoći i da pronađete i pratite sigurnosne propuste, testirate web stranice i još mnogo toga. Možete izvršavati JavaScript "on the fly", debagirati isti i/ili logovati ceo proces izvršavanja JavaScript-a na stranici.

Url: http://getfirebug.com/  

- LiveHTTP Headers, je mala, jednostavna i veoma korisna ekstenzija. Nema previše opcija za podešavanja, tako da će je svako koristiti bez ikakvog naprezanja. Uz pomoć ove ekstenzije možete pratiti sve zahteve (POST, GET, ...) vašeg browsera kao i odgovore na njih. Možete pratiti kolačiće, videti detalje o serveru, ...

Url: http://livehttpheaders.mozdev.org/  

- User Agent Switcher, kao što zaključujete iz imena, ova ekstenzija menja "user agent" identifikaciju vašeg browsera. Možete definisati sopstvene "user agent" tagove.

Url: http://chrispederick.com/work/useragentswitcher/  

- POW (Plain Old Webserver), koristi "Server-side" JavaScript (SJS) za kreiranje web servera u samom browseru. Odlična ekstenzija za brzo testiranje dinamičnih web stranica, kao i za distribuiranje fajlova direktno iz browsera. Podrzava SJS, AJAX, SQLite, cookies, upload, GET, POST, ...

Url: http://davidkellogg.com/wiki/Main_Page?origin=moz_pow  

- ShowIP, je extenzija koja vam omogućava da u status baru svog browsera vidite IP adresu stranice. Ali to nije sve, desnim klikom i/ili levim na IP adresu otvarate dodatne opcije koje vam olakšavaju potragu za detaljima neke web stranice kao sto su: dns, whois, traceroute, ip2country, ...

Url: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/590  

Sve navedene ekstenzije ce vam pomoći u svakodnevnom radu, veoma lako možete pronaći detalje o vama sumljivim web stranicama ili testirati iste. Ukoliko imate potrebu za jos nekim ekstenzijama, slične namene, preporučujem da pogledate FireCat (http://www.security-database.com/toolswatch/Security-Database-releases-FireCAT.html ).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: