Google kupio DCLK za $3.1 milijarde

Najpoznatiji Internet pretraživač Google juče je objavio da je kupio kompaniju koja pruža rešenja za Internet oglašavanje DoubleClick (DCLK) za 3.1 milijarde dolara u gotovom novcu. Neverovatno, ali istinito!

Priredila: Jelena Davidović

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 14.04.2007.

09:59

Default images

Naravno, ova kupovina predstavlja najveću akviziciju Googlea u njegovoj dosadašnjoj istoriji. Dosadašnji rekord je bila kupovina kompanije za razmenu video sadržaja YouTube za 1.65 milijardi dolara ali u toj transakciji nije bio u pitanju gotov novac.

Prethodni vlasnik kompanije DoubleClick je bila privatna investiciona kompanija Hellman & Friedman, koji su kupili DoubleClick 2005. godine za nešto preko milijardu dolara.

O mogućem kupcu kompanije DoubleClick se već neko vreme spekulisalo, kao najveći interesent se spominjala kompanija Microsoft koja je htela da plati oko 2 milijarde dolara.

Google ovu kupovinu objašnjava na sledeći način:

“Za korisnike, kombinovana kompanija će omogućiti poboljšano iskustvo na webu, povećavajući relevantnost i kvalitet oglasa koje vide. Za online izdavače pristup ova kupovina će pružiti pristup novim oglašivačima što će doprineti da steknu više finansijske koristi od svog sadržaja. Za agencije i oglašivače, Google i DoubleClick, će omogućiti jednostavan i efikasan način da pretražuju i prikazuju svoje oglase na jednom mestu. Na ovaj način će biti u prilici da optimizuju trošak za oglašavanje”.

Google nastavlja sa “organizovanjem svetskih informacija”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: