Ruski mitropolit: Brzi internet širi zlo

Svet je bio lepše i prijatnije mesto u doba glinenih tablica, smatra ugledni ruski mitropolit koji veruje da moderne tehnologije prenose zlo.

Tehnopolis

Izvor: RT

Petak, 28.11.2014.

11:09

Default images

Foto: photosteve101 / Flickr.com

“Glavna osobina interneta je brzina, pa sve loše što se pojavi širi sve veoma brzo”, rekao je metropolit Kliment. “A stvaranje loših stvari ne zahteva mnogo razmišljanja”.

Kliment koji vodi Istavački savet Ruske pravoslavne crkve smatra da treba malo sačekati, pre nego što neku informaciju podelite sa svetom.

Za nešto “dobro, talentovano i duboko” čak i uz upotrebu modernih tehnologija, “treba truda i vremena, kao i sprititualno raspoloženje”, rekao je mitropolit.

Internet, kaže on, nije po sebi “inkarnacija apsolutnog zla”.

“On samo akumulira i prenosi informacije”, kaže Kliment. “Kao glinene tablice, klinasto pismo, papirus, pergament, zidovi pećina i druge stvari kojima su se informacije prenosile u prošlosti”.

Ruska internet zajednica do sada je uglavnom sa ironijom reagovala na Klimentove komentare, a mnogi su preispitivali stručnost crkve da se bavi digitalno tehnološkim temama.

Ovo, međutim, nije prvi put da neki ruski crkveni lider komentariše ulogu interneta u društvu.

Patrijarh Kiril je pre godinu dana rekao monasima da ne bi trebalo uopšte da koriste internet, kako bi izbegli iskušenja.

“Mnogi monasi se ponašaju apsolutno iracionalno. S jedne strane beže od sekularnog života, kako bi otvorili bolje uslove za spas duše, a s druge nose mobilne telefone i surfuju internetom gde ima mnogo toga što iskušava i poziva na greh”, rekao je patrijarh Kiril.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: