Kako da zaista nestanete s interneta

Ako zaista želite da izbrišete svoj profil na nekoj društvenoj mreži, moraćete da se dobro potrudite da biste pronašli upustva za to. Ali, uvek ima prečica - sajt Justdelete.me odradiće taj posao umesto vas.

Izvor: Wired/t-portal/Autor: M. Č. Izvor:

Često se kaže da ono što je jednom objavljeno na internetu zauvek ostaje u njegovim bespućima. Upravo na tu činjenicu kao da zaboravljamo u vremenima društvenih mreža i opšte internet povezanosti.

Ali, nam s vremena na vreme neko ukaže na to da deljenje svega i objavljivanje na internetu nije uvijek najpametnije. To su prepoznale i kompanije koje proveravaju svoje potencijalne radnike ne samo kod bivših poslodavaca, već i na društvenim mrežama i internetu uopšte. Stoga ne čudi da što sve više ljudi želi da obriše "svoju sramotnu internet prošlost" i krene da ispočetka gradi svoju "internet reputaciju".

U tome im može pomoći stranica justdelete.me. Kako piše Wired, Justdelete.me na jednom mestu prikuplja linkove na različite profile na društvenim mrežama ili stranicama i omogućava korisniku da u nekoliko poteza izbriše svaki svoj trag.

Bez obzira radi li se o profilu na Facebooku ili PayPalu, Justdelete će vam dati mogućnost da obrišete svoj profil bez kopanja po postavkama na svakoj posebnoj stranici. Navode i koliko je teško izbrisati profil na pojedinoj stranici. Tako je recimo jednostavno brisanje e-maila, dok je obrisati korisnički profil na Amazonu veoma teško, a na Evernote-u skoro pa nemoguće.

Ako stranica ne dopušta brisanje bez direktnog kontakta s njihovom korisničkom podrškom ili traži posebnu proceduru, Justdelete će ponuditi linkove na ta uputstva i kontakt osobe.

Čak i ako ne razmišljate o trenutnom brisanju svog digitalnog života, možda ne bi bilo loše da sačuvate link na Justdelete.me. Nikad ne znate kada ćete poželeti (ili kada ćete morati) da "nestanete".

Napomena: Zbog velike posete u poslednjih nekoliko sati sajt justdelete.me nije trenutno dostupan, ali nbi trebalo da se vrati u život u sledećih nekoliko sati.

Internet

Prijavite nelegalni materijal na internetu preko „Net patrole“

Povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog korišćenja interneta Centar za bezbedni internet Srbija objavio je u Google Play prodavnici novu aplikaciju „Net patrola“ koja će omogućiti jednostavno prijavljivanje nelegalnog materijala na internetu putem pametnih mobilnih telefona i tableta koji koriste Android operativne sisteme.

Internet utorak 9.02. 09:22 Komentara: 9

Dan bezbednog interneta - 9. februar

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Centrom za bezbedni internet Srbija obeležiće 9. februara Dan bezbednog interneta, u cilju promovisanja sigurne upotrebe novih tehnologija i interneta.

Internet petak 5.02. 10:05 Komentara: 9
strana 1 od 101 idi na stranu