Šta treba znati o novom sistemu domena?

ICANN je juče doneo odluku o promeni sistema imena internet domena, a objavljen je i vodič za sve one koji žele da se prijave za novi top-level domen (TLD).

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

08:09

Default images

Ovu odluku mnogi su nazvali najvećim preokretom u istoriji interneta, a ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o novom sistemu:
  1. Tokom sledeće godine pod novim programom biće kreirano između 300 i 1.000 novih internet domena.
  2. Prijave će biti moguće podneti samo između 12. januara i 12. aprila 2012. godine. To će biti prva "tura" prijavljivanja, kasnije će ih biti još.
  3. Podnošenje prijave zahtevaće 5 hiljada dolara u prvom momentu i još 180 hiljada kada proces aplikacije bude završen, ali nije isključeno da može biti dodatnih troškova.
  4. Proces provere aplikacija će trajati između devet i dvanaest meseci. Prvi novi domeni mogu se pojaviti već krajem 2012. ali je verovatnije da će to biti 2013. godina.
  5. Ukoliko dvoje aplikanata podnesu zahtev za istim domenom, a ne postoje nikakvi sporni momenti vezano za korišćenje zaštićenih imena ili drugih kriterijuma, onaj ko prvi završi proces prijave dobija pravo na taj domen. Ukoliko nijedan to ne učini, ICANN će ih ocenjivati na osnovu nekoliko kriterijuma.
  6. Što se pomenutih zaštićenih imena tiče, aplikant ne mora posedovati pravo na korišćenje nekog naziva kako bi dobio pravo kreiranja istoimenog TLD-a, ali neće moći da registruje već zaštićena imena.
  7. Zbog čega je cena tako visoka? Osim što je proces komplikovan i zahteva puno rada, ICANN želi da spreči pojavu takozvanih "domain squattera", odnosno onih koji bi eventualno dobili pravo na neki domen, a kasnije ga prodali po znatno višoj ceni.
  8. Kada neko dobije pravo na kreiranje novog domena, on postaje registar tog internet domena i u potpunosti odlučuje da li će dozvoliti korišćenje uz naknadu drugima, ili ne.
  9. Kakav će uticaj ovo imati na prosečnog internet korisnika? U početku ne toliko vidljiv, verovatno će biti potrebne godine da novi sistem top-level domena u potpunosti zaživi.


Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: