Američke tehnologije protiv cenzure interneta

Administracija predsednika Obame finansira razvoj "interneta u senci" i sistema mobilne telefonije koje bi disidenti mogli koristiti u borbi protiv represivnih režima koji ih nastoje ućutkati cenzurom ili blokiranjem tekomunikacionih mreža, piše New York Times.

Tehnopolis

Izvor: T-Portal

Ponedeljak, 13.06.2011.

11:58

Default images

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti od informatičkih zanesenaka u Vašingtonu, vojnih inženjera u Avganistanu do severnokorejskog izbeglice koji je zakapao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u begu iz najzatvorenije države sveta, navodi list.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način novo bojno polje u obrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je decenijama duga praksa radijskog emitovanja u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija. Poslednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranja odvojenih puteva komunikacija, ističe ovaj list.

Projekat je uključio šaroliku grupu koju čine diplomate, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja a njegova najsnažnija zagovornica je državna sekretarka Hilari Klinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.

"Vidimo kako sve više i više ljudi po svetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestvuju protiv nepravde i nastoje ostvariti svoje težnje", rekla je ona u odgovoru na pitanje lista o projektu.

"Postoji istorijska prilika da se napravi pozitivna promena, promena koju Amerika podržava. Tako da smo usredsređeni na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo da međusobno razgovaraju, razgovaraju sa njihovim zajednicama, vladama i svetom", rekla je Klinton, prenosi NY Times.

State Department na primer, navodi list, finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libije.

Napori na razvoju tih tehnologiju uključuju projekte za stvaranje tajnih nezavisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom spratu zgrade L ulice u vašingtonu gde grupa mladih preduzetnika, koja izgleda kao garažna muzička grupa, običan neupadljiv hardver pretvara u prototip "interneta u poslovnoj torbi", piše list.

Finansirana s dva miliona dolara od State Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području s vezom na globalni internet.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmerama, cenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desetinama intervjua, planskim dokumentima i poverljivim diplomatskim porukama do kojih je došao New York Times.

SAD je, među ostalima, kako je rekao jedan američki zvaničnik, potrošio najmanje 50 miliona dolara kako bi stvorio nezavisnu mrežu mobilne telefonije u Avganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene avganistanske komunikacione servise što su, kako se čini, s lakoćom činili.

Napori na razvijanju novih komunikacionih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsednik Hosni Mubarak poslednjih dana svoje vladavine prekinuo internet veze, navodi list i podseća da je sirijska vlada poslednjih dana takođe privremeno blokirala korišćenje interneta koji je pomagao u mobilizovanju protestanata.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, poput mogućnosti za represivne vlade da praćenjem lociraju i uhapse aktiviste koji koriste tu tehnologiju ili ih jednostavno uhapse kada pokušaju preko granice preneti hardver, navodi list no dodaje i da drugi ocenjuju da mogući pozitivni uticaj prevazilazi rizike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: