Google menja politiku

Kako se približilo vreme za obnovu licence za rad u Kini, Google se suočio sa problemom opstanka svog poslovanja u toj zemlji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

13:59

Default images

Ranije ove godine, zbog zahteva kineskih vlasti da cenzuriše pretragu, Google se dosetio i napravio redirekciju na svoju Hong Kong stranu, te tako izbegao cenzuru, ali i zaobišao kršenje zakona te zemlje.

Međutim, svestan da se zbog takve politike može desiti da ne dobije produženje ICP licence, Google se odlučio da promeni taktiku.

Tako da umesto da, kao do sada, automatski redirektuje sve pocetioce na google.com.hk, Google će manji deo posetilaca usmeriti na google.cn naslovnu stranu, gde će oni moći da koriste Google.cn servise koji ne zahtevaju filtriranje, kao što je Google Translate, ali se na naslovnoj strani nalazi i link ka hongkonškoj strani, gde će moći da obavljaju pretragu.

Na zvaničnom blogu navodi se da će u narednih par dana, svi kineski korisnici biti prebačeni na "novu" kinesku naslovnu stranu Googlea.

Kompanija je predala zahtev kineskim vlastima za obnovu licence, a rok za obnovu je 30.jun. To znači će vrlo brzo biti poznato da li nova Googleova politka poslovanja u Kini zadovoljavajuća za tamošnju vlast.

Zanimljivo je da je Kina jedino tržište na kome Google nije najkorišćeniji pretraživač, a prvu poziciju drži lokalni pretraživač Baidu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: