Google Wave bi mogao da zameni Gmail i Facebook

Google je programerima predstavio novu Web aplikaciju koja ima potencijal da u budućnosti zameni ultra popularni Gmail servis elektronske pošte.

Izvor: Bozza Bench

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

17:06

Default images

Google Wave poseduje daleko naprednije mogućnosti od osnovnih operacija manipulacije elektronskom poštom omogućujući korisnicima da komuniciraju i sarađuju tokom rada u realnom vremenu koristeći tekst, fotografije, video, mape kao i materijal sa drugih društvenih mreža i izvora koji se mogu pronaći na Internetu. Google Wave jednako kombinuje konverzaciju i dokumenta.

Korišćenje aplikacije započinje tako što korisnik definiše svoj profil i dodaje kontakte. Svako može direktno da ubaci, odgovori ili izmeni sadržaj Wave-a. Zamišljen je kao zajednički tekst editor naprednih mogućnosti gde možete momentalno videti šta vaši prijatelji ili saradnici kuckaju u Wave editoru. To znači da je Google Wave pogodan za razmenu kratkih i sažetih trenutnih poruka ali i sadržaja koji se čuvaju duže vremena. Poseduje i „Playback“ funkciju koja daje krataki pregled istorije određene Wave komunikacije. Google Wave je trenutno dostupan u obliku probne verzije koja je data na uvid programerima obzirom da će distribucija ove aplikacije biti slobodna (open source). Google Wave se sastoji iz tri dela: aplikacije, platforme i protokola.

Kao što smo rekli Google Wave aplikacija je Web orijentisani servis kome korisnici mogu da pristupaju i menjaju njegov sadržaj. To je HTML 5.0 aplikacija izrađena uz pomoć Google Web alata koji uključuje tekst editor sa naprednim mogućnostima formatiranja teksta a koji poseduje i neke druge mogućnosti kao što su drag-and-drop funkcija koja olakšava korisnicima ubacivanje fotografija u Wave editor jednostavnim prevlačenjem pomoću miša. Google Wave se može gledati i kao svojevrsna platforma razvijena kao set API funkcija koje omogućavaju programerima da kreiraju određene funkcionalne dodatke koji će raditi unutar Wave-a. Takođe biće im omogućeno da ugrade Wave u druge web servise.

Osnova Wave servisa je Google Wave protokol koji podrazumeva razmenu i čuvanje poruka. On podrazumeva istovremenu kontrolu koja omogućava trenutni prikaz izmenjenog sadržaja između korisnika i različitih servisa. Google Wave je nastao iz projekta pod kodnom oznakom „Walkabout“ koji vuče korene iz ranih 60-tih godina i početka digitalne komunikacije koja je imala za cilj da imitira dva glavna načina komunikacije u analognom obliku: pošte i telefoniranja. Email bi zamenio klasično slanje pisanih poštanskih pošiljki dok bi slanje instant poruka zamenilo telefoniranje.

Za sada nema informacija kada bi ovaj Google servis započeo svoju javnu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: