Turistički roming

Kako je letnja sezona već počela, jedna od bitnih informacija za turiste je kako i po kojoj ceni mogu telefonirati na godišnjem odmoru. Iz tog razloga nudimo pregled cena i usluga rominga domaćih mobilnih operatora.

Jovana Milićević

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

10:38

Default images

Sva tri mobilna operatora u našoj zemlji spremaju specijalne roming ponude za ovu turističku sezonu. Što se kompanije Vip mobile tiče, iako se na sajtu nalaze informacije o cenama rominga za postpejd i pripejd korisnike, iz te kompanije nam je rečeno da se priprema posebna roming ponuda za većinu evropskih zemalja, uključujući i pet najtraženijih turističkih destinacija turista iz Srbije, koja će uskoro biti prezentovana.

Inače, Vip vrši tarifiranje prema zonama, a cene su različite za preporučene i ostale partnere u određenim zonama. U prvoj zoni nalaze se zemlje iz okruženja, u drugoj zemlje Evrope, a u trećoj ostatak sveta. Za pripejd i postpejd korisnike cene za preporučene partnere su sledeće:

Vip mobile roming
Tarifiranje Odlazni pozivi Dolazni pozivi SMS
Zona 1 i mag 79 29 19
Zona 2 89 29 19
Zona 3 159 99 29


Cene su u dinarima bez PDV-a, dolazni pozivi se tarifiraju po sekundi, a odlazni po minutu razgovora. Preporučeni partneri u okviru mag-a su mobilkom austria (A1) - Austrija, Mobiltel (M-TEL) - Bugarska, Vipnet (VIP HR) - Hrvatska, mobilkom liechtenstein (FL1) - Lihtenštajn, Si.mobil (SI.MOBIL) - Slovenija i Vip operator (Vip MK) - Makedonija.

Norveška ponuda

Telenor ima ugovor o partnerstvu sa 359 svetskih operatora, a tarifiranje rominga vrši se takođe prema zonama. U prvoj su susedne zemlje i Grčka, u drugoj ostale zemlje Evrope (bez Rusije). U trećoj se nalaze Rusija, Azija (bez Arabijskog poluostrva) i Severna Amerika, a u četvrtoj Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Južna Amerika. Uz to, da bi predvideo svoje troškove, korisnik mora samo da zna u kojoj zoni se nalazi zemlja u koju putuje, jer su cene iste za sve mreže u određenoj zemlji.

Tarifiranje za korisnike Telenorovih postpejd paketa vrši se na sledeći način (cene u tabeli prikazane su u dinarima, bez PDV-a) :

Telenor postpaid roming
Tarifiranje Odlazni pozivi Dolazni pozivi SMS
Zona 1 69,9 29,9 16,9
Zona 2 99,9 39,9 19,9
Zona 3 159,9 59,9 24,9
Zona 4 299,9 79,9 34,9


Odlazni pozivi se tarifiraju po minuti, a dolazni po sekundi poziva, a cene MMS poruka kreću se od 69 do 109 dinara, u zavisnosti od zone. Pripejd korisnici imaju dve mogućnosti. Mogu direktno pozivati brojeve iz rominga, što im omogućuje protokol CAMEL, ili mogu izabrati sporiji, ali i jeftiniji način, ukucavajem koda *123* (USSD) ispred broja telefona. Cene pripejd rominga su sledeće:

Tarifiranje Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Dolazni pozivi SMS
Zona 1 79,9 39,9 34,9 19,9
Zona 2 109,9 49,9 44,9 22,9
Zona 3 179,9 74,9 64,9 27,9
Zona 4 319,9 99,9 89,9 39,9

Imate prijatelje

Specijalnu letnja ponudu pripremio je i MTS, i ona podrazumeva da od 1.jula do 31. avgusta u okviru roming grupe "My Friends", u kojoj se između ostalih nalaze i mobilni operatori zemalja koje su najčešća destinacija za letovanje turista iz Srbije , važe posebne promotivne cene. U okviru ove grupe, postpejd korisnici imaju 25 odsto popusta na sve dolazne i odlazne pozive. Pripejd korisnicima dolazni pozivi se tafiriraju sa 25 din (plus PDV), tarifiranje se vrši po sekundi razgovora, a odlazni pozivi ka Srbiji sa 35 din/min plus 1,5 din (cena uspostavljanja poziva) ukoliko se odlučite za jeftiniju varijantu pozivanja ukucavanjem USSD koda ispred broja telefona, odnosno sa 60 din/min ako koristite CAMEL pripejd roming, plus porez na dodatnu vrednost za oba načina.

Zemlje i mobilni operatori koji se nalaze u ovoj grupi su: Austria (T-mobile), Bugarska (Globul), Češka (T-mobile), Danska (Telia Mobile), Egipat (Vodafone), Finland (Telia Mobile), Francuska (Orange), Grčka (Cosmote), Holandija (T-mobile), Hrvatska (T-mobile), Italija (Telecom Italia), Kipar (Cytamobile Vodafone), Mađarska (T-mobile), Makedonija (Cosmofon), Nemačka (T-mobile), Poljska (T-mobile), Portugal (TMN), Slovačka (T-mobile), Slovenija (Mobitel), Španija (Telefonica), Švajcarska (Sunrise), Švedska (Telia Mobile), Tunis (Tunis Telecom), Turska (Avea), UK (T-mobile).

Za ostale zemlje, koje su van ove grupe, važe standardne cene usluga rominga, a tarifiranje se vrši u četiri zone. Spisak zemalja po zonama nalazi se na ovom linku http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2308&Type=1 , a usluga se pripejd korisnicima naplaćuje po sledećim cenama:

Tarifiranje Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Dolazni pozivi SMS
Zona 0 8 8 0 6,5
Zona 1 70 21 5 13
Zona 2 86 50 36 20
Zona 3 150 100 80 30


Tarifiranje se vrši po sekundi razgovora, osim kod poziva koji koriste CAMEL protokol koji se tarifiraju po minuti, a cene se prikazane u dinarima bez PDV-a.

Postpejd korisnici odlazne pozive iz mreže roming partnera plaćaju u skladu sa roming tarifom za odlazne pozive, dok kod dolaznih poziva cena zavisi od odabira određenog roming partnera. Cene odlaznih, dolaznih poziva kao i SMS-a zavise od tarifa međunarodnog partnera i deviznog kursa, pa iz MTS-a preporučuju da se pre odlaska na put informišete o cenama, jer se pozivanje korisničkog servisa kod ovog operatora u romingu plaća, uz napomenu da su tarife okvirne i da konačni obračun može dospeti sa zakašnjenjem.

Letovanje u komšiluku - Crna Gora

Za ovu susednu zemlju, koja je i dalje najčešća destinacija naših turista, tradicionalno važe najpovoljniji uslovi i specijalne ponude, koje uglavnom zavise od partnerstava naših i crnogorskih kompanija. Pa tako, ako ste korisnik Telenora, od 1. juna do 30. septembra u okviru crnogorske Promonte mreže važe posebne cene. Pozivanje brojeva u Srbiji (bilo koje mreže) tarifira se sa 9 din/min plus 2,9 dinara što je fiksna cena za uspostavljanje veze, a za dolazne pozive korisnik će plaćati samo cenu uspostavljanja veze, bez obzira na dužinu razgovora. Cena SMS-a je 9 dinara, a GPRS i video pozivi nisu uključeni u ovu specijalnu ponudu. Pozivi (i poruke) ka drugim zemljama ili iz neke druge crnogorske mreže tarifiraju se po regularnim cenama za prvu zonu.

I MTS je pripremio poseban cenovnik za Crnu Goru, pa odabirom m:tel mreže dolazni pozivi su besplatni a odlazni se tarifiraju sa 8din/min za pripejd, odnosno 7din/min za postpejd korisnike. Cena SMS-a je 6,5 dinara. Ovaj operator omogućava telefoniranje pod istim uslovima i u susednoj Bosni i Hercegovini.

A u periodu od 1. jula do kraja septembra, imaćete posebne pogodnostii i ako koristite usluge kompanije Vip mobile. Potrebno je da pri ulasku u Crnu Gore izaberete Vipovu partnersku T-mobile mrežu i dolazni pozivi će vam biti besplatni, a odlazni će se tarifirati sa 7,9 din/min prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u Srbiji, uz nadoknadu za uspostavljanje poziva od 2,8 dinara (plus PDV).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: