Stvari koje nikada ne treba objavljivati na društvenim mrežama

Mnogi korisnici društvenih mreža nisu svesni da samo jedna neoprezna objava ili fotografija može da donese mnogo problema.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Četvrtak, 03.11.2016.

08:25

Stvari koje nikada ne treba objavljivati na društvenim mrežama
Foto: mkhmarketing / Flickr.com

Na stranici indy100 objavljena je lista stvari koje korisnici nikada ne bi trebalo da objavljuju na Facebooku i drugim mrežama, a za svaki slučaj bilo bi pametno i pregledati i arhive svojih objava i obrisati sav kompromitujući sadržaj.

Ove stvari nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama:

Fotografije pasoša ili vozačke dozvole - ovi podaci zanimljivi su prevarantima koji bi ih mogli da ih iskoriste za krađu identiteta, razne vrste prevara i slično.

Planiranje godišnjeg – nemojte nikada da objavljujete planove vezane za destinaciju i dane putovanja tokom godišnjih odmora, naročito ne ako imate otvoren profil i vaše objave su dostupne svima jer su takve informacije korisne kriminalcima koji, dok uživate na godišnjem odmoru daleko od kuće, mogu da vam dođu u 'posetu'.

Detalji vezani za bankovne račune i kartice – jedan student nedavno je na Timelineu Facebooka prijatelju napisao informacije o broju svog računa u banci kako bi mu mogao da uplati novac koji duguje. Ove informacije, zajedno s dodatnim ličnim informacijama kojih hakeri mogu da se dokopaju, mogu da budu dovoljne da vam kriminalci isprazne račune.

Takođe, treba biti oprezan i s deljenjem ovakvih informacija u okviru privatnog dopisivanja jer, ako vam hakeri provale u Facebook ili mail i tamo pronađu podatke o bankovnim karticama i druge lične podatke, mogli biste da imate velike probleme.

Dobitni listići kladionica – nedavno se jedan mladić iz Belog Manastira u Hrvatskoj pohvalio dobitnim listićem iz kladionice, ali dobitak od 1400 kuna nije mogao da podigne jer je neko, prepisavši broj listića i kod, izvršio uplatu na svoj račun. Takođe, jedna je žena iz Australije snimila je selfi s dobitnim listićem koji je uplatila na konjskim trkama. Listić je sadržao i barkod, a jedan njen 'prijatelj' je selfi, tj. barkod iskoristio za podizanje dobitka.

Kućna adresa – objava kućne adrese nije toliko opasna kao objavljivanje informacija o pasošu ili bankovnim karticama, ali se stručnjaci svakako pozivaju na oprez jer uvek postoje načini na neko zolupotrebi ove informacije.

Objave i fotografije dece korisnika – da li želite da svi vide/znaju kako izgledaju vaša deca? Na internetu vrebaju seksualni predatori i pedofili, pa je fotografije vaših najdražih najbolje deliti s porodicom i prijateljima putem poruka, Vibera i sličnih servisa.

Žalite se u vezi sa poslom ili šefom – jasno je da na društvenim mrežama ne treba kritikovati kompaniju u kojoj radite, ali pojedini korisnici ipak ne mogu da izdrže, pa probleme s posla dele na društvenim mrežama.

Kopirate/lijepite neistinite statuse – ovo se odnosi na statuse koji se svakih nekoliko meseci pojavljuju na Facebooku i, iako je većini ljudi jasno da njihova objava neće uticati na donacije siromašnima i slično, veliki broj korisnika i dalje kopira i lepi takve objave na svoj Timeline

Najave izlazaka i 'tagovanje' – kao i u slučaju hvaljenja odlaskom na godišnji, objavljivanje datuma i tačnog vremena odlaska u pozorište ili bioskop, 'tagovanje' u restoranima, drugim gradovima i slično, može da bude pozivnica pljačkašima u vaš stan.

Intimne fotografije i selfiji – samo jedna vaša 'pijana' golišava fotografija može da donese velike probleme u životu, makar je brzo obrisali. Takve stvari sačuvajte za privatnu komunikaciju, ali takođe imajte na umu da, ako neko hakuje servis putem kojeg ste slali takve fotografije, iste mogu da završe u pogrešnim rukama, što može da rezultuje i ucenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: