Dizajner otkriva: Ovo je najpopularnija boja na internetu

Dizajner Paul Herbert analizirao je boje 10 najposećenijih internet stranica i otkrio da je među njima najzastupljenija plava.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 17.09.2016.

09:30

Dizajner otkriva: Ovo je najpopularnija boja na internetu
Foto: Thinkstock

Stranice poput Facebooka, Wikipedije i Amazona među najposećenijim su na internetu, a zajedničko im je to što su dominantno plave.

Dizajner Paul Herbert otkrio je da imaju gotovo dvostruko više nijansi plave od crvene i žute i čak tri puta više od zelene boje.

Herbert je analizirao početne stranice kako bi video koje palete boja se koriste i šta može iz toga da se nauči, a dominacija plave je tolika da je za tirkiznu morao da napravi posebnu kategoriju.

"Često se mučim sa slaganjem boja i hteo sam da otkrijem šta rade druge kompanije", rekao je Herbert za Wired.

On je napravio skriptu koja je analizirala Top 10 stranica prema Alexi i dobio potpunu paletu svih boja u kojoj dominira plava. Iako je uzorak prilično mali, reč je o najposećenijim stranicama, što je dovoljno da se plava proglasi najpopularnijom bojom.

Podaci su otkrili i neke zanimljivosti. Iako, na primer, na Facebooku dominira plava, zanimljivo je da ova stranica koristi i veliki raspon drugih boja, gotovo triput više od Googlea, Wikipedije ili Baidua.

Herbert planira da proširi svoju analizu na 100 ili čak 1000 najposećenijih stranica, jer želi da njegova stranica bude dokument koji planira redovno da ažurira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: