Cenzura na Facebooku: “Zakerberg zloupotrebljava svoju moć”

Urednik jednog norveškog lista optužio je Marka Zakerberga za “zloupotrebu” moći nakon što je na Facebooku cenzurisana čuvena fotografija “Napalm devojčica”, nastala za vreme Vijetnamskog rata.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 09.09.2016.

19:25

Cenzura na Facebooku: “Zakerberg zloupotrebljava svoju moć”
Foto: Gettyimages

“Uznemiren sam, razočaran - pa čak i uplašen - onim što ćeš uraditi glavnom stubu našeg demokratskog društva”, napisao je Epsen Egil Nansen u otvorenom pismu Marku Zakerbergu.

Ovaj korak rezultat je zabrane prikazivanja čuvene fotografije “Napalm devojčica” na društvenoj mreži Facebook.

Na fotografiji Nika Uta iz 1972. godine, nalazi se jedan od najprepoznatljivijih prizora svih vremena – 9-godišnja Kim Puk, koja u strahu beži od napada napalm bombi.

Devojčica vrišti, njeno telo prekriveno je opekotinama, a Hansen ističe da je reč o “dokumentarnoj fotografiji koja najvernije odražava užase Vijetnamskog rata”.

Fotografija je Utu donela brojnapriznanja, uključujući i Pulicerovu nagradu, ali kada je norveški novinar Tom Egeland napisao na Facebooku post o “sedam fotografija koje su promenile istoriju rata” i među odabranim fotografijama priložio i “Napalm devojčicu”, fotografija je obrisana, a Egelandu privremeno zabranjen pristup Facebooku.

Pročitajte još: Šta se desilo sa devojčicom sa najpotresnije ratne fotografije?

Isto je prošao i norveški list Aftenposten, koji je vest u kojoj je uključio “Napalm devojčicu” podelio na svojoj Facebook stranici. Kompanija je ubrzo poslala imejl u kojem zahteva da se post sa uvredljivom fotografijom ukloni – pre nego što ju je softver sam obrisao i pre nego što je glavni urednik uopšte stigao da odgovori.

Ministarka Norveške Erna Solberg u petak je objavila istu fotografiju na ovoj društvenoj mreži, i fotografija je opet obrisana.

“Slušaj, Mark, ovo je ozbiljno. Prvo si uveo pravila koja ne prave razliku između dečije pornografije i poznatih ratnih fotografija, a onda sproveo cenzuru ne dozvolivši korisniku da prethodno obrazloži svoj postupak i ne ostavivši mesta rasuđivanju. Konačno, cenzurisao si čak i kritiku usmerenu prema tvojoj odluci i diskusiju o tvojoj odluci, i kaznio osobu koja se usudila da te kritikuje”, napisao je Hansen u pismu.

Novinar je dodao da smatra da mu je Zakerberg na taj način ograničio mesto za iskazivanje uredničke odgovornosti.

“Upravo to je ono što ti i tvoj tim radite u ovom slučaju... Smatram da zloupotrebljavaš svoju moć, i teško mi je da prihvatim da si zaista ozbiljno razmislio o celoj stvari”.

Vodeći vrh kompanije je novinarima Biznis insajdera odgovorio da kompjuterski algoritam teško pravi razliku između nage dece na običnim fotografijama i nage dece na dokumentarnim fotografijama, i da će se potruditi da u budućnosti pronađe način da što bolje uspostavi pravu ravnotežu između slobode izražavanja i očuvanja bezbednosti globalne korisničke zajednice.

Ipak, suosnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg negira Hansenove tvrdnje.

“Ne, mi smo tehnološka, a ne medijska kompanija. Svetu su potrebne novinske kompanije, ali i tehnološke platforme poput naše, a način na koji ih kontrolišemo shvatamo vrlo ozbiljno”, izjavio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: