Bing označio Saudijsku Arabiju kao ISIS, Microsoft se izvinjava

Kompanija Microsoft nedavno je uputila javno izvinjenje Saudijskoj Arabiji koja je na Bing prevodiocu označena kao Daeš, što je arapski akronim za Islamsku Državu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

15:25

Bing označio Saudijsku Arabiju kao ISIS, Microsoft se izvinjava
Foto: NASA / HANDOUT / EPA

Grešku su primetili korisnici društvenih mreža, koji su pozvali na bojkot svih proizvoda ove kompanije.

“Kao zaposleni kompanije Microsoft, lično se izvinjavam za nenamernu uvredu nanetu ovoj zemlji i njenim stanovnicima“, izjavio je potpredsednik kompanije za ogranak u Saudijskoj arabiji doktor Mamduh Nadžar. Nadžar je objasnio da se uzrok greške najverovatnije krije u činjenici da Bing koristi crowdsourcing prevode.

Servis može da ponudi alternativne prevode samo ukoliko za to primi zahtev od otprilike 1.000 ljudi, što znači da je moguće zloupotrebiti sistem bez manuelne korekcije i izmeniti pravilan prevod.

Greška je ispravljena u roku od nekoliko sati, a kompanija trenutno pokušava da utvrdi da li je zaista reč o namernoj promeni prevoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: