Intel se vraća na 22 nanometara

Do novih Intelovih procesora sa tranzistorima veličine deset nanometara, čekaće se zasigurno do naredne godine.

Tehnopolis

Izvor: Svet kompjutera

Petak, 21.09.2018.

08:00

Intel se vraća na 22 nanometara
Printscreen YouTube/Intel

U međuvremenu je pojačana potražnja za procesorima od 14 nanometara dovela do nestašice, ili na maternjem nam jeziku: poskupljenja.

Uvertira za ovaj deficit bio je i manjak matičnih ploča opremljenih H310 čipsetom, koja seže čak do marta meseca ove godine. Do jula se već nije imalo kud, proizvodnja pomenutog je obustavljena i kompanija je i zvanično prepoznala da je u problemu.

Rešenje situacije, navodno je povratak na konstrukciju čipova na kojima su načičkani tranzistori od 22 nanometara. Ovome u prilog govori novi čipset – H310C, čije će dimenzije biti 10 × 7 milimetara, što je primetno veća površina u odnosu na izvorni H310 (8,5 × 6,5 milimetara).

Još jedan od pokazatelja da se proizvodnja nastavlja u starijem proizvodnom procesu, mogla bi da bude i podrška za Windows 7, koja će kroz drajvere biti obezbeđena za buduće ploče sa novim čipsetom (oznaka H310C ili H310 R2.0).

Ovakva tranzicija ima smisla, jer su razlike u učinku i potrošnji energije relativno male, pa se od prodaje pristupačnijih čipseta može premostiti jaz koji je nastao nedovoljnim proizvodnim kapacitetima u sitnijoj litografiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: