Mini test: HP ProBook 450

Kada su u pitanju laptopovi namenjeni "malim" poslovnim korisnicima kompanije znatno manje pažnje posvećuju dizajnu i fokusiraju se na praktične stvari koje bi trebalo da olakšaju korišćenje ali i da doprinesu što nižoj ceni. Izgleda da je HP rešio da isproba nešto drugačiji pristup sa osveženom ProBook linijom.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Uroš Jeliæ

Četvrtak, 15.08.2013.

17:07

Default images

ProBook 450 vrlo lako bi mogao da se pobrka sa nekim od znatno skupljih, ali i lepših laptopova i u velikoj meri podseća na HP Envy i Touchsmart uređaje sa svojim linijama i širokim tačpedom - što je verovatno svestan potez objedinjavanja dizajna svih serija.

Spoljna strana ProBooka obložena je gumiranim materijalom koji ga čini prilično robusnim, ali na dobar način, a nakon što ga otvorite očekuje vas radni deo sačinjen od aluminijuma i kompletna numerička tastatura.

Gumirana spoljašnjost izuzetno je zgodna kada morate da stalno nosite laptop sa sobom pošto pruža dodatnu sigurnost i smanjuje šanse da vam isklizne iz ruku i vrlo lako izlazi na kraj i sa otiscima.

Iako je nova serija ProBookova tanja i lakša od prethodne i dalje u pitanju robustan kompjuter, mada ovo nije nužno loša stvar s obzirom da dimenzije i težina dodatno doprinose osećaju sigurnosti korišćenja, a samim tim i percepciji izdrživosti.
S obzirom da je namenjen nešto skromnijim korisnicima, težina od 2,3 kilograma i dimenzije koje iznose 37.5 x 25.62 x 2.28 centimetara postaraće se da ProBook bude adekvatna zamena desktop računaru, ali isto tako ćete imati potpunu sigurnost kada ga budete nosili sa sobom.

Uz ovu robusnost dolazi i tastatura otporna na prolivanje tečnosti kao i zaštita od pada tako da ćete vrlo brzo dobiti utisak da će ova mašina trajati večno, ili dok vam se posao ne proširi dovoljno da uzmete "ozbiljniji" laptop.

Aluminijumsku radnu površinu osvetljava 15-inčni LED displej rezolucije 1336 x 768 piksela. Kada su procesori u pitanju, korisnicima je na raspolaganju treća generacija Intelovih quad core i7, dual core i5 i i3 Celeron procesora kao i DDR3L RAM do 16GB.

ProBook 450 sadrži i 2 USB 3.0 porta, 2 USB 2.0 porta kao i HDMI port kao i ulaz sa slušalice.

Kako bi 15-inčni ekran osetljiv na dodir bio u potpunosti iskorišćen, ProBook dolazi sa Windowsom 8 Pro.
Koncept laptopa sa ekranom osetljivim na dodir uparenim sa Windowsom 8, desktop i tablet modom na prvi pogled čini se malo nategnutim, ali se ispostavilo da ova kombinacija može da uštedi vreme u desktop modu i zapravo ubrza rad, pogotovo kada je internet u pitanju ili programi koji zahtevaju više klikova kako bi se obavila neka radnja.

Uprkos skepticizmu, korišćenje ekrana osetljivog na dodir vrlo brzo je postalo refleksno, pogotovo kada je trebalo pritisnuti nešto paralelno sa klikom ili pokretom miša. Ipak, nije sve tako idealno. Korišćenje prstiju za manipulaciju Windowsa 8 u tab modu znatno je lakše nego rad u desktop modu gde su pojedine ikonice isuviše male da bi mogle iz prve da se pogode.

Kada je rad u pitanju, kompletna tastatura je odličan dodatak iako poluplitak hod dugmića donekle može da bude nezgodan, ali u pitanju je samo stvar navike i prethodne tastature koju ste koristili. Ono što se još izdvaja jeste i njena otpornost na prolivanje tečnosti.

Ono što bi mogao da predstavlja nedostatak jeste ekran sa podnošljivim uglovima gledanja i rezolucijom od "samo" 1366 x 768 piksela, ali treba ipak na umu imati da je ovaj laptop prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima sa ograničenim budžetom.
HP ProBook 450 je ozbiljan kandidat ako tražite laptop za posao, a pritom želite pouzdan i kvalitetno izrađen kompjuter "sa imenom" iza sebe i što je još važnije, po pristupačnoj ceni.

Postojanje velikog broja priključaka i izuzetan dizajn svakako doprinose dobrom utisku, a pažnju treba skrenuti i na 4GB RAM-a koje dolaze sa uređajem.

Iako se veličina može predstaviti kao problem, ona može da predstavlja i plus ukoliko vam je potreban stabilan laptop koji je u stanju da izdrži sve ono što svakodnevno korišćenje može da mu priredi - a u pitanju je definitivno laptop koji ne želite da sa sobom nosite po ceo dan.

ProBook 450 je više nego pristojan kompjuter koji će vam bez problema omogućiti da završite sve poslove bez obzira na to gde se nalazite.

U zavisnosti od konfiguracije na koju se odlučite, preporučena cena modela HP ProBook za Srbiju iznosi 51.000 dinara za model sa i3 procesorom i 60.000 za verziju sa i5 procesorom.

HP ElitePad 900 nam je na test ustupio HP Srbija

Ukoliko posedujete Windows 8 uređaj skinite našu B92.net Win 8 aplikaciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: