Cherrypal računar za 99 dolara

Proizvođač personalnih računara Cherrypal je uspeo da ostvari ono što Nikolas Negroponte nije uspeo sa svojim projektom „jedan računar po detetu“ (One Laptop Per Child) – da probije cenovnu barijeru od 100 dolara.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

18:53

Default images

Cherrypal je u utorak ponudio prenosivi računar nazvan Cherrypal Africa, u koji je ugrađen hardver kakav se obično sreće u pametnim mobilnim telefonima. Može da izvršava Linux ili Windows CE koji se takođe koriste u mobilnim telefonima. Košta 99 dolara i namenjen je onima koji traže jeftin računar za krstarenje internetom, izjavio je Maks Sibold, osnivač kompanije. On očekuje da će računar pobuditi zanimanje u zemljama u razvoju i u siromašnoj populaciji zapadnog sveta.

Računar je dobro opremljen za pristup internetu, jer omogućava i bežično i žično povezivanje, mada mu je procesor slabiji u poređenju s procesorima koji se ugrađuju u netbook računare. Radi na 400 MHz, što je daleko sporije u odnosu na Intelov Atom, koji postoji u verzijama od 800 MHz do 2 GHz. Procesori Atom koriste se u većini netbook računara čija se cene kreću od 250 dolara naviše.

Sibold priznaje razliku u performansama između njegovog računara i internet računara koji se mogu naći na tržištu. „Africa jeste spor, ali radi i robustan je“, kaže on. „Međutim, ima ljudi kojima je potreban pristup internetu, ali ne mogu sebi da priušte netbook, a cena od 99 dolara će im biti prihvatljiva.“ Internet je postao važna alatka za obrazovanje i kompanija želi da ljudima širom sveta olakša nabavku jeftinog računara.

Ugrađena memorija ima kapacitet 256 MB a kao skladište podataka služi fleš modul od 2 GB. Ekran je u boji i ima dijagonalu od 7 inča. Pored bežičnog umrežavanja koje obezbeđuje integrisani Wi-Fi b/g, omogućeno je i žično umrežavanje, a tu su i jedan USB 2.0 priključak i dva USB 1.1. Računar ima ugrađen mikrofon i zvučnik, težak je 1,2 kg i koristi litijumsku bateriju koja može da obezbedi oko četiri sata rada.

Računar se može kupiti u mrežnoj prodavnici kompanije Cherrypal i na raspolaganju je u celom svetu.

Sibold garantuje da će svaki primerak isporučiti u roku od najdalje dve nedelje, a razlog što to ističe datira iz prošle godine kada su imali problema u isporuci mini stonog Linux računara koji troši samo dva vata. Posle nekoliko odlaganja isporuke čak su se pojavile i sumnje da li računar uopšte postoji. Računar je naposletku isporučen svima.

„U prošlosti je bilo problema ali ih ovog puta sigurno neće biti. Kad smo u julu 2008. ponudili taj računar prodali smo sve raspoložive količine za nekoliko sati. Posle toga nam je trebalo neko vreme da ponovo pokrenemo lance snabdevanja i zato smo kasnili“, objasnio je Sibold.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: