Esport na korak od svrstavanja u program Olimpijskih igara?

Iako još nema konkretnih potvrda iz Međunarodnog olimpijskog odbora, potez koji je napravio Azijski olimpijski odbor pokazuje da se stvari kreću u pozitivnom smjeru.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Nedelja, 20.05.2018.

08:20

Esport na korak od svrstavanja u program Olimpijskih igara?
Foto: Gettyimages

Naime, ovog leta esport će biti demonstrativni sport na Azijskim igrama, međunarodnom takmičenju koje podržava i Međunarodni olimpijski odbor.

Tako će najbolji esportisti iz Azije moći da pokažu svoje veštine u League of Legends, Pro Evolution Soccer, Arena of Valor, Starcraft II, Hearthstone i Clash Royale.

Kako bi ostvarili pravo učestvovanja, nacionalni olimpijski odbori odabraće igrača ili tim koji će svoje sposobnosti morati da dokaže na jednom od pet regionalnih kvalifikacionih takmičenja širom Azije. Oni najbolji zaigraće uživo u Džakarti od 18. avgusta do 2. septembra.

Esport će nastojati da inspiriše i motiviraše mlade širom sveta da budu što bolji kroz edukativne i zabavne interaktivne izazove, navodi se u objavi koju je potpisao predsednik Azijske federacije elektronskih sportova, Kenet Fok.

Podsećamo, jedan od potpredsednika odbora pariške kandidature za Olimpijske igre 2024. Toni Estange, rekao je prošle godine da je spreman za razgovore sa članovima MOO-a u vezi sa uključivanjem ove discipline u Olimpijadu. Ali, to važi samo za igre koje nisu nasilne, piše Zimo.

S obzirom na sve veću popularnost esporta u svetu, to bi mogla da bude veoma dobra odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: