Presedan: Igra u Nemačkoj prošla i pored kukastog krsta

Ukoliko dovoljno detaljno pratite gejming industriju ili možda kupujete ključeve za Steam na trećim stranama, verovatno ste primetili da za Nemačku često postoje posebne verzije igara.

Tehnopolis

Izvor: play.co.rs

Sreda, 09.05.2018.

17:00

Presedan: Igra u Nemačkoj prošla i pored kukastog krsta
foto: screenshot

Razlog je u čuvenom § 86a StGB zakonu, koji izračito zabranjuje upotrebu bilo kakvih simbola koji bi mogli uzdrmati poredak u zemlji i koji propagiraju ekstremne političke ideje, tu se misli na petokrake, kukaste krstove ili recimo ustaško U.

Jedino mesto gde postoji prozor za upotrebu ovih simbola jeste u umetničke svrhe, odnosno na filmovima, slikama, predstavama i drugim formama izražavanja, ali nažalost, ne i u video-igrama.

Još je devedesetih u vreme i čuvenog Wolfenstein 3D, svastika kao simbol zabranjena i cenzurisana u igrama, jer su sudske vlasti tada procenile da je to pre svega igra, pa onda umetnost, i da bi to napravilo presedan da neko krene i stavlja recimo svastike na dečje igračke. Tako je ostalo i do dan-danas, pa još viđamo igre poput najsvežijih, kao što su Wolfenstein II: The New Colossus i Call of Duty: WWII, koje i pored svastika i nacista, imaju neke zaobilazne načine obeležavanja nacističkih vojnika, najčešće uz pomoć gvozdenog krsta.

Međutim, nemački sud je ovih dana po pitanju jedne banalne igre doneo odluku da se neće baviti njom i pored simbolisanja kukastog krsta u igri. U pitanju je mala onlajn igra Bundesfighter II Turbo, koja je napravljena isključivo u cilju karikaturisanja aktuelne političke scene u Nemačkoj tokom izbora prošle godine.

U igri su glavni nemački političari borci u fajterskoj igri, gde se kod svakog komično rugaju određene stvari, pa tako kod vođe “Alternative za Nemačku”, Gaulanda, njegov drugi specijalni skok napad izgleda tako da on skoči i zgrči noge i ruke u formi kukastog krsta, što je urađeno vrlo suptilno, ali opet očigledno, kako možete videti na slici ispod.

Kompanija Funk Media, koja je napravila ovu igru, je zbog toga prijavljena sudu ali je nakon razmatranja lokalni javni tužilac izjavio da nema osnove da pokrene istragu, jer je u pitanju satira, a ne klasična igra, iako se očito radi o video-igri, koja je napravljena kao satirična. Njegovu odluku je potvrdila i viša sudska instanca, koja je takođe zaključila da je slučaj završen.

Ovaj presedan deluje sitno, ali bi mogao biti značajan korak i uzimati se za primer u budućem odnosnu nemačkih sudskih vlasti prema “zabranjenim” simbolima u video-igrama. I nadamo se da će tako i biti, jer je iskreno žalosno da video-igre, koje su svakako umetnost, budu izostavljene sa liste izuzetaka kada je upravo upotreba u umetničke svrhe u pitanju.

izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: