Kina konačno dozvolila prodaju konzola

Zabrana prodaje konzola za video igre koja je stupila na snagu 2000 godine konačno se završava, izjavile su Kineske vlasti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

10:24

Default images
Beta / Casey Rodgers/Invision for Microsoft/AP

Zabrana je usledila nakon brojnih žalbi roditelja zbog problematičnih video igara punih nasilja i toga kako one utiču na mlade u Kini. Protekle godine, Kina je delimično skinula zabranu tako što je prodaja dozvoljena u Šangajskoj regiji (slobodne trgovine), a od naredne godine prodaja će biti dozvoljena u kompletnoj državi.

Kinesko tržište video igara je drugo najveće na svetu posle SAD i beleži promet od 22 milijarde dolara u 2014. godini. I pored toga, prodaja konzola od delimičnog ukidanja zabrane u 2014 bila je izuzetno spora. Ne samo da ljudi nisu navikli na konzolne sisteme, već i proizvođači moraju da isprate rigorozne zakone koji propisuju šta sme a šta ne sme biti prisutno u video igrama, što najčešće dovodi do toga da izdavači u potpunosti odustanu od izdavanja kada analiziraju koliko bi im vremena bilo potrebno da igru prilagode kineskom tržištu.

Battlefield 4 i Command & Conquer Generals su recimo bili zabranjeni u Kini jer su kao jedna od sukobljenih strana bili prikazani upravo Kinezi, dok je Football Manager bio zabranjen jer je prikazao Tibet kao nezavisnu državu. I World of Warcraft je morao da prođe cenzuru sa uklanjanjem skeleta iz određenih misija zbog zabrane prikazivanja stvari koje se smatraju sujeverjem i lošom srećom.

Izvor: Play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: