Umesto Half Life 3, predstavljen Source 2

Glasine nisu bile tačne i Half Life 3 nije predstavljen, ali je korporacija Valve iskoristila GDC (Game Developers Confrence) da predstavi dugoočekivani ‘Source 2 Engine’, koji će biti besplatan za razvojne timove.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

09:55

Default images
Foto: B92

Tradicionalna gejming konvencija u San Francisku donela je još dobrih vesti za proizvođače igara, pošto je i Unreal Engine 4 postao besplatan, a najavljen je i izlazak ‘Unity 5’ endžina.

Endžin koji je odgovoran za Half-Life 2, Counter-Strike: Go, Dota 2, Left 4 Dead i Portal 2 dobio je naslednika posle 11 godina, a prema rečima predsednika Valva Džeja Stilija njegov cilj je da – “poveća produktivnost i kreativnost kreatora video igara”.

Vrednost platforme kakva je PC ogleda se u tome koliko je moguće povećati produktivnost onih koji koriste platform. Sa Source 2, naš cilj je da povećamo produktivnost kreatora igara, posebno uzimajući u obzir koliko je generički sadržaj postao važan u industriji”, rekao je Stili, “Naš novi endžin nije koncentrisan samo na profesionalne programere, već i na same gejmere – kako bi ih ‘naterali’ da učestvuju u kreaciji i razvitku svojih omiljenih igara. Source 2 će biti besplatan za razvoj sadržaja”.

Takođe, Source 2 imaće podršku za VN (Vulkan-compatible) verziju endžina. Vulkan je grafička API 3D kros-platforma, prvobitno nazvana kao ‘Open GL’ nove generacije, koja će razvojnim timovima omogućiti da što više iskoriste najnoviji grafički hardver.

Uzevši u obzir objave Epica (Unreal Engine) i tima iza endžina Unity, može se smatrati da nastavljamo da pomažemo da se nastavi dominacija PC, kao primarne autorske razvojne platforme”, zaključio je Stili.

Za razliku od Unreal endžina, koji razvojnim timovima uzima pet odsto profita na svaki dolar preko 3.000 dolara zarade, jedini uslov koji je Valve postavio je da sve igre razvijene igre na novom endžinu budu prodavane isključivo preko Steama.

S druge strane, sami gejmeri se nadaju da bi najava novog endžina mogla da bude uvertira za izlazak nastavak trećeg dela legendarnog serijala Half-Life 3, koji je svojevremeno promenio izgled kompletne igračke industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: