Da li dolazi kraj gejminga kakvog poznajemo?

U poslednje vreme vrlo često možete pročitati nešto o revoluciji gejminga. Gotovo svaki naslov garantuje da će promeniti svet igara iz korena. Ružna istina je, međutim, da svako ko uživa u igrama duže od deset godina zna da su to prazne priče.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 05.10.2014.

08:52

Default images

Foto: Jason Devaun / Flickr.com

Jedino što firme proteklih meseci pokušavaju da postignu je da zadovolje ukuse što većeg broja kupaca. Na taj način dolazimo do razvodnjavanja žanrova o kom govore svi istinski ljubitelji igara. Međutim, koliko god se popravljala grafika, a profilisani žanrovi išli silaznom putanjom, industrija će i dalje postojati. Objektivno pitanje koje bi se moglo postaviti tokom idućih nekoliko godina je - da li ćemo uopšte imati platforme na kojima ćemo igrati?

Zlosutna prognoza Majkla Pahtera prema kojoj tehnologija napreduje prevelikom brzinom da bi je konzole u trenutnom obliku mogle pratiti, nije toliko daleko od istine.

Jedva da je prošlo godinu dana otkad smo pričali o novim konzolama, a autori igara već prigovaraju o njihovoj ograničenosti.

Kontroverza o Full HD igrama koje rade samo na jednoj platformi nove generacije povlači se gejmerskim sajtovima od izlaska Xboxa One i PlayStationa 4.

Samo je pitanje vremena kada će svi morati da koriste trikove, kako bi njihove igre izgledale dobro na svim konzolama. Vlasnici PC-a verovatno likuju nad ovom prognozom, ako uzmemo u obzir hardversku fleksibilnost klasičnog kućnog računara. Međutim, stanimo na tren i zapitajmo se: da li i svemu tome dolazi kraj?

Iako ideja PC-a kao karike koja preživljava svaku kataklizmu zvuči optimistično, postoji nešto što zovemo streaming. Za one manje vične modernom gejmerskom slengu, streaming videoigara je koncept prema kom korisnik igru igra na televizoru/prijemniku priključenom na internet dok sav posao obavlja računar.

Iako to sada ne zvuči kao nešto što bi gejming moglo izmeniti iz korena, industrija se ubrzano kreće u tom pravcu. Sony je pre nekoliko meseci pokrenuo beta testiranje servisa PlayStation Now koji će njihov softver nuditi korisnicima konzola PlayStation, Sonyjevih tableta i televizora Bravia.

Ništa ne može sprečiti to, da ako ova tehnologija zaživi, ne obuhvati širi spektar platformi. Ovde nije reč o čudesnom hardveru koji pokreće igre. Sve što je potrebno je prosečna broadband veza.

Dokaz laganog kretanja u gejming industriji takođe dokazuje i Microsoft koji je za gotovo nezamislivu količinu novca kupio jednu od najvećih mobilnih franšiza u istoriji. Nedavno kupljeni Mojang i njihov Minecraft dokaz su da velika kompanija polako ali sigurno osvaja tržište namenjeno platformi koju svi nosimo u džepu.

Kakve to veze ima sa krajem gejminga kakvog znamo?
Foto: amanda tipton / Flickr.com

Time što Microsoft ovim indirektno predviđa budućnost. Dokazano je da se sve više ljudi igra na pametnim telefonima i tabletima i samo je pitanje vremena kada će velike kompanije zahvaljujući novim tehnologijama, danas nezamislivo lepe igre, nuditi putem tih malih uređaja.

I gde onda u toj priči ima mesta za konzole? One će imati sve manju i manju tržišnu važnost.

Balkanski favorit PC drži adut u rukavu zbog protektorata vrlo agresivne industrije hardvera koja, u slučaju razvoja streaming servisa, ostaje bez posla.

Drugim rečima, hardverski lobi će klasični PC još neko vreme održavati u životu.

Da li to znači da ćemo uskoro sve igrati na tabletima? letima? Ne u potpunosti.

Ono čemu ćemo biti svedoci tokom narednih nekoliko godina je postepeno oslobađanje igara od namenskih platformi. Ono što ćemo uskoro igrati su igre koje nisu namenjene ekskluzivno PC-u ili PlayStationu, već provajderu.

Što je najbolje od svega, priču je jednostavno i vizualizovati. Zamislite digitalnu televiziju, samo s igrama, koje možete igrati na pametnom telefonu i velikom ekranu.

Možda je nekima od vas koncept igre koja ne zavisi od grafičke karte ili procesora jednostavno grozna, ali postoje realni izgledi da je to budućnost gejminga.

Izmenjena, revolucionarna i nezavisna od računara koji biste platili više od 800 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: