Diktator tuži zbog "povrede lika i dela" u Call of Duty

Bivši vojni diktator Paname Manuel Norijega tužio je iz zatvora izdavača hit video igre Call of Duty: Black Ops 2 zbog "neovlašćenog korišćenja njegovog lika i dela".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

12:39

Default images

Norijega (80), koji u Panami služi zatvorsku kaznu zbog raznih zločina tokom svoje vladavine, uputio je tužbu na račun Activisona zbog igre iz 2012. godine, u kojoj se pojavljuje lik sa njegovim imenom i sličnim izgledom.

Norijega u igri prvo sarađuje sa američkom agencijom CIA u lovu na teroristu iz Nikaragve, ali se kasnije okreće protiv Amerikanaca. Ta priča je izmišljena, ali se ipak delom poklapa sa realnošću jer je i u stvarnom životu sarađivao sa obaveštajcima SAD, pre nego što su Amerikanci prekinuli svaku vezu sa njim, a zatim i izvršili invaziju na Panamu 1989. kojom je svrgnut sa vlasti.

"Video igra prikazuje Norijegu kao učesnika brojnih izmišljenih strašnih zločina, što može da stvori pogrešan utisak. Takođe, Norijegino pojavljivanje dodaje realizmu igre, što direktno utiče na poboljšanje prodaje", navodi se u tužbi kojom se traži odšteta i nadoknada "izgubljenog profita".

Kako je jedan advokat rekao za BBC, građani SAD imaju prava da tuže kompanije koje neovlašćeno koriste njihov lik, ali nejasno šta će biti sa ovom tužbom, s obzirom na to da Norijega nije državljanin i da izdržava zatvorsku kaznu u Panami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: