Serious Sam HD

Iz susedne Hrvatske stiže nam Sima u novom HD odelu...

Igor Conić

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2010.

15:17

Default images

Serious Sam HD - The First Encounter nije ništa drugo do originalni Serious Sam zapakovan u moderan 3D engine: gameplay, scenario, nivoi i oružja potpuno su identični kao i osmogodišnja igračka legenda iz susedne nam Hrvatske. Iako bi se reklo da je ovo zamerka, nipošto nije tako. Dizajn Ozbiljnog Sime jeste vanvremenski: to je jednostavna, zabavna i nadasve zarazna igra, kojoj osveženi 3D engine pomaže da pridobije novu generaciju potrošača.

Šta je ono što Serious Sam izdvaja o drugih pucačina u prvom licu? Pre svega, to je činjenica što igra samu sebe ne shvata ozbiljno. Sveopšte “blesavilo”, najkarakterističnije u dizajnu protivnika i oružja, dodatno je pojačano Semovim komentarima, koje će on u stilu Duke Nukema povremeno izvaljivati pre ključnih borbenih situacija ili posle njih.

Drugi i ozbiljniji atribut kvaliteta jeste megazarazan šuterski gameplay, koji vas veći deo igre dovodi u potpuno sulude borbene situacije, usmeravajući ka vama desetine (pa i stotine) protivnika istovremeno. Obilje ciljeva + supermoćno naoružanje = adrenalinska zabava. Ova stara jednačina i danas funkcioniše podjednako dobro kao pre osam godina.

Priča koja opravdava besomučno pucanje podjednako je jednostavna kao i sam gameplay. Invazija demonskih vanzemaljaca, kojoj zemaljske snage ne uspevaju da se odupru, ostavlja komandi jedino moguće rešenje: poslati najboljeg među najboljima u prošlost kako bi se "alieni" uništili pre nego što suviše ojačaju. Izbor pada na Sama (Serious) Stonea, to jest na vas u njegovoj ulozi. Dalji razvoj priče prilično je banalan, a prezentovaće vam se preko kraćih animacija urađenih u engineu igre, kao i u porukama koje ćete dobijati od Natriške, "ženskog" kompjutera koji pomalo podseća na Cortanu iz Halo igara.

Za mlađe igrače, navikle na pucačine s obnavljajućim health poenima, mogućnošću zauzimanja zaklona i drugim "novotarijama", jednostavnost Seriousa Sama može delovati zastarelo. Kao i u svim pucačinama stare generacije, i ovde ćete stalno sakupljati prvu pomoć i komadiće oklopa, pokušavati da preživite i igrati mnogo opreznije nego što ste, možda, navikli. Zaletanje u masu, pucanje i bežanje u zaklon (radi obnove healtha) ovde, jednostavno, ne postoje kao razumna strategija.

HD aspekt igre Serious Sam svodi se na potpuno nov 3D engine, koji pogoni igru u PC verziji i onoj za Xbox 360, mada rezultati nipošto nisu ultraspektakularni (ne očekujte nov Crysis ili nešto slično tome). Nekoliko novih efekata, redizajnirana voda kojoj su dodate kompleksne refleksije, rezolucije za wide monitore i teksture mnogo detaljnije od onih iz originala - osnovna su obeležja HD verzije igre Serious Sam.

Poput "low definition" originala, igra nije preterano hardverski zahtevna, što najširoj publici omogućava gladak i tečan gameplay.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: