Veštačka inteligencija naučila da igra Doom

I posle nek neko kaže da je Terminator samo naučna fantastika!

Tehnopolis

Izvor: play.co.rs

Sreda, 28.09.2016.

12:50

Veštačka inteligencija naučila da igra Doom
Foto: Screenshot

Veštačka inteligencija u multiplayer igrama nije nikakva novina. Ali, dok se dosadašnja zasnivala na čistoj matematici, obrađujući podatke o dimenzijama dostupnog prostora, trajektorijama i pozicijama igrača (faktički – varajući), u povoju je razvoj novih AI rutina koje će oponašati ljudskog igrača tako što će obrađivati isključivo ono što vide. Doduše, mnogo brže, bolje, jače.

Na univerzitetu Carnegy Mellon dva studenta tako razvijaju AI koji će igrati prvi Doom, čitajući samo renderovane piksele i to je prva veštačka inteligencija koja to izvodi u 3D prostoru. Jedini podatak koji AI ima je kako izgleda nivo i gde se nalaze predmeti, isto kao što igrači to nauče kroz igranje, dok se sve ostalo obrađuje u hodu i isključivo na osnovu onoga što AI ”vidi”.

Zatim su takvog ”igrača” postavili u multiplayer okršaj protiv igrinih postojećih botova i rezultat jednog meča možete videti u nastavku. Igračima ostaje samo da se nadaju da je Skynet i dalje daleko… Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: