[test] Honor Watch GS Pro: Vojnička izdržljivost u modernom telu

Pametni sat kineske kompanije Honor konačno je stigao i u Srbiju. Imali smo prilike da ga testiramo, a evo kako se pokazao.

Tehnopolis

Izvor: Jovan Ðuriæ

Petak, 23.10.2020.

13:05

[test] Honor Watch GS Pro: Vojnička izdržljivost u modernom telu
Foto: B92/J.Ð.

Honor Watch GS Pro je verovatno i najbolji pametni sat koji je Honor do sada napravio. Prevashodno je zamišljen kao sportski gedžet, ali dug je put pred nama - dok dođete do kraja testa, shvatićete da je zapravo mnogo više od toga.

Dizajn

Ovaj pametni sat ima AMOLED ekran dijagonale 1.39 inča, rezolucija 454x454 piksela. Gornju stranu pokriva veoma izdržljivo staklo, a kućište je napravljeno od nerđajućeg čelika. Oko stakla je skala od 360 stepeni (kompas-skala, da budemo precizni).
Foto: B92/J.Ð.
Sa desne strane nalaze se dva tastera - gornji taster će otvoriti listu aplikacija i vratiti vas na početni ekran, dok će donji da vam posluži kao prečica za aplikaciju koju vi odaberete iz podešavanja.
Foto: B92/J.Ð.
Sa donje strane se, naravno, nalaze optički senzori.
Foto: B92/J.Ð.
Što se boje sata i teksture narukvice tiče, imamo tri varijante - crna i bela verzija sa silikonskom narukvicom, i plava kamuflažna sa pletenom, najlonskom narukvicom (ova koju smo imali na testu), koja znatno odudara od uobičajenog i predstavlja pravo osveženje.
Foto: B92/J.Ð.
Moglo bi se reći da sveukupni dizajn sata, sa pojedinim ispupčenim detaljima (ali ipak svedeno i sa merom), materijal, kao i oblik, jasno ukazuju na ciljnu grupu, pa, na kraju krajeva, i namenu.
Foto: B92/J.Ð.
U pitanju je robusni sportski pametni sat koji je pravljen tako da izdrži i najveće napore i teške uslove. Uprkos tome, nije teško zamisliti kako ga nosite i svakodnevno, pa prema tome, prilično smo zadovoljni dizajnom i osveženjem koje je doneo.

Izdržljivost i baterija

Ovo zahteva poseban osvrt. Honor Watch GS Pro prošao je čak 14 MIL-STD-810G testova izdržljivosti.

Za one koje zbunjuju oznake, u pitanju je 14 vojnih testova, što znači da je testiran na većinu stvari koje možete da zamislite: prašinu, pesak, razne tečnosti, temperaturu od -40°C do +70°C i mnogo drugih stvari.
Foto: B92/J.Ð.
Možete da ga koristite gde god da idete, odnosno kojom kod aktivnošću da se bavite i u kojim god ekstremnim uslovima, a ne morate ni da se brinete da će vam se baterija svaki čas isprazniti.
Foto: B92/J.Ð.
Naime, Honor je ovde uradio majstorski posao, pa je tako optimizovao sat da pruža do 25 dana sa jednim punjenjem uz umereno korišćenje. Kod nas je na testu već skoro dve nedelje i uz standardno korišćenje, baterija je opala za oko 45%.

Što se tiče nešto zahtevnijih korisnika, sat pruža do 100 sati GPS korišćenja. Softver i aplikacije

Čipset kod Honor Watch GS Pro je Kirin A1, uz 4GB prostora za skladištenje podataka i, naravno, Lite OS.

Postoje izvesne "začkoljice" kod Lite OS, odnosno na nekim mestima je nekonzistentan, ali to je već stara boljka za koju nije kriv nijedan pojedinačni uređaj. I dalje ima mnogo mesta za napredak da bi sve bilo besprekorno kada je softver u pitanju. Ipak, ažuriranja su i dalje redovna, a svakim novim se popravlja.
Foto: B92/J.Ð.
S obzirom na to da je pravljen za raznorazne sportske aktivnosti, nije ni čudo što imate veliku bazu režima koji možete da uključite, a sat se tome prilagođava. Na primer, u zavisnosti od režima "route back", koja beleži put kojim ste došli, što je veoma korisno kada ste negde u divljoj prirodi.

Pored planinarenja, veslanja, skijanja i sličnog, tu je još i gomila drugih mogućih i nemogućih sportova i aktivnosti. Planirate da se bavite nadvlačenjem konopca? Pikadom? Orijentiringom? Nečim za šta nikad nismo ni čuli? Nije problem, Honor ga gotovo sigurno ima u bazi.
Foto: B92/J.Ð.
Pored režima za različite aktivnosti, naravno, tu je i praćenje zdravstvenh parametara - merenje pulsa, pritiska, stresa, nivoa kiseonika u krvi praćenje sna i predlozi za poboljšanje, i tako dalje.

Muzika

Pored toga što je napravljen za sportske vratolomije, GS Pro ima i funkciju kontrolisanja muzike dorektno sa sata. Naravno, možete da ga povežete sa Bluetooth slušalicama, ili da kontrolišete muziku sa telefona koju pustite na slušalicama sa kablom.

Međutim, ukoliko želite, možete i da stavite muziku direktno u skladište sata (predviđeno je oko 2GB prostora za ovo - sasvim dovoljno), pa da ne koristite telefon za muziku uopšte.
Foto: B92/J.Ð.
Pozivi i notifikacije

Honor Watch GS Pro nudi još jednu funkciju, naročito zgodnu ako su vam ruke nečim zauzete, ili jednostavno niste u prilici da izvadite telefon iz džepa. Radi se o mogućnosti obavljanja poziva direktno sa sata, zahvaljujući ugrađenom mikrofonu i slušalicama, a možete da uskladištite do 10 omiljenih kontakata.
Foto: B92/J.Ð.
Takođe, u aplikaciji Huawei Health (iz koje se kontroliše sve u vezi sa satom), možete da podesite za koje sve aplikacije hoćete da primate notifikacije. Sve što se pojavi na vašem telefonu, dobijaćete i na satu, a zahvaljujući veoma preglednom ekranu nećete imati problema da ih pročitate.
Foto: B92/J.Ð.
Zaključak

Cena ovog uređaja je 38.999 dinara u radnjama elektronike, a dostupan je i kod operatera.

Honor Watch GS Pro je veoma prijatno iznenađenje kineske kompanije, a istovremeno i osveženje u svetu sportskih pametnih satova. Impresivne izdržljivosti i trajanja baterije, ipak je dovoljno upotrebljiv kako biste mogli da ga nosite svakodnevno ako želite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: