18 godina razvoja, do najbolje kamere u pametnom telefonu

Godinama unazad svedoci smo neverovatnog razvoja tehnoloških uređaja. Promene su drastične u napretku televizora, frižidera, veš mašina, usisivača i svih drugih aparata koje koristimo u svakodnevnom životu. I mogli bismo da nabrajamo u beskraj kada govorimo o promenama koje se događaju svakog minuta u svetu tehnologije, ali nikako ne smemo da zaboravimo mobilne telefone.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

12:09

18 godina razvoja, do najbolje kamere u pametnom telefonu
Foto: Promo

Pokušajte da danas zamislite život bez te stvarčice. Ne ide? Ono što je specifično kod njih je svakako to što odavno više ne obavljaju samo funkciju telefona – rekli bi mnogi, uređaja putem koga glasom stupate u kontakt sa nekim ko vam je daleko. Fokus je već neko vreme na – kameri.

Zašto? Pa čini se da je odgovor jednostavniji nego što mnogi misle. Danas veliki broj nas sve više komunicira putem fotografija, video snimaka, emotikona. Na taj način izražava svoje emocije, potrebe, želje. Zato se granice usavršavanja kamere i dalje pomeraju. I dalje sa svakim novim uređajem dobijamo neke nove karakteristike, neku novu mogućnost koja oduševljava i zbog koje nam fotografisanje postaje deo svakodnevne rutine.
Foto: Promo
Prema današnjim standardima, prvobitne kamere jedva da su i bile... kamere. Na kraju 20. veka, tačnije 2000. godine, Samsung je napravio telefon SCH-V200 sa kamerom, proizveden u Južnoj Koreji, čija je rezolucija bila 0.35 mega piksela. Njime je bilo moguće uslikati do 20 fotografija. Začkoljica je bila u tome što, da biste ih videli, morali ste da ih najpre prebacite na računar.

U periodu koji je usledio, Samsung se izdvajao inovacijama, pa je tako nastao telefon na preklop sa rotirajućom kamerom. Ovo je pružalo korisniku mogućnost da fotografiše i pozadi i spreda, pa bismo, na neki način, mogli za njega da kažemo da je „utabao put“ za nastajanje danas planetarno popularnog „selfija“.
Foto: Promo
Ljubitelji fotografija sve više su se okretali mobilnim telefonima upravo zbog nadograđenih funkcija i sve bolje rezolucije kamere koju je svaki sledeći model posedovao. Prvi pametni telefon koji je nastao 2010. godine u „režiji“ južnokorejske kompanije, a sa oznakom „Galaxy S“ serije, imao je inovativne funkcije i različite opcije fotografisanja, kao i tada premijerni ekran na dodir.

„S serija“ telefona nastavila je da razvija svoje performanse, što je ove godine rezultiralo predstavljanjem Galaxy S9 i S9+, stavljajući u prvi plan upravo kameru.

Promenljiva blenda koju poseduju ovi modeli, prva u Galaxy seriji telefona, pravi savršene fotografije u različitim uslovima osvetljenja. Sočivo na telefonu se prilagođava poput ljudskog oka. Na taj način, fotografije izgledaju odlično i po svetlu i po mraku. Dvostruka blenda podržava režime F1.5 i F2.4. Kada je mrak, sočivo se otvara do F1.5 kako bi propustilo svetlost za svetlu i jasnu fotografiju, dok se po dnevnom svetlu sočivo prebacuje na režim F2.4 kako bi pomoglo da fotografija izgleda oštro.

Samsung Galaxy S9 i S9+ imaju unapređene kamere sa Super Speed Dual Pixel senzorom sa povećanom snagom obrade i memorijom za visoki kvalitet slike. Zahvaljujući ovom senzoru, kamera uspeva da uhvati čak četiri puta brže sve detalje.
Foto: Promo
Opcijama Selective Focus (S9) ili Live Focus (S9+) može se namestiti dubinska oštrina što doprinosi “živosti” fotografija.

Uz fotografisanje, nezaobilazna opcija na kameri telefona je i video zapis. Ovaj dvojac uneo je novinu kroz Slow Motion mogućnost snimanja. Naime, svaki korisnik može da se zabavi dinamičnim i usporenim video zapisima koji snimaju do 960 slika u sekundi.Galaxy S9 i S9+ poseduju automatski detektor pokreta, inteligentnu karakteristiku koja detektuje kretanje u okviru i automatski počinje da snima sve, pretvarajući približno 0,2 sekunde realnog događaja u oko 6 sekundi snimka, a dodatna pogodnost je i mogućnost dodavanja muzike u pozadini. U ovaj model, Samsung uvodi i opciju AR emotikona, koja omogućava kreiranje emotikona koji zvuče i izgledaju poput samih korisnika. Dakle, osim uživanja u odličnim fotografijama, korisnici mogu da prave raznorazne grimase i ekspresije, postavljajući ih zatim na društvene mreže ili deleći ih sa prijateljima.

Ovim uređajima izmenjen je način na koji komuniciramo sa svetom oko nas, pokazavši nam i koliko je tehnologija zapravo bezgranična i iznenađujuća. Dijapazon opcija koje ova dva telefona nude je ogroman, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je samo tokom prošle godine 1,2 biliona fotografija napravljeno pametnim telefonima, ne postavlja se pitanje zašto vodeći proizvođači uređaja posebnu pažnju poklanjaju razvoju kamere. Izgleda volimo da se fotografišemo, i da fotografije delimo.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: