TEST: LG G5

LG G5, koji je lansiran početkom aprila ove godine, predstavlja neku vrstu prekretnice za južnokorejsku kompaniju. Deluje sasvim verovatno da je njihov dizajnerski tim mesecima sedeo i prikupljao utiske korisnika njihovih ranijih flagship uređaja i onda se trudio da ispravlja jedan po jedan nedostatak koji su imali pređašnji modeli. A onda su odlučili da unesu i inovacije i G5 učine modularnim pametnim telefonom.

Tehnopolis

Izvor: Staša Rosiæ, B92

Četvrtak, 11.08.2016.

12:09

TEST: LG G5
Foto: B92

Ne može se reći da su u potpunosti odgovorili na zadatak koji su sebi postavili, pre svega zato što moduli ili „prijatelji“ (Friends) kako su ih nazvali, nemaju bog-zna-kakvu upotrebnu vrednost. Ipak, sam osnovni uređaj predstavlja veliki korak napred u pogledu kvaliteta izrade i performansi.

U naše ruke dospeo je G5 u Titan (tamno sivoj) boji, a u ponudi su još tri – Silver, Gold i Pink. Uz njega smo dobili samo CAM Plus modul, ali među “prijateljima” je još i Hi-Fi Plus sa Banf & Olufsen Play – eksterni zvučnik.

Među dodacima koji se ne uklapaju priču “modularnog” budući da se s uređajem povezuju preko kabla, a ne preko baterije, nalaze se 360 VR naočare, 360 CAM dodatak za snimanje fotografija i videa od 360 stepeni, slušalice i simpatičan Rolling Bot.

Izgled

Foto: B92
LG je konačno odustao od plastike i ovog puta se odlučio da napravi kućište u potpunosti od aluminijuma. Tome svedoči i osećaj koji imate u ruci dok držite telefon od 159 grama.

Ipak, nešto u izgledu tog kućišta ne odaje utisak da je zaista reč o metalu. Štaviše, na internetu se moglo pročitati toliko komentara o njegovoj “plastičnoj” pozadini, da je kompanija morala objaviti posebno saopštenje u kom naglašava da je G5 definitivno napravljen od aluminijuma, ali sa premazom od pigmenta i čestica metala, “koji definitivno mogu da se ogrebu pod dovoljno velikim pritiskom”.
Foto: B92
Naime, pojedini su išli toliko daleko da su grebali svoje uređaje kako bi dokazali da se ispod nalazi plastika, ali iz LG-a kažu da je reč o sivoj podlozi preko koje se nanosi pigment.

Sumnja koju budi izgled poleđine telefona gubi se na njegovim ivicama. Deluje da je na njima postupak obrade bio nešto jednostavniji i pod rukom zaista osetite hladni, čvrsti aluminijum sa jedva primetnim dugmetom za pojačavanje i utišavanje zvuka (s leve strane), slotom za SIM i microSD kartice (s desne) koja se baš kao i kod iPhonea izvlači uz pomoć malog ključa, izlazom za slušalice s gornje i ulazom za punjač s donje strane pored kog je i zvučnik.

LG ne odustaje od dugmeta na poleđini telefona, iako je to možda i najnezgodnije mesto za njegovo uključivanje. Nalazi se tik ispod dve kamere – one sa “običnim” objektivom od 75 i “ultra wide” objektivom od 135 stepeni, što je dosad najširi ugao objektiva na nekom mobilnom telefonu.

Spreda, na donjem delu, nalazi se uzak osnovni modul u koji se ukopčava baterija. Prelaz je spolja gotovo nevidljiv, a izvlači se pritiskom na majušno dugme.

Ekran od ojačanog Gorilla Glass 4 ima blago oborenu gornju ivicu što mu daje izduženiji izgled.

Sve u svemu, G5 je estetski daleko bolje rešen u odnosu na svoje prethodnike.

Povezivanje s “prijateljima”

Foto: B92
Prvi pokušaj da odvojite modul s baterijom može vam delovati zastrašujuće. Pritiskom na dugmence sa strane, donji deo telefona će se blago odvojiti, tako da ga možete izvući zajedno sa baterijom. LG je imao u vidu da će njihovi najnapredniji korisnici često držati i bateriju u ruci, pa je i nju dizajnerski “doterao”. Dao joj je limeta zelenu boju, koja je zaštitni znak novog modela i slogan kojim reklamira ovaj uređaj i njegove dodatke “Life’s good when you play more” (Život je dobar kad se više igraš).

Kako biste pričvrstili neki modul na osnovni uređaj, bateriju treba odvojiti od donjeg dela telefona što je proces zbog kog će vam se na čelu verovatno pojaviti graške znoja. Iako u uputstvu jasno stoji u kom smeru treba povući bateriju, kako bi se odvojila od svog nosača, imate utisak da će maleni plastični držači u svakom času pući. Kada se ona napokon odvoji, shvatićete da su ipak izdržljiviji nego što na prvi pogled deluju.
Foto: B92
Pošto smo dobili CAM Plus modul, bateriju smo zatim pričvrstili na njegove nosače, iste kakvi su na osnovnom delu i vratili je u telefon. Jedan klik i uređaj je spreman za upotrebu.

Ipak, ono što dobijate nakon što se na G5 “zakači” CAM Plus, nikako nije onaj isti lepi metalni telefon. Sada sa donje strane ekrana viri plastika, a na poleđini izbočinu koja potpuno menja balans u ruci.
Foto: B92
Da li telefon podjednako nezgodno “leži” i kad mu dodajete ostale “prijatelje”, ne znamo, ali je za pisca ovih redova to bio najveći nedostatak same ideje o modularnim uređajima.

CAM Plus vam zaista ne pruža ništa specijalno - na njemu je “točkić” za zumiranje, dugme za uključivanje i isključivanje kamere, taster za snimanje i okidač. Pored toga, sada su na njemu zvučnik, USB ulaz i mikrofon, pošto sada preuzima ulogu osnovnog modula.

Tačno je da u određenom položaju u desnoj ruci lakše možete praviti fotografije, ali je to premala korist od tako komplikovanog prekopčavanja (levorukima je verovatno još nepotrebnije).

Ekran

Foto: YouTube Screenshot
LG G5 ima 5,3 IPS ekran QHD rezolucije 1440 x 2560 što je i više nego dovoljno za snažne boje i prijatnu osvetljenost.

LG je kod ovog modela uključio i IPS LCD, kako bi ekran imao always-on opciju, što znači da ćete dok je u “sleep” modu, moći da vidite ikonice s obaveštenjima i vreme.

Ono što će vam možda nedostajati u sleep modu je status baterije, budući da always-on opcija tokom 24 sata (u najboljem slučaju, budući da je merenja obavljao sam proizvođač) troši 19,2 odsto baterije. Ako vam je trajanje baterije važnije od toga da pred očima uvek imate sat i notifikacije, možda bi bilo poželjno da tu opciju jednostavno isključite.

Ekran zaista izgleda odlično zahvaljujući Quantum IPS tehnologiji, koja ima nešto drugačiju struktru tečnih kristala u odnosu na “obični” IPS. Ima i dobar kontrast od 621:1.

Ako ste pod direktnom sunčevom svetlošću, možete uključiti novu Daylight opciju koja dodatno pojačava osvetljenje ekrana, što zaista može biti korisno.

Kamere

Foto: B92
Dualna kamera na mobilnom telefonu nije nova ideja, ali je LG učinio sve da je učini maksimalno funkcionalnom. Glavna ima 16 MP, a u aplikaciji za kamere možete se prebaciti na drugi wide-angle senzor od 135 stepeni, osam megapiksela i optičku stabilizaciju slike.
Foto: B92
Iznenadićete se koliko toga može obuhvatiti ova kamera i koliko lako se koristi. Na dobijenoj fotografiji prelazi su vrlo suptilni (ako imate mirnu ruku), a G5 vrlo strpljivo navodi čim “primeti” da vam ruka podrhtava.
Iako panoramske fotografije nemaju tako jasne detalje, kao što je to slučaj s onima koje pravi glavna kamera, izgledaju zaista dobro. Mi smo bili zadovoljni i jednom i drugom. Prednja kamera od 8 MP verovatno je dovoljno dobra svim ljubiteljima selfija, iako ne nudi ništa suštinski drugačije od kamera na ostalim savremenim telefonima.

Performanse

LG G5 pokreće Snapdragon 820 procesor od 4GB, sa skladišnim prostorom od 32 GB proširivim microSD karticom (postavlja se tik uz SIM karticu).

G5 se zasniva na Android 6.0 Marshmallow operativnom sistemu i jedna od novina koju je LG uveo samo nekoliko dana pre nego što je lansirao telefon je ukidanje foldera za aplikacije. To znači da će sve što preuzmete od aplikacija završiti na home screen-u.

Mi nismo imali priliku da instaliramo toliko aplikacija da snalaženje na ekranima postane otežano, ali neki su se bunili zbog toga, pa se LG predomislio i vratio opciju, s tim što morate da preuzmete staru verziju korisničkog interfejsa, kako biste je aktivirali.

Kad smo kod interfejsa, G5 će vam pružiti premium iskustvo. Svako listanje, skrolovanje, otvaranje i biranje teče glatko.

Na AnTuTu Benchmarku ostvario je skor od 116.245 bodova, a pogledajte i rezultate za CPU, UX i RAM:
.
.
Iako postoje telefoni koji su ostvarili bolje rezultate (Samsung Galaxy S7), razlika u svakodnevnom korištenju je gotovo neprimetna.

Baterija

Polako prolazi još jedna godina bez revolucije u svetu baterija za pametne telefone. G5 ima “prosečan” kapacitet baterije za svoju klasu od 2800mAh, što je čak manje od prethodnog LG flagshipa (G4 je imao bateriju od 3000mAh), ali je kompanija odlučila da se okrene potpuno drugačijoj strategiji produženja autonomije uređaja.

LG G5 je jedan od retkih telefona danas kojima je moguće izvaditi bateriju, što znači da možete kupiti rezervnu i uvek uz sebe imati jednu punu.

Drugi deo strategije LG oslanja se na brzo punjenje. Za samo pet minuta možete napuniti dotad potpuno praznu bateriju LG G5 do 11 odsto, a za nešto više od pola sata, baterija je puna.

Istini za volju, podjednako brzo se i troši. Čak i kad G5 ne koristite preterano, baterija će izdržati samo jedan dan. Ako ste zavisnik od telefona, bolje bi vam bilo da svoj punjač nosite svuda sa sobom, jer ćete retko gde naći sličan. LG je odlučio da ovog puta uključi USB Tip C port, koji usvaja sve veći broj proizvođača, ali to znači da microUSB više “ne pije vodu”.

Telefon vam nudi i power saving mod, koji smanjuje pozadinsku aktivnost i osvetljenost ekrana, kako bi malo produžio rad, ali to svakako nije dovoljno.

Zaključak

Može se reći da je LG napravio odličan telefon koji i estetski i funkcionalno može da odgovori na potrebe i najzahtevnijih korisnika, ali je propustio šansu da napravi revoluciju na tržištu i ponudi istinski modularni telefon.

Cena osnovnog modela je od 700 do 800 evra na domaćem tržištu i nećete pogrešiti ako se odlučite za G5 u odnosu na ostale Android uređaje u istom cenovnom rangu. Ipak, najbolji “prijatelj” od svih mogućih modula, je dodatna baterija, što je gotovo razočaranje, budući da smo toliko dugo čekali na modularni telefon u sektoru potrošačke elektronike.

Ovako, G5 ostaje sigurno najbolji LG uređaj do sada, ali ne i telefon na kog bi se ugledali i ostali proizvođači.
Veličina ekrana 5,3 inča
Tip IPS LCD/Gorilla Glass 4
Rezolucija i ppi 1440x2560 piksela / ~554ppi
Procesor 64-bitni Snapdragon 820 MSM8996
CPU Kyro
Jezgra Quad-core
GPU Adreno 530
RAM 4GB
Interna memorija 32GB
MicroSD do 2TB
Operativni sistem Android /Optimus UI
Verzija 6.0 Marshmllow
Zadnja kamera 16MP (f/1.8 blenda, objektiv sa vidnim poljem od 78 stepeni) + 8MP (f/2.4 blenda, objektiv ds vidnim poljem od 135 stepeni) LED blic, OIS, laserski fokus, HDR
Snimanje videa 4K snimanje
Prednja kamera 8 MP
Dodatne karakteristike Modularni dizajn, senzor otiska prstiju, 4G LTE, USB Tip C punjač
Dimenzije 149,4x73,9x7,7 mm
Težina 159 grama
Baterija 2.800mAh
Boje Silver, Titan, Gold, Pink


Uređaj za testiranje ustupio Vip Mobile

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: