Test: ASUS ZenFone 2

Zen telefon, druga generacija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

14:46

Test: ASUS ZenFone 2
Foto: YouTube Video Screenshot

Ako koristite ili imate računar, velika je šansa da je makar jedan njegov deo ima veze sa ASUS-om. Ako pogledate oko sebe, velika je šansa da neće naći nijedan ASUS telefon. Ako mislite da ASUS ne ume sa mobilnim platformama grešite. Nexus 7 je ASUS i to jedan od boljih Nexusa.

To što ih na domaćem tržištu nema puno, ne znači da ne postoje, a ZenFone 2 predstavlja drugu generaciju ASUS-ovih samostalnih pametnih telefona. Samostalnih jer paralelno sa "običnim" telefonima ASUS eksperimentiše i sa hibridnim spravama koje spajaju telefone i tablete, odnosno omogućavaju da telefon pretvorite u tablet tako što ga spojite sa većim ekranom (Padfone).

Do nas je stigao ZenFone 2 ZE551ML, što je oznaka za model iz najviše klase. "Flagship" model nije jedini, ZenFone 2 na tržištu se pojavljuje i kao ZE500CL, ali je u pitanju sprava iz niže klase. Dva modela u dve klase za ASUS-ovu nameru da postane bitan brend na domaćem telefonskom tržištu.

Izgled i osećaj

Foto: B92
Iako ASUS novi model komunicira kao posebno izdanje industrijskog dizajna i inžinjeringa, ustvari radi se o modelu koji prati sigurne šablone. Prednjim delom poptuno dominira ekran koji je blizu bočnih ivica (72% screen to body" odnos), ispod njega su hardverski dugmići.

Pozadinska površina je zaobljena, telefon jeste tanak oko 4 milimetra, ali na ivicama. Na sredini brojka ide preko 10, ali zaobljenost pozadinskog dela garantuje određenu sigurnost kada je rukovanje u pitanju, što se ispostavlja kao tačno. ZenFone 2 nije u modernoj i objektivno diskutabilnoj trci ka najtanjem kućištu, ali jeste u trci za optimalnu upotrebljivost i ide mu vrlo dobro.
Foto: B92
Raspored tastera je momenat kada ASUS i sigurna staza kreću u različitim pravcima. Taster za zaključavanje uređaja je na gornjoj ivici, i to na sredini. Čini se da na celom uređaju nema mesta koje je teže dohvatiti, pošto se radi o uređaju sa ekranom od 5,5 inča. Mnogo je lakše dohvatiti prostor ispod kamere, gde se nalaze tasteri za jačinu zvuka. LG je pokazao da je to jedno od boljih mesta i za dugme za zaključavanje ekrana, a i ZenFone (naročito ovaj koji smo probali) bio bi upotrebljivija sprava da je na tom mestu.
Foto: B92
Zadnja strana je plastična i imitira brušeni metal, iznad tastera su kamera i blic, a na dnu rupice za zvučnik. Kada smo kod zvuka, ulaz za slušalice je na vrhu.

ZenFone 2 jedan je od primera kako se plastika može koristiti pristojno, uređaj je sklopljen valjano kako i funkcioniše u ovom smislu. Verovatno nećete reći "wow" kada ga vidite uživo, ali vas najverovatnije neće ni razočarati izgledom.

Sposobnosti

Pomenuti 5,5-inčni ekran je u punoj HD rezoluciji, što je sasvim dovoljno da slika bude optimalno oštra pošto ekranska matematika daje nešto preko 400 tačaka po inču, što je dovoljno da pojedinačnu tačku ne možete videti. Prikaz je odličan, u pitanju je IPS panel, što stavlja tačku na priču o ekranu.

Ekran i ostatak uređaja za ASUS tradicionalno pogoni Intelov čip, u ovom slučaju to je četvorojezgarni i 64-bitni Atom Z3580. ZenFone 2 stiže za 4GB RAM-a, što je jedinstveno za slobodnu prodaju. Više memorije dobar je put ka boljim performansama i iskustvu kada je Android u pitanju, budući da će vam češće zafaliti memorija od procesorske snage. Z3580 dovoljno je brz da primerak koji smo imali na testu funkcioniše optimalno, šta god da smo probali. Drugim rečima, o performansama ne morate brinuti.

ASUS je u ZE551ML ugradio bateriju od 3000 mAh, što je dovoljno za pregurati dan u većini slučajeva. Vrlo je moguće da ćete "izgurati" i dva, a ako se morate dopunjavati do 60% baterije stići ćete za 40 minuta.

Zadnja kamera snima fotografije u rezoluciji od 13Mpx. ASUS je pokušao da izvuče maksimum iz kamere koja nema stabilizaciju, te režim za uslove sa malo svetla smanjuje rezoluciju kako bi zabeležio što više detalja, dodatne softverske optimizacije trebalo bi da omoguće bolji rezultat (nova verzija softvera u poboljšala je i kvalitet fotografija). Sam interfejs za kameru omogućava dodatna podešavanja, što će značiti onima koji znaju mao više o fotografisanju. Ukupno posmatrano ZenFoneova kamera će zadovoljiti većinu korisnika, verovatno ni za nju nećete reći "wow", ali će "završiti posao" više nego dobro.

ZE551ML može primiti dve SIM kartice i jednu za podatke. Model koji smo imali imao je 32GB prostora za podatke, u ponudi će biti i model za 64GB.

Sve to pogoni Android 5.0, odnosno verzija koju je ASUS uskladio sa svojim viđenjem korisničkog iskustva na pametnom telefonu. ZenUI skup je vizuelnih izmena i mogućnosti koje je ASUS ugradio u Android ne bi li se razlikovao od drugih i ponudio vam neku vrednost.

Srećom, ZenUI ima nekoliko zgodnih mogućnosti poput dvostrukog tapa za oključavanje i zaključavanje ekrana, što je od ključne pomoći zbog dugmeta na sredini vrha telefona. Softver ne reaguje samo na dvostruki tap, možete predefinisati aplikacije koje se pokreću nakon što na isključenom ekranu "napišete" određena slova (C za kameru, W za web). Druga softverska doskočica za hardverski problem je mod za korišćenje jednom rukom, kada se ceo interfejs smanjuje i smešta u željeni deo ekrana.

Ostatak izmena mahom se svodi na vizuelni dojam, za šta je najbolje prošetati do prodajnog mesta.

Kupovina

Ključni detalj u priči o skupljem ZenFoneu 2 zapravo je koliko je skup, odnosno koliko košta. Model koji smo imali na testu (4GB RAM i 32GB storage) u slobodnoj prodaji košta oko 435 EUR. To je cifra koja ZE551ML stavlja na listu uređaja koje bi svakako trebalo ozbiljno razmotriti pri kupovini.
Foto: B92
ASUS je ovim modelom uspeo da se pojavi na radaru, bilo da tražite telefon "za keš" u srednjoj-višoj ili višoj klasi. Bez obzira na segment, ZE551ML je dobar telefon po dobroj ceni, odnosno veoma dobra vrednost za novac.

Biće još zanimljivije kada se pojavi i u ponudi domaćih operatora.

Ivan Jelić

Uređaj na test ustupio ASUS Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: