Test – Lenovo S660

Kompanija Lenovo je za veoma kratko vreme našem tržištu stekla reputaciju pouzdanog proizvođača odličnih pametnih telefona. Međutim, to nije slučaj samo kod nas, već je to trend globalnih razmera, što potvrđuje i podatak da je Lenovo treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:45

Default images

Pre samo nedelju dana na našem tržištu pojavio se novi pametni telefon srednje klase – Lenovo S660. Pored relativno povoljne cene, ovaj model privlači pažnju svojim dizajnom, fluidnim radom i baterijom kapaciteta 3000mAh. Da li je ovo mali brat popularnog modela Lenovo P780?

Tehničke specifikacije:

- Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.3GHz (Mediatek MTK6582)
- Grafički čip: Mali-400 MP2
- Ekran: 4.7“ IPS LCD 960x540 piksela
- RAM: 1GB
- Memorija: 8GB (oko 5.5GB dostupno korisniku)
- Kamera: 8.0Mpix, autofokus, video u 1080p
- Prednja kamera: VGA
- Baterija: 3000mAh
- OS: Android 4.4.2 (KitKat)
- Dimenzije: 137 x 68.8 x 10mm
- Ostalo: FM Radio, Magic cover u pakovanju
Sadržaj pakovanja

Lenovo S660 dolazi spakovan u kutiju koja je dizajnom nalik na pakovanje prethodnih Lenovo pametnih telefona. U pitanju je belo-crvena kutija koja na gornjoj strani prikazuje izgled prednje strane telefona, a sa strane su istaknute i tri glavne prednosti ovog modela telefona – dugo trajanje baterije, metalik dizajn telefona i moćan četvorojezgarni procesor.
Kutija se otvara skidanjem poklopca, a ispod se zatiče veoma kratko uputstvo za upotrebu. Odmah ispod je telefon koji je već udobno smešten u Magic cover teget boje (kasnije ćemo objasniti šta je to), a u pregradi ispod je dodatna oprema za telefon.
Punjač od 1.5 ampera, USB kabl i slušalice, udobno su smešteni u svojim kesicama. Slušalice koje dolaze sa telefonom su standardne „bubice“ i veličinski će odgovarati svima.

Magic cover u kome dolazi telefon je vrsta zaštitne maske za telefon koja štiti ivice telefona od pada, pruža bolju stabilnost prilikom držanja telefona u ruci i ima jednu veoma zanimljivu funkciju – postolje za telefon. Ovakvu funkciju smo viđali kod nekih drugih zaštitnih futrola za druge modele, koje se naknadno kupuju, ali ne u ovakvoj izvedbi.
Jednostavnim podizanjem postolja, ono se „prelama“ i savija kako bi pružilo siguran oslonac telefonu prilikom pregleda filmova ili nekog drugog sadržaja. Neki će odbijati da koriste ovu zaštitu, jer uvećava dimenzije telefona, ali ovo je, bez pogovora, odličan dodatak telefonu koji će drugi svakako znati da cene i koriste kako bi što bolje sačuvali svoj telefon.

Fizički izgled

Dizajn Lenovo S660 modela nam se vrlo dopao, jer je simplistički i ima određenu poslovnu notu. Poleđina telefona izrađena je od sivog brušenog nerđajućeg čelika, pa se oseti hladnoća metala dok se koristi telefon.
Na gornjoj strani prisutan je 3.5mm konektor za slušalice, a na donjoj je microUSB port za punjenje i razmenu podataka sa računarom, dok se na desnoj strani nalaze tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje i gašenje ekrana.
Prednja strana je u potpunosti crna i na prvi pogled prikazuje samo „Lenovo“ natpis iznad ekrana. Nakon dodirivanja ekrana, uključuje se pozadinsko osvetljenje tri tastera ispod ekrana i oni su tada jasno vidljivi. Oko ekrana nalazi se lajsna od sjajne crne plastike.
Kao što smo već naveli, poklopac baterije (koji prekriva celu zadnju stranu telefona) izrađen je od nerđajućeg čelika. U gornjem delu poklopca prisutan je otvor za sekundarni mikrofon (poništavanje šuma i snimanje zvuka), a ispod njega kamera od 8Mpix i LED blic. U donjem delu nalazi se otvor za zvučnik (koji je veoma glasan prilikom reprodukcije videa ili muzike).
Nakon skidanja poklopca prvo što se ugleda je baterija velikih dimenzija i kapaciteta (3000mAh). Iznad baterije prisutni su slotovi za SIM (2 komada) i microSD memorijsku karticu do 32GB kapaciteta. Zanimljivo je da oba SIM slota nose oznaku 2G/3G, što znači da oba podržavaju brz prenos podataka, što je danas još uvek retkost.
Displej

U Lenovo S660 ugrađen je IPS displej dijagonale 4.7 inča i pomalo niske rezolucije za tu dijagonalu – 540x960 piksela. Bojali smo se da će prikaz slike biti „zrnast“, ali to nije bio slučaj. Prikaz je jasan i dovoljno oštar i prilikom prikaza sitnijeg teksta. Zahvaljujući tome što je izrađen u IPS tehnologiji, uglovi vidljivosti su odlični i prikaz ekrana je vidljiv iz skoro svakog ugla. Reprodukcija boja je veoma dobra, a pozadinsko osvetljenje ekrana ravnomerno raspoređeno i dovoljno jako da se jasno vidi i na suncu.
Softver

S660 koji stiže na naše tržište opremljen je donedavno poslednjom verzijom Android operativnog sistema – Android 4.4.2 (KitKat). Zahvaljujući tome, telefon radi vrlo fluidno i bez ikakvih nepravilnosti u radu. I da, telefon poseduje meni na srpskom jeziku i to u ćiriličnom pismu.
Početni ekran telefona je ujedno i mesto gde se smeštaju sve aplikacije koje se instaliraju, nalik na iOS kod iPhone modela ili MIUI verziju Androida. Moguće je praviti foldere prevlačenjem jedne aplikacije na drugu, ali je to je sve što možete učiniti da sredite svoju „radnu površinu“. To će biti pomalo frustrirajuće ljubiteljima „čistog“ Android iskustva, ali oni će taj problem veoma lako rešiti instalacijom nekog launchera sa Play Store-a.

Pošto je u pitanju Dual SIM telefon, u status baru prikazani su simboli za dve mreže, tj. SIM kartice. U podešavanjima telefona moguće je birati boju te oznake za mrežu između četiri ponuđene – plava, narandžasta, zelena i ljubičasta.

Upravljanje SIM karticama je rešeno kao i kod drugih Lenovo pametnih telefona sa dve SIM kartice. U svakoj aplikaciji koja zahteva koriščenje SIM kartice u notifikacionom baru pojavljuje se izborni meni u kome je moguće odabrati koja kartica će se koristiti za tu funkciju. Možete slati poruke sa jedne SIM kartice i pristupati internetu, a pozivati sa druge SIM kartice – jednostavno i lako. Sve što je potrebno za prosečno korišćenje je već preinstalirano na telefon – Google aplikacije, Facebook, Skype, Twitter, File Browser, antivirusna zaštita, itd. Sve što nedostaje, naravno, moguće je naknadno instalirati sa Play prodavnice.

Kamera

Lenovo S660 dolazi sa kamerom od 8Mpix na zadnjoj strani, a kamerom VGA rezolucije na prednjoj strani. Kamera na zadnjoj strani poseduje autofokus, može izrađivati fotografije maksimalne rezolucije 3264x2448 piksela i snimati 1080p video u 30FPS.

Kvalitet napravljenih fotografija je vrlo dobar, mada je primetno odsustvo nekih detalja, pogotovu kada se slika objekat iz blizine (makro). Međutim, prisutan je HDR mod čijom aktivacijom fotografije izgledaju odlično i prisutno je značajno više detalja. Potrebna je stabilnija ruka ili oslonac prilikom slikanja u HDR modu, ali krajnji rezultat je i više nego zadovoljavajuć.
Primer fotografija
Primer fotografija u HDR modu Autonomija baterije

Jedna od najvećih prednosti ovog modela telefona je baterija kapaciteta 3000mAh. Pristupačna je, lako izmenjiva i, što je najvažnije, pruža odličnu autonomiju! Zahvaljujući štedljivijem procesoru i velikom kapacitetu baterije, Lenovo S660 može da pruži i do dva dana intenzivnog korišćenja sa oko 7 sati uključenog ekrana. Naravno, trajanje baterije u mnogome zavisi od načina korišćenja, pa će manje zahtevni korisnici uspeti da dobiju i do 4 dana autonomije, što je veoma impresivno kada je u pitanju savremeni pametni telefon.
Performanse

Lenovo S660 je zasnovan na Mediatek MT6582 čipsetu, koji je danas veoma popularan zbog odličnog odnosa performansi, potrošnje i cene. Četvorojezgarni procesor radi na taktu od 1.3GHz, a prisutan je i Mali-400MP2 grafički čip. Ovakva kombinacija procesora i grafičkog čipa omogućava da se većina modernih igara i aplikacija pokreće brzo i radi tečno. Za to je delimično zaslužan i dobro optimizovan Android 4.4.2 operativni sistem. Zaključak

Lenovo S660 je telefon koji će privući pažnju svojim dizajnom, kvalitetnom izradom i odličnom autonomijom baterije. Naravno, voleli bismo da je rezolucija ekrana veća, ali treba uzeti u obzir i povoljnu cenu ovog modela, pa mu to možemo progledati kroz prste. Svestran je i poseduje funkcije koje ga čine idealnim i za poslovne i za privatne korisnike, tako da ga definitivno preporučujemo svima onima koji su spremni da pređu na bolji mobilni telefon.

Uređaj na test ustupio WinWin Shop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: