Test: Samsung Galaxy Note 4

Vrhunski fablet, skoro bez mana, jedan od najpoželjnijih Androida današnjice.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Subota, 25.10.2014.

10:42

Default images

Četvrta iteracija izuzetno popularne Note serije dospela je i do naših ruku, te imamo priliku da vas uputimo u sve što Samsung ima da ponudi ove godine.

Generacija broj 4 donosi solidan broj noviteta i unapređenja u odnosu na prethodnika, tako da se zaista ima čemu radovati kod novog vodećeg modela u ovom segmentu. Metalni okvir je jedna od stvari koja nam pada na pamet, veća rezolucija ekrana, snažniji čipset, bolja kamera, sve to u fablet formi koja je sve prisutnija na tržištu...

Od dvorske lude do uzora koji je promenio tok igre na tržištu - to je avantura kroz koju je prošla Samsungova Note serija. Ko bi rekao da će se stvari po pitanju veličine smartfona ovako drastično promeniti za samo nekoliko godina. Vreme telefona sa manjim ekranima je zvanično gotovo. Ukoliko to već nije postalo jasno u prethodnom periodu, nakon Appleovog poteza da primetno poveća dijagonale ekrana na iPhone modelima, pravac u kojem se kreću smartfoni je ozvaničen. Još jedna naznaka da će većina budućih modela biti fableti dolazi i od Googlaa sa svojim 6-inčnim Nexusom 6. Jasno je da neće svakome veće biti bolje, ali će bolje i novije hteli mi to ili ne morati da bude veće.
Beta/AP
Ko je rano prihvatio dimenzije Note serije sada se već navikao na veličine današnjih smartfona, koji se polako ali sigurno kreću ka granici od 6 inča, dok su je neki već i dostigli. Samsung još uvek ne želi da načini taj (sada već sasvim mali) skok, pa se i ove godine zadržao na ekranu od 5.7 inča, što je i više nego dovoljna dijagonala. Pomalo je čudno to što je Note nekada bio sinonim za najveći smartfon na tržištu, a sada ima i većih modela od njega. Samsung smatra da je pronašao pravu meru kada je u pitanju dijagonala ekrana, ali ostaje nam da vidimo da li će naredni Note modeli dobijati veće ekrane. Fableti iskaču na sve strane, konkurencija je velika, a kakav je ove godine hardver unutar Note 4 modela?

Hardver

Da odgovorimo na pitanje iz prethodnog pasusa - standardno odličan, kao što se to uvek i očekuje od kompanije Samsung. Među Android smartfonima Galaxy Note serija uvek je prva donosila najnoviji čipset, a danas je takva situacija da se Note 4 nalazi među svega pet uređaja sa Snapdragon 805 čipsetom. Sa druge strane, tu je i alternativni Exynos 5433 čipset varijanta koju mi upravo zatičemo na našem primerku, što je opet jedan od najnovijih čipseta u ponudi. Qualcomm varijanta uključuje četvorojezgarni 2.7 GHz Krait 400 CPU i Adreno 420 GPU, dok Exynos donosi Octa Core rešenje - četvorojezgarni 1.9 GHz Cortex A57 i 1.3 GHz Cortex A53, uz Mali-T760 GPU. Obe varijante čipseta su izuzetno snažne i uporedive jedna sa drugom.

Nažalost niko još uvek na tržištu ne nudi 4GB radne memorije, pa je i Samsung ove godine Note 4 ponovo opremio sa 3GB RAM-a, što je količina RAM-a na koju apsolutno nemamo nikakvu zamerku. Note 3 je za retka tržišta pravljen u 16GB varijanti skladišta, mada je većinom dolazio u 32GB ili 64GB, a Note 4 u ovom trenutku isključivo u 32GB verziji. MicroSD slot za kartice naravno da je prisutan, pa se skladište može proširiti karticama kapaciteta do 128GB. Zadnja kamera je dobila unapređenje sa 13 na 16 megapiksela, optičku stabilizaciju, i već poznat 4K video. Selfi ljubiteljima poboljšana je prednja kamera sa 2 na 3.7MP, a tu su i noviteti prvi viđeni na S5, kao što je merač pulsa i senzor otiska prsta. Kapacitet baterije je vrlo blago izmenjen sa 3200 na 3220 mAh.

Softver

Dobro je poznato da Samsung u svojim vodećim uređajima uključuje veći broj sopstvenih aplikacija i opcija koje ih čine prepoznatljivijim, upotrebljivijim i do neke mere produktivnijim, mada to ne mora da bude pravilo. Galaxy Note 4 svakako nije izuzetak, a posebno zbog svoje dobro poznate S-Pen olovčice kojom unosite beleške ili uz pomoć koje izvršavate korisne trikove.

Verzija Androida sa kojom Note 4 dolazi je 4.4.4 KitKat, uz TouchWiz korisnički interfejs. Uz njega dolaze i određeni noviteti koji su nam se dopali, iako moramo priznati da nismo preterano veliki ljubitelji TouchWiz-a.

Lockscreen je uprošćen, prikazuje vreme, datum, naziv operatera i prečicu za kameru, a pored svetlucavih i šarenih efekata otključavanja moguće je zaštiti telefon otiskom prsta. Na početnom ekranu dočekao nas je widget sa satom, datumom i vremenskom prognozom, bez okvira ili sopstvene pozadine. Font je vrlo čist i čitljiv, pogotovo na ovako visokoj rezoluciji.
Skroz levi ekran je Flipboard briefing sa vestima iz kategorija koje sami birate, koji menja My Magazine stranu. Unutar notifikacionog panela, osim poznatih toggle dugmića i kontrole osvetljenja, tu su i S Finder i Quick connect dugmići. S Finder nudi pretragu svakog tipa sadržaja koji se nalazi na telefonu, dok Quick Connect pruža brzu metodu reprodukcije sadržaja na podržanim uređajima u vašem okruženju.

Većina stvari u TouchWiz-u vam je najverovatnije već poznata iz testova drugih modela, ali želimo da istaknemo neke novitete koji su nam se posebno dopali.

Jedan od njih je recimo Pop-up view opcija, koja nudi alternativu Multi Windows opciji. Ovde možete da otvorite veći broj aplikacija u prozorčićima, menjati im veličinu i poziciju. Air Command opcija za S-Pen sada ima četiri opcije - Action Memo, Smart Select, Image clip i Screen Write, koje su objašnjene u testu Note 3 modela.

Reći ćemo da lično nismo neki ljubitelji olovčice, ali je iskustvo upotrebe vrlo zanimljivo, a može biti i poprilično korisna u određenim situacijama. Jedna dobrodošla promena je izgled Task Switcher menija, koji sad dolazi u vidu karticu, u stilu Android Lollipop verzije...

Ekran

Povećanje rezolucije ekrana sa FullHD na QuadHD nas nije toliko obradovalo koliko smo bili izuzetno prijatno iznenađeni Basic režimom slike u podešavanjima ekrana. Iz kog razloga možda se pitate? Super Amoled ekrani se nikada nisu proslavili po pitanju tačnosti boja, uvek su one bile prezasićene i neprirodne, mnogi bi rekli kao iz crtanog filma. Istina, neko ih voli baš takve, ali za one koji žele da budu dosta bliže IPS ekranu, Samsung je fenomenalno podesio Basic režim. Tačnost boja je izvanredna, sa veoma niskom Delta E vrednosti od samo 1.85, što je cifra koju ni mnogi IPS ekrani ne mogu da postignu, izuzev Nexus 5 modela koji ide i niže.

Baterija

Exynos 5433 Octa Core rešenje uz odlične performanse nudi i fenomenalnu autonomiju zahvaljujući povećoj 3220 mAh bateriji. Uz neko normalno korišćenje i srednje osvetljenje zaista možete očekivati da vam Note 4 ponudi čitava dva dana bez punjenja. Nedavno smo počeli da testiramo autonomiju na fiksnom osvetljenju od 250 cd/m2, što je oko 80% na slajderu kontrole osvetljenja, gde smo većinom surfovanjem ostvarili rezultat od 8 sati i 17 minuta uključenosti ekrana, unutar 13 sati i 45 minuta od skidanja sa punjača. Note 4 zaista ima izvanrednu autonomiju. Treba pomenuti i opciju brzog punjenja, koja dozvoljava da bateriju napunite od 0 do 50% za samo 30 minuta, što je zaista odlična stvar ukoliko trebate da izađete napolje a kritični ste sa baterijom.

Kamera

Polje na kome Samsung iz godine u godinu briljira je kvalitet fotografija i video zapisa na svojim vodećim modelima. Dobra vest je da Note 4 prati tradiciju i dodatno unapređuje kvalitet kamere u odnosu na prethodnika. Senzor je dobio povećanje rezolucije na 16 megapiksela, ali možda i bitnija stvar je uključivanje optičke stabilizacije. Otvor blende ostaje na f2.2, a umesto ISOCELL senzora kakvog smo sreli u S5 modelu, tu je sada Sony IMX240.
Beta/AP
Interfejs je dosta sličan u odnosu na Galaxy S5, sa nekim manjim izmenama. Podešavanja se otkrivaju klikom na zupčanik ikonicu sa leve strane, a dublja podešavanja su smeštena u pratećem meniju unutar ikonice označenom sa tri tačke. Aplikacija za kameru nudi promenu nivoa ekspozicije, ISO vrednosti, balansa bele boje, a tu se mogu naći i podešavanja rezolucije videa, stabilizacija, opcija kontrole glasom, itd...

Mnogo bitnija stvar od samog interfejsa je kvalitet fotografija koje beleži Note 4. One su prosto izvanredne i definitivno u top 3 listi kada su Android smartfoni u pitanju. Autofokusiranje je sasvim brzo, a sam period beleženja fotografije je vrlo kratak. Boje su dovoljno živahne, ne previše, ali ni premalo, već baš odmereno - kako treba.

Količina detalja je visoka zahvaljujući 16MP rezoluciji senzora, a količina šuma je na niskom nivou. Makro fotografija je odlična, a kod njih se dobija i sasvim solidna zamućenost pozadine (bokeh). 4K video snimanje je očekivano vrlo dobro, ali koliko smo primetili opcija stabilizacije je moguća samo uz 1080p kvalitet, mada ne vidimo razlog toga... Oštrina 2160p videa je izuzetna, uz prilično visok nivo detalja. Bitrate za 2160p je 48.2Mbps uz visok frejmrejt od tačno 30.000 FPS. Ocena - fantastična kamera!

Ceo test možete pročitati na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: