Test: Sony HDR-AS100V action cam

Sony u startu nije impresionirao svojim akcionim kamerama, ali je japanska kompanija pokazala brz napredak na ovom polju. Sony AS100V ne donosi 4K mod, ali zato nudi odlične mogućnosti u situacijama sa slabim svetlom, koje će mnogima biti bitnije. GoPro će još neko vreme biti lider po popularnosti, ali je Sony prvi u redu da preuzme tron.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Branko Mitiæ, Benchmark

Četvrtak, 16.10.2014.

11:11

Default images

Kada je Sony izbacio svoju prvu Action kameru, nismo bili previše impresionirani. Ne zato što je to bila loša kamera, već zato što smo očekivali više od ove kompanije. Cena je bila više nego pristupačna, ali smo ipak očekivali da Sony odmah napadne vrh na kome se (apsolutno zasluženo) nalazi GoPro. Sony je dokazao u mnogim foto, video i audio sferama da može da ponudi vrhunske proizvode po razumnim cenama, pa smo bili uvereni da je to slučaj i sa ovim sportskim kamerama.

Pre nego što nastavimo moramo da objasnimo zbog čega se skoro svi slažu da je GoPro najbolji izbor kada su u pitanju kamere ovog tipa. I dok se kvalitet videa prvih generacija GoPro proizvoda može osporiti, zadnje dve-tri kamere su pokazale da pored odličnog marketinga možemo dobiti i isto tako kvalitetnu sliku. Ipak, GoPro je za mnoge izbor najviše zbog dodatne opreme. Na GoPro treba gledati kao na iPhone - baš zato što je u pitanju najpopularnija kamera, oko nje ima najviše dodataka, opcija za montažu, pa su od nedavno sada tu čak i mnogi mali helikopteri, trenutno veoma popularni, koji u startu dolaze sa gimbalom u koji se lako smešta GoPro, dok je potrebno vršiti veće modifikacije za druge kamere. Sve ovo znači da čak i ako Sony napravi savršenu kameru, neće moći lako da skine GoPro sa trona, ali će makar moći da se približi jedan korak tom cilju.

HDR-AS100V, kako glasi puni naziv ove akcione kamere, iz daljine deluje isto kao i prva Sony kamera ove vrste. Iz blizine se vide minimalne razlike, najviše na ekranu, koji sada može da prikaže nešto više detalja, a tu je i posebna lampica za GPS. Glavne razlike i poboljšanja ipak dolaze “ispod haube.” Razlog zbog kojeg kamere ovog tipa retko menjaju spoljnu formu jeste dodatna oprema i bilo da imate jednu ili ceo sistem ovih kamera, ne želite da menjate sva kućišta, nosače, baterije onda kada se pojavi nova kamera.

Kamera sa prednje strane ima objektiv na kome piše Zeiss Tessar, mada je Sony ove brendove stavljao na mnoge svojve kamere i oni ne moraju da predstavljaju ništa dobro ili loše, jednostavno su marketinški potez. Sa prednje strane još vidimo i dva mikrofona koja omogućavaju stereo snimanje. Sa desne strane kamere nalazi se mono ekran koji se lako čita, čak i tokom dana, i koji nudi tek osnovne informacije. Kretanje kroz menije nije baš sjajno, ali je to slučaj sa svim kamerama ove vrste. Tu su još Prev i Next tasteri za podešavanja i kretanje kroz menije, a kada se oni zajedno pritisnu uključuje se i isključuje WiFi, što je svakako zgodna prečica, pogotovo što WiFi ne bi trebalo uvek da bude upaljen zbog uštede baterije.

Sa donje strane, kada se skinu zaštitni poklopci, vidimo Micro USB port za kopiranje snimljenog materijala, ali i za punjenje baterije, obzirom da se NP-BX1 kapaciteta 1240mAh puni dok se nalazi u kameri - naravno, moguće je dokupiti odvojeni punjač za istu. Odozdo još nalazimo i HDMI izlaz, multifunkcionalni digitalni port, kao i ulaz za mikrofon. Ne treba zaboraviti ni mali navoj za stativ, koji istina nije standardan, ali se na njega može zašrafiti dodatak koji na sebi ima standardan navoj za stativ. Zadnja strana takođe ima zaštitni poklopac koji ima gumeni okvir, ispod kojih se nalazi mesto za bateriju i Micro SD ili Memory Stick Micro karticu. Na samom poklopcu nalazi se okidač, kao i poluga kojom se ovaj taster može zaključati, kako ne bi došlo do slučajno pokretanja ili prekidanja snimanja. Pored spomenute GPS lampice, tu je još jedna sa slovom R, koja pokazuje da li je snimanje uključeno.
Obzirom da je kamera sama po sebi otporna na kišu, blaža polivanja i slične nepogode, jasno je da su tasteri, vratanca i konektori morali da budu dodatno zaštićeni. To znači da tasteri nisu u potpunosti ugodni za korišćenje, ali se to u neku ruku može očekivati od ovakve kamere. Što se tiče dodatnog zaštitnog kućišta, ono više nego solidnog, ali i očekivanog kvaliteta. Na sebi ima standardni navoj za stativ, a kada je kućište postavljeno sve tastere je moguće pritisnuti, kao i zaključati okidač, Osim toga što kvari izgled ove lepe, bele kamere, jedini nedostatak koji će usloviti kućište jeste lošiji zvuk nego da se snimanje vrši bez kućišta.

Kao što smo već spomenuli, kameru smo na test dobili sa gomilom opreme i u slučaju da se odlučite za kupovinu, treba proveriti šta se sve uz nju dobija, a šta se doplaćuje. Podrazumevano se pored kamere i baterije dobija i kućište, kao i dodatak za navoj za stativ, koji omogućava da se kamera postavi na stativ (ili neki drugi deo opreme koji poseduje ovaj navoj) bez kućišta. Tu je još i kabl za sinrhonizaciju i punjenje, kao i par lepljivih podloga za kačenje kamere, koje su ravne ili zakrivljene i koje se mogu postaviti na kacigu, skiju i sl.

Od zanimljivih dodataka koje smo dobili, tu je traka za postavljanje kamere oko glave ili kacige, delimično lepljivi vakum mehanizam koji će biti pogodan za postavljanje u automobil, a krajnje interesantan dodatak jeste neka vrsta malog prsluka, koji služi kako bi se kamera postavila na leđa vašeg psa.

Poseban i ni malo jeftin dodatak jeste Live-View Remote koji služi za kontrolisanje kamere na daljinu. Za razliku od nekih sličnih daljinaca koji se isporučuju uz kamere ili prodaju kao dodatna oprema, ovaj na sebi ima i ekran pomoću kojeg je moguće videti šta kamera snima, što je veoma korisno obzirom da kadar putem same kamere ne možete proveriti. Ovaj daljinac koji se dodatno može kupiti za Sony sportske kamerice je svakako veliki adut, ali treba imati u vidu da košta celih 150€. Sa druge strane on se nudi u posebnim pakovanjima zajedno sa kamerom i ako planirate kupovinu daljinskog najbolje bi bilo da ga uzmete zajedno sa kamerom, čime se ostavruje primetna ušteda. Veoma je bitno napomenuti da je ovaj daljinski otporan na vremenske nepogode, kao i na potapanje u vodu do tri metra.

Naravno, moguća je kontrola i putem mobilnog telefona, ali treba imati na umu da se ove kamere neretko koriste u ekstremnim uslovima, koji nisu pogodni za mobilne telefone, a ne treba zaboraviti ni opterećenje baterije telefona za ove namene, na šta takođe treba misliti ukoliko snimate negde duboko u prirodi. Aplikacije za daljinsku kontrolu kamera i fotoaparata obično deluju prazno i poluzavršeno, ali se može reći da PlayMemories Mobile aplikacija kompanije Sony deluje sasvim solidno i pruža daljinsku kontrolu, podešavanja, početak i prestanak snimanja, kadriranje, kao i pregled snimljenog materijala. Kvalitet videa i fotografija

Sony AS100V ima senzor koji omogućava fotografije veličine 13MP, kao i video rezolucije 1920 x 1080. Video mod ima najviše podešavanja, koja se odnose na rezoluciju i brzinu snimanja, kao i kompresiju. Sony AS100V konačno donosi i XAVC S kompresiju, što je nedostajalo ne samo prethodnim sportskim kamerama kompanije Sony, nego i mnogim običnim kamerama i fotoaparatima.

Za AS100V se može reći da je sazreo kada je u pitanju kvalitet videa, koji nam se izuzetno dopada. I dalje se mogu videti nekada prenaglašene, a i promašene boje, mada je situacija značajno bolja u poređenju sa nekim drugim Sony kamerama. AS100V i dalje ima pomalo crveno-plavo-tirkizi “šmek,” dok su u slučaju skorijih GoPro kamera više u pitanju žute nijanse. I dok će GoPro možda i dalje delovati profesionalcima bolje za uklapanje u snimke sa daleko skupljom opremom, AS100V nudi snimak koji je prihvatljiviji za svakodnevnu upotrebu. Uz XAVC S kodek i definitivno sređene boje, čini nam se da Sony AS100V po prvi put nudi snimak koji je dovoljno dobar i za naprednu profesionalnu primenu.

Ono po čemu je AS100V primetno bolji od GoPro kamera, rekli bismo čak i od nove Hero 4 Black na osnovu prvih snimaka, jeste snimanje u situacijama sa slabim svetlom. Sony je najjača kompanija na svetu kada je u pitanju prizvodnja senzora i to je odlično iskorišćeno u slučaju AS100V kamere. Usuđujemo se da kažemo da su low light mogućnosti Sony AS100V čak i korisniji od 4K 25/30fps snimanja koje donosi novi GoPro Hero 4 Black. Međutim, nema sumnje da i Sony ubrzano radi na svojoj 4K Action kameri. U najvećoj rezoluciji AS100V nudi snimanje od 60fps (50fps za PAL setovanje), što znači da je snimak moguće usporiti 2-2,5x bez gubitka kvaliteta. Ova kamera ima i 120fps (100fps za PAL) snimanje u 720p rezolucji, što omogućava još dodatno usporenje, a treba znati da postoje dva 720p usporena moda, jedan gde se snimak odvija normalnom brzinom i gde usporenje treba da se formira tek u post produkciji i drugi mod koji vam odmah iz kamere pruža usporeni snimak.

Pri 800 x 480 rezoluciji video ima čak 240 ili 200 slika u sekundi, što znači da je moguće usporiti snimak do deset puta, bez gubitka kvaliteta (pri ovoj rezoluciji). Treba znati da su prisutne i “normalne” brzine od 30p, 25p ili 24p, kao i to da Pro mode (XAVC S) ne omogućava snimanje usporenih snimaka. PAL i NTSC standard se mogu birati na samoj kameri, pa je tako bolje izabrati NTSC za usporenje jer daje veće brzine, čak i ako (verovatno) koristite PAL za normalne brzine. Mada upozoravamo da nam je kamera tražila formatiranje kartice nakon menjanja standarda, što je nepotrebno, obzirom da ne možemo da se setimo da li je to bilo neophodno kod neke druge kamere ili fotoaparata.

Sony AS100V poseduje i stabilizaciju. Stabilizacija se odvija softverski, tako što se koristi manji ugao gledanja. Kamera uzima najširu moguću sliku (170 stepeni) i stabilizacija softverski koristi višak slike kako bi se umirio snimak i time dobio kadar od 120 stepeni. Ovakvo rešenje nije idealno, ali se može reći da radi solidno i bolje je nego da uopšte ne postoji. Kada je stabilizacija isključena u menijima, kamera daje ugao gledanja od 170 stepeni.

Fotografije su solidnog kvaliteta, ali je njihov najveći problem veoma širok ugao gledanja, što se manje izražava u slučaju videa. Svakako da je fotografije moguće iseći i deo izobličenja smanjiti obradom, ali je “problem” to što mnogi od nas imaju telefone koji fotografišu isto ili bolje od Sony AS100V Action kamere i jasno je da je foto mod na ovoj kameri samo za ispomoć. Kamera poseduje i “intervalometer” gde se na zadati vremenski period prave fotografije veličine 1920 x 1080 tačaka, koje je kasnije moguće uklopiti u snimak koji možete videti na primeru. Sony HDR-AS100V je odlična sportska kamera i više nego dostojan konkurent Black verzijama GoPro kamera. Problem na tržištu je to što je GoPro upravo izdao Hero 4 Black koji nudi 4K snimanje pri 30/25fps. Sa druge strane, rekli bismo da AS100V i dalje pobeđuje kada je u pitanju snimanje u slabijim svetlosnim uslovima, obzirom da na osnovu preliminarnih testova ne vidimo da je GoPro Hero 4 doneo lowlight poboljšanja.

Pored toga što će GoPro i dalje držati jake pozicije, problem AS100V kamere može dolaziti iz same kompanije Sony. Naime, na ovogodišnjem IFA sajmu predstavljena je kamera pune oznake HDR-AZ1VR. U pitanju je model značajno manjih dimenzija, tačnije za trećinu manji i značajno lakši od dosadašnjih Sony kamera. U pitanju je jedna od najmanjih, ako ne i najmanja konvencionalna kamera ove vrste. Njena prednost je što zadržava sve moderne tehnologije koje smo videli u slučaju AS100V modela, a zahvaljujući manjim dimenzijama donosi, uz postojeće, pojedine nove elemente za montiranje. Male dimenzije ove kamere će pogotovo ceniti oni koji je budu stavljali na kacigu ili možda čak direktno na glavu, pogotovo u situacijama kada će kamera stajati sa starne, negde između uva i slepoočnice, obzirom da na toj poziciji gotovo sve kamere deluju previše veliko i nepratkično.

Kao što smo već rekli, najveći problem ove kamere nije njen kvalitet, već navike korisnika. Uzmite za primer nekoga ko ima DJI Phantom letelicu koja se obično isporučuje sa gimblom koji podrazumevano prima GoPro. Naravno, moguće je izvršiti prepravke i postaviti Sony Action kamericu na gimbal, ali koliko je ljudi je spremno da se upušta u takvo trošenje vremena i sredstava?

Što se tiče profesionalne i napredne namene, Sony mora da ostane uporan, jer se promene na ovom polju ne dešavaju preko noći i GoPro će i dalje tu držati jake pozicije. Međutim, za nekoga ko tek ulazi u ovaj svet, izbor je daleko lakši. Sony HDR-AS100V je odlična, možda i najbolja kamera ove vrste na svetu. Moramo priznati da Sony uči i ispravlja probleme brže nego GoPro, a usudićemo se da AS100V uliva najviše poverenja od svih kamera ove vrste.

Kompletan test pročitajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: