Test: Samsung Galaxy Alpha

Samsung i metal nisu reči koje su se zajedno nalazile u rečenici pri opisivanju smartfona ovog proizođača, barem ne do sada. Najzad je došao taj trenutak koji su potrošači čekali godinama, a to je upotreba materijala koji je kvalitetniji, čvršći i "ozbiljniji" od plastike.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark.rs Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Sreda, 15.10.2014.

14:15

Default images

Galaxy Alpha nas vraća u period manjih flegšipa i nižih rezolucija, mada to se ne može reći i za ostatak njegovih odlika, koje su itekako savremene i vrlo konkurentne. Neko bi rekao da je Alpha zapravo manji Galaxy S5 sa mnogo boljom izradom - da li se slažemo sa takvom konstatacijom?

Godinu za godinom smo očekivali da će poznati korejski gigant doneti metalno kućište na svoj vodeći model. Potajno smo se nadali da će Galaxy S5 biti upravo taj smartfon koji će odstupati od tradicije korišćenja plastike - nažalost, to se nije desilo. Samsung je ipak odlučio da se na neki način iskupi ljubiteljima kvalitetnijeg aluminijuma na kućištu svojih telefona u vidu dva nova telefona - vodećeg Note 4 fableta i Alpha modela koji nam se danas nalazi na testu. Kojoj kategoriji ovaj model pripada? Naizgled visokoj, ali istog onog trenutka kada ga uporedite sa konkurentnim flegšip smartfonima ili Note 4/S5 rođacima, može se izvući zaključak da je ipak reč o nižem segmentu premium klase. Ukoliko ste upoznati sa hardverom koji današnji vodeći Androidi poseduju, biće vam jasno zašto je to tako. Hardver

Nijedan proizvođač ne želi da ima tri vodeća modela, prvenstveno iz razloga da ne bi previše "razvodnio" njihovu popularnost. To je barem naš pogled na razlog zašto su specifikacije Alpha modela ovakve kakve jesu, i ne pariraju Note 4 i Galaxy S5 smartfonima na previše polja. Čipset je definitivno izuzetak u ovom našem možda pomalo pesimističnom uvodu. Iskreni da budemo, lično preferiramo Qualcomm rešenja, možda iz razloga što se uvek pokažu kao najmoćnija i ujedno najrasprostranjenija među zajednicom, ali daleko od toga da je Exynos 5 Octa 5430 u ovom slučaju loš. Samsungov vrlo svež čipset baziran na manjem 20nm proizvodnom procesu bismo kategorisali kao direktnog rivala Snapdragon 801 čipseta sa kojim takođe možete pronaći alternativnu verziju Galaxy Alpha modela. Mi smo dobili Exynos varijantu na test, tako da ćemo naše utiske bazirati upravo na njoj.

U više od nekoliko navrata smo sretali ovakvu Octa Core big.LITTLE konfiguraciju, koja se ovde konkretno sastoji od četvorojezgarnog Cortex A15 1.8 GHz i još jednog četvorojezgarnog slabijeg Cortex A7 1.3 GHz procesora. Grafički čip u ovom paketu je Mali-T628 MP6, koji bismo po pitanju performansi postavili iza Adreno 330 čipa. Pomalo iznenađujuće za Samsung je da Alpha ne poseduje microSD slot za proširivanje skladišta, mada to donekle nadoknađuje 32GB internom memorijom. Radne memorije ima 2GB-a, baš kao kod Galaxy S5 modela, što nije loše, ali sve više modela će dolaziti sa 3GB-a, možda čak i 4GB u skorijem periodu. Od interesantnijih elemenata tu je čitač otiska prsta i merač pulsa, detalji koje srećemo i kod Galaxy S5/Note 4 modela. Lepo je čuti da je i 4K video snimanje prisutno, mada uz senzor ne od 16MP nego 12MP, bez optičke stabilizacije. Dizajn

Naš utisak o Alpha modelu po pitanju izgleda sličan je sa ostalim mišljenjima koje se mogu pronaći na internetu - ovo je bez sumnje najlepši smartfon koji je Samsung napravio. Prvo retail pakovanje Alphe namenjeno za svrhe testiranja završilo je u našim rukama zahvaljujući provajderu Vip Mobile, kojem se ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Nema više braonkaste kutije sa šarom drveta kakve smo sretali kod Note 3 i Galaxy S5 modela, već sada imamo sivo-bež varijantu sa šarama krstića i velikim slovom A na prednjoj strani. Sadržina pakovanja uključuje 5V 1.55A punjač, microUSB kabl i in-ear slušalice sa dodatnim vrhovima u različitim veličinama, sve pomenuto u beloj varijanti.

Galaxy Alpha jeste lepši model od svega što smo videli u Samsungovoj Android ponudi, ali prosto moramo istaći očiglednu stvar - bez sumnje je dizajniran po uzoru na iPhone 5. Čak i po cenu da nas neodoljivo podseća na pomenuti model, opet nam je drago da zateknemo kvalitetan metal sa hromiranim konusnim ivicama na okviru. Iako je samo ram element koji je od aluminijuma, on drastično doprinosi poboljšanju izgleda, čini telefon ozbiljnijim i pruža neuporedivo bolji osećaj kada se drži u ruci u odnosu na plastiku. Zamišljamo kako bi utisak bio još lepši kada bi se isti materijal protezao celom površinom zadnje strane. Samsung je oduvek bio veliki zagovornik korišćenja plastike, pa treba ići korak po korak, možda će se metalna leđa pronaći na Galaxy S6 modelu...
Površine iznad i ispod ekrana na prvi pogled se čine crnim, mada na jačem svetlu jasno primećujemo da je reč o sivoj boji, prošaranoj šarom velikog broja sitnih krstića. Zaštitni znak Samsunga je definitivno fizičko Home dugme, kojeg ni po koju cenu žele da ga se odreknu, uz poznate kapacitivne Multitask i Back senzore. Između Volume dugmića sa leve strane napravljen je vidljivi razmak, što se retko sreće kod Samsunga, jer je obično ovde reč o dužem tasteru iz jednog dela. U dnu na sredini je microUSB port, a kako bi se izbegla konfuzija stereo zvučnika kao kod iPhone-a ili Nexus 5 modela, nema simetričnih proreza, već je rupica mikrofona jasno odvojena. Metalno power dugme smešteno je sa desne strane, tamo i gde mu je mesto.

Kako bi bio smešten 3.5mm priključak, Samsung je morao da napravi blago ispupčenje pošto je bok tanak. Sve to zarad dobijanja tanjeg telefona, na šta se proizvođači po našem mišljenju fokusiraju bez preterane. Šta je negativna strana ovog rešenja? Pre svega što se mora koristiti tanja baterija manjeg kapaciteta, a druga stvar je ispupčena kamera na pozadini, pa se telefon klacka na ravnoj površini. Levo od ispupčene kamere nalaze se blic i merač pulsa. Veoma je interesantna odluka da se izbaci microSD slot, ali reći ćemo da baš i ne vidimo logiku ovakvog poteza. Plastični poklopac na pozadini je moguće ukloniti i na taj način pristupiti NanoSIM slotu i bateriji, a svakako je bilo moguće i uključiti microSD slot, kao na svim dosadašnjim Samsungovim smartfonima...
Softver

Kada je u pitanju Samsung, neizostavan je dobro poznati i često "ozloglašeni" TouchWiz interfejs. Konkretno je reč o 4.4.4 KitKat verziji Androida, a može se reći da je u 99% slučajeva izgled i raspored elemenata identičan kao na Galaxy S5 modelu. Četiri efekta se mogu odabrati pri otključavanju ekrana - svetleći prstenovi sa muzikicom ukoliko tapkate po ekranu pa zadržite prst, mehurići u raznim bojama i još jedna vrsta prstenova, ovog puta sa poznatim "buć-buć" zvukom. Naravno, kao metoda otključavanja može biti i senzor otiska prsta, kod kojeg prevlačite prst preko Home dugmeta u smeru na dole. Widget sa časovnikom, datumom i temperaturom ovoga puta nema svoju pozadinu, već prikazuje wallpaper iza njega.

Tu su i standardne predefinisane prečice, folder sa Google aplikacijama, pet ikonica u doku, My Magazine ekran skroz levo, još Samsung widgeta na desnim ekranima, sve što je već poznato. Verujemo da je većina upoznata sa softverom sa S5 modela, pa kako ne bismo dodatno zamarali čitaoce, proći ćemo ukratko kroz poznatije aplikacije.

Tu je S Health koji broji korake, izračunava kalorije, meri puls, ukratko sve što je vezano za neki vid fizičke aktivnosti. Treba još pomenuti Multitasking opciju podele ekrana na dva dela, i pokretanja odabranih aplikacija, kao i Toolbox interesantnu plutajuću ikonicu iz koje brzo možete pokrenuti pet aplikacija koje odaberete.
Utisci u radu

Premium osećaj u ruci - najzad. Toliko godina je Samsungu trebalo da se odluči da barem počne da koristi metalni ram, ako baš ne želi potpuno metalan telefon. Odluka koja po našem mišljenju dosta utiče na sveukupan utisak koji smo formirali o Alpha modelu. Nije sve u izgledu i kvalitetu, ali obzirom da je smartfon uređaj koji ćete većinu vremena držati u rukama, zašto da to iskustvo ne učinite prijatnijim i lepšim. Posle svih nedavno testiranih fableta, Alpha kao manji smartfon predstavlja pravo osveženje. Prilično je čvrst, lagan je kao pero sa 115 grama, izuzetno tanak - 6.5mm, veoma pogodan za korišćenje jednom rukom, pa je sveukupno izvanredan telefon čija nam je upotreba predstavljala pravo uživanje.

Na polju zvuka, Exynos je odlična varijanta zbog dobro poznatog Wolfson DAC-a. Na slušalicama zvuk je zaista izvanredan - glasan, jasan, topao i vrlo detaljan, pravo je uživanje slušati muziku na Alpha modelu na ovaj način. Pomislili smo da će jedini zvučnik na dnu telefonu pružati tih i nedefinisan zvuk, ali smo se prijatno iznenadili. Zvuk na zvučniku je glasan i zvuči sasvim dobro, ne baš kao prednji stereo zvučnici kod One M7/M8 modela, ali svejedno sa dosta dobrim rezultatima.
Zaključak

Odmah da napomenemo: Samsung Galaxy Alpha nije vodeći model kompanije kojeg bi direktno uporedili sa Galaxy S5, Xperia Z2/Z3, HTC One M8 ili LG G3 smartfonima. Po veličini, rezoluciji ekrana ili kapacitetu baterije jednostavno nisu u istoj kategoriji, ali poenta je u tome što iako nije flegšip model u pitanju, donosi priličan broj dobrih osobina vrhunskih modela. Kao prvo, performanse su izvanredne zahvaljujući novom i moćnom Exynos 5 Octa čipsetu, a kao drugo, osobina koja se poprilično ističe kad se pomene njegovo ime je metalni ram i najbolji Samsungov dizajn do sada. Ovo je sjajan kompaktni 4.7-inčni smartfon za osobe koje cene to što može da se koristi jednom rukom, plus se uz to dobija prilično lagan i tanak telefon. Razlog zašto je izostavljen microSD slot nam i dalje nije jasan, smatramo da je on morao biti uključen, iako će nekom 32GB prostora biti dovoljno.

Alpha dokazuje da je telefon iz više klase u još nekoliko kategorija, kao što su kamera i kvalitet zvuka. Dnevne fotografije su visokog kvaliteta, a isto se može reći i za 4K video. Savršen zvuk dopire sa slušalica, dok zvučnik takođe pruža solidne rezultate. TouchWiz nas i dalje ne privlači previše, jer iako je napredovao u poslednjih par godina sa dizajnerske strane, ne oduševljava prevelikim brojem integracija koje se koriste u njemu. Senzor prsta može biti koristan, baš kao i merač pulsa, ali nikako nisu ključne osobine ovog smartfona. Oštrina ekrana ne oduševljava, ali sa pozitivne strane, može biti tačan za jedan S-AMOLED ukoliko se koristi Basic režim.

Kompletan test pročitajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: