Test: Huawei Ascend Mate 7

Huawei "puca na veliko", a kada to kažemo ne mislimo samo na to da ima ambiciozne planove za budućnost, već i na dimenzije konkretnog smartfona kojim se Benchmark bavi ovom prilikom.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark.rs Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Petak, 19.09.2014.

08:45

Default images

Ascend Mate 7 je fablet u pravom smislu te reči, s obzirom na njegov gigantski 6-inčni IPS ekran. Izrađen potpuno od metala, pomalo nas podseća na HTC One Max, dok ga Octa Core big.LITTLE arhitektura čipseta, 4100 mAh baterija i čitač otisaka prsta takođe čine prilično primamljivim high-end modelom...

Uspeli smo da se dokopamo Engineering primerka Huawei Ascend Mate 7 phableta na IFA 2014 sajmu u Berlinu, tako da imamo zadovoljstvo da vam predstavimo ovaj izuzetno interesantan fablet pre nego što postane zvanično dostupan u Srbiji. Verujemo da ste upoznati sa trendom koji ne pruža naznaku da će u skorije vreme zamreti - u pitanju je trend ogromnih smartfona, takozvanih fableta.

Samsungu, koji je prvobitno pogurao industriju u ovom pravcu svojom Note serijom, nedavno se pridružila još jedna izuzetno uticajna kompanija - Apple, sa svojim iPhone 6 Plus 5.5-inčnim fabletom. To nam govori samo jednu stvar - fableti su veoma popularni i korisnici vole njihove veće dimenzije. Huawei je otišao još jedan korak dalje sa dijagonalom pa se nameće pitanje - da li je 6-inčni smartfon prevelik?
Hardver

Smatramo da fablet kao uređaj ne bi bio uspešan da ga ne prate dobre specifikacije. Huawei je svestan toga, te je unutar Ascend Mate 7 modela uključio HiSilicon Kirin 925 čipset. Možda ste u ovom trenutku pomalo skeptični jer ovaj proizvođač čipova nije toliko poznat i zastupljen kao recimo Qualcomm, ali su naši utisci, koje ćete uskoro moći da pročitate, takvi da apsolutno nema nikakvih razloga za brigu. U pitanju je poprilično moćno Octa Core rešenje koje uključuje četvorojezgarni Cortex A15 na 1.8 GHz i još jedan četvorojezgarni Cortex A7 na 1.3 GHz - reč je dakle o poznatoj big.LITTLE arhitekturi.

Grafički deo podrazumeva Mali-T628 MP4 GPU, a radna memorija zavisi od verzije skladišta - 16GB donosi 2GB RAM-a, 32GB podrazumeva 3GB-a. Interesantniji deo specifikacija je svakako 4100 mAh baterija, 5MP prednja kamera pogodna za selfi i zadnja kamera sa senzorom od 13MP-a.

Dizajn, softver

Naše mišljenje je da je Huawei zaista nadmašio sebe po dizajnu Ascend Mate 7 modela. Kada je reč o fabletima sa većim ekranima od uobičajenih, smatramo da je Huawei najbolje odradio posao što se tiče sveukupnih dimenzija kućišta. Ekran od 6-inča je velik sam po sebi, ali sa izuzetno uzanim ivicama levo i desno od ekrana i ne tako širokim trakama iznad gornje i ispod donje ivice, nije toliko velik koliko bi mogao biti.
Fenomenalan kvalitet izrade je još jedan poen za Huawei - kućište je celokupno izrađeno od metala, sa blago zakrivljenom konturom na pozadini i fino upuštenim ivicama na bokovima. Jednostavno, ovaj fablet je po mišljenju autora izuzetno lep, prostor je maksimalno iskorišćen i kućište od aluminijuma ostavlja vrlo dobar utisak.

Softver

Huawei Ascend Mate 7 opremljen je KitKat 4.4.2 verzijom Androida, koja je takoreći presvučena Emotion UI korisničkim interfejsom. Sa dizajnerske tačke gledišta, EMUI nam se puno dopada. Donosi elemente u kojima prevladava bela boja uz kombinaciju sivih konturnih linija, tako da deluje čisto i elegantno. Ikonice nam se posebno dopadaju, zaobljene su i u sebi donose veliki broj sitnih detalja, tako da na ekranu deluju izuzetno oštro. Još jedna stvar koja nam se sviđa je upotreba nijansi boja koje nisu previše drečave i napadne, već su u pitanju mekane pastelne nijanse, koje su veoma prijatne za gledanje.
Izostavljanje fioke sa aplikacijama je poznata stvar kod Huawei smartfona, panel sa notifikacijama ima interesantno rešenje sa prikazivanjem vremena kada je svaka notifikacija pristigla, a tu je i panel sa brzim prečivama u posebnom ekranu. Jedan detalj koji treba istaći je upotreba Android L jednostavnog dizajna za Back, Home i Task Switch ikonice, a minimalizam se inače često sreće tokom kretanja kroz interfejs.

Generalno smo skeptični oko korišćenja senzora za otisak prsta na smartfonu, ali Ascend Mate 7 nas je potpuno oduševio! Nema zamornog prevlačenja kao kod One Max modela, potrebno je postaviti prst na pozadinu u predviđeni deo i očitavanje je gotovo trenutno i izuzetno precizno - fenomenalan senzor za čitanje otiska prsta, sigurno najbolji na Androidu u ovom trenutku.

Utisci u radu

Koliko god je Huawei bio uspešan da smanji ivice kod Ascend Mate 7 fableta, i dalje je u pitanju glomazan uređaj. Nije puno veći od Samsung Galaxy Note 4 modela, iako je razlika u dijagonali ekrana primetnih 0.3 inča u korist Mate-a. Stvar koja oduševljava je koliko je ovaj poveći fablet tanak - samo 7.9mm. Kućište od metala jeste odlično, ali metal za sobom povlači i nešto veću masu kućišta, 185 grama, što opet nije previše kada se uzme u obzir da manji HTC One Max teži čitavih 212 grama.
Hladan osećaj metala na dlanu i prstima pruža vrlo lepo iskustvo u držanju, ali problem nastaje kada Mate 7 treba vratiti u džep. Jednostavno, ukoliko nemate velike džepove, nećete se najbolje provesti sa prenošenjem ovog modela, pogotovo u letnjem periodu gde preovladavaju šorcevi ili bermude.

Kada smo u specifikacijama Huawei Ascend Mate 7 pročitali kapacitet baterije od 4100 mAh, veoma nas je zanimalo kakva je autonomija u praksi obzirom na ogromni 6 inčni ekran. Ispostavilo se da je autonomija odlična, jer smo na maksimalnom nivou osvetljenja ekrana dobili skoro pa šest časova neprekidnog surfovanja. Rezultat je jednom rečju sjajan, i autonomija je među najboljim Android smartfonima, što će mnogim korisnicima ipak biti dosta bitan detalj pri kupovini smartfona.

Zaključak

Ovo nije prvi put da nas Huawei prijatno iznenadi nekim svojim smartfonom, ali Ascend Mate 7 je definitivno najbolji smartfon ove kompanije koji smo imali priliku da isprobamo. Fablet donosi veliki broj prednosti u mnogim oblastima upotrebe, dok je planirana maloprodajna cena od pet stotina evra pristupačnija u odnosu na, uslovno rečeno, popularnije proizvođače. Kod ovog modela treba istaći da je reč o povećem uređaju, ali je Huawei učinio sve što je mogao da ga smanji dodajući vrlo uzane ivice. Velika prednost je da poseduje izuzetno kvalitetno kućište od metala, a uz to je i dosta tanak. Emotion UI je predivno dizajniran i nama se posebno dopada njegov minimalizam i preglednost. Iz sopstvenog iskustva smo stekli naviku da kažemo da čitačima otiska prsta na Android uređajima nismo previše zadovoljni, dok nas je Ascend Mate 7 svojim senzorom oduševio. WQHD displej nije prisutan, Mate 7 donosi "samo" FullHD rezoluciju, koja ipak nudi dobar nivo oštrine. Najsjajnija tačka ekrana je svakako njegova velika tačnost boja, i dobar nivo svetline.

Performanse nisu potpuno u rangu aktuelnih flegšipa, ali Octa Core rešenje je dovoljno moćno i zadovoljiće većinu korisnika. Autonomija je jednom rečju odlična, a jedina slabija stvar kod ovog modela je, uslovno rečeno, ne tako dobra zadnja kamera. Ukoliko dimenzije ne predstavljaju problem, kao i za sve osobe koji vole veće fablete a kojih nije mali broj, Ascend Mate 7 dobija naše najviše preporuke...

Detaljan prikaz uređaja možete pogledati na sajtu Benchmark.rs
  • Proizvođač Huawei
  • Model Ascend Mate 7
  • Predstavljen septembar 2014.
  • Operativni sistem Android
  • Verzija OS 4.4.2
  • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
  • Rezolucija ekrana 1080 x 1920
  • Dijagonala ekrana 6.0 "
  • Gustina ekrana 368 ppi
  • Kamera 13 MP
  • Video 1080p@30fps
  • Prednja kamera 5 MP
  • Blic LED
  • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth Da, v4.0
  • GPS Da
  • USB Micro-USB 2.0
  • FM Radio Da
  • 3.5 mm konektor Da
  • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass, fingerprint
  • Memorijski slot microSD
  • Memorija telefona 16 GB
  • CPU Quad Core Cortex A15 1.8 GHz + Quad Core Cortex A7 1.3 GHz
  • RAM 2 GB
  • GPU Mali-T628
  • Chipset HiSilicon Kirin 925
  • Dimenzije 157 x 81 x 7.9 mm
  • Masa 185 g
  • Baterija Li-Po 4100 mAh
  • Prenos podataka HSDPA, 42 Mbps, HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, Cat6, 50 Mbps UL, 300 Mbps DL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: