Test: Canon EOS 70D

Canon EOS 70D je naslednik modela 60D, ali po svojim karakteristika znatno podseća na legendarni 7D. EOS 70D donosi Dual Pixel tehnologiju, koja u kombinaciji sa STM objektivima i kontrolom putem ekrana, može olakšati korišćenje kako potpunim početnicima, tako i onim naprednim korisnicima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

09:50

Default images

U svetu u kome su full-frame digitalni fotoaparati postali relativno pristupačni, 70D će imati težak zadatak da osvoji naklonost kupaca. Ipak, bogata specifikacija ovog uređaja u mnogim slučajevima se prenosi na veoma korisne stvari u praktičnoj primeni. Baš zbog toga ovaj DSLR na nas ostavlja značajno bolji utisak nakon perioda testiranja.

Canon EOS 70D je naslednik Canon EOS 60D fotoaparata, ali je u suštini on značajno više od toga. EOS 60D je, čini se, bio nedovoljno bolji od “trocifrenih” Canon DSLR-ova da bi opravdao svoju višu cenu, ali dobra vest je da 70D donosi neke jedinstvene mogućnosti koje se i dalje ne mogu naći niti na skuplji, a pogotovo ne na jeftinijim Canon telima. Pored toga, 70D uzima mnoge pozitivne karakteristike legendarnog 7D fotoaparata, koji se opravdano neprestano prodaje već pet godina.
Benchmark.rs
Canon 70D konačno donosi novi senzor rezolucije 20MP, što znači da nije korišćen pomalo vremešni 18MP senzor koji je Canon ugrađivao u mnoge svoje DSLR-ove.

Od ostalih bitnih stavki iz specifikacije izdvojićemo brzinu snimanja fotografija od čak 7 slika u sekundi. Poređenja radi, 7D snima čak 8fps, ali zato više nego duplo skuplji i mnogima omiljeni 5D Mark III snima “samo” 6fps. Ističe se da 70D ima AF sistem iz 7D modela, što je uprkos vremešnosti ovog fotoaparata i dalje za veliku pohvalu. U pitanju je 19 AF tačaka, koje su solidno raspoređene i “cross” su tipa.

Canon EOS 70D snima video rezolucije 1920 x 1080, pri maksimalnih 30fps, a moguće je izabrati 25fps i 24fps opcije. Ekran se u potpunosti može rotirati, a tu je i ugrađeni WiFi. Ipak, kako bi 70D bio pozicionirao negde na pola puta između amaterskih i profesionalnih tela, neki kompromisi su morali da budu ostvareni, pa se tako koristi samo jedan SD memorijski slot, a odsutan je i izlaz za slušalice koji može biti koristan za snimanje videa. Srećom, ulaz za mikrofon je i dalje tu.
Benchmark.rs
Canon EOS 70D je fizički kvalitetan adekvatno svom imenu. To znači da je primetno bolji od svih trocifrenih tela i u određenoj meri od 60D, ali je i dalje klasu ili dve ispod 7D ili 5D fotoaparata. Kućište je urađeno od kvalitetne plastike kojom ćete biti manje ili više zadovoljni zavisno od toga koje ste fotoaparate ranije držali u ruci.

Telo napravljeno od plastike i neprecizno definisana otpornost na vremenske nepogode imaju i svoje pozitivne strane - ekran, koji je moguće rotirati u svim smerovima i koji nije moguće naći na skupljim profesionalnim Canon DSLR-ovima.

Kvalitet ekrana je takođe veoma dobar, boje su verne, ali je kontrast nešto veći u odnosu na prikaze modernih kvalitetnih ekrana na računarima, što je zapravo mana, obzirom da nekada nemate dobru predstavu o nivou senki, koje na ekranu aparata deluju da su značajno tamnije nego što jesu. Dijagonala ekrana je 3”, uz rezoluciju od 1.040.000 tačaka. Ekran je osetljiv na dodir, a interfejs je adekvatno prilagođen.
Benchmark.rs
Optička stabilizacija je prisutna, ali je glavna novina STM oznaka. Ova oznaka znači da objektiv ima takav motor, ili bolje rečeno prenose u motoru, koji omogućavaju kontinuirano glatko fokusiranje, nalik onom koje imaju video kamere.

Pored odličnog AF sistema i brzine, Dual Pixel je svakako najveća novina koju 70D donosi. Tehnologija je posebno interesantna zato što je u ovom trenutku ne poseduje ni jedan drugi Canon DSLR, osim DSLR-olikih video-filmskih C100 i C300 kamera.

Iznad svega, Dual Pixel tehnologija radi sjajno i, dok ne treba očekivati da će neki reporter putem ekrana fotografisati finale 100m u atletici na olimpijadi 2016. godine, široku primenu za video produkciju možemo videti već danas. U ostalom, C100 i C300 profesionalne kamere već imaju ovu mogućnost.

Canon EOS 70D poseduje i WiFi koji će najviše ceniti amateri, ali može biti koristan i u pojednim profesionalnim zadacima EOS Remote aplikacija za popularne mobilne sisteme nudi mogućnost pregleda snimljenog materijala, kao i određivanje osnovnih parametara fotografisanja daljinskim putem. Povezivanje prvi put je mučno, kao i u slučaju svih drugih proizvođača i aplikacija, ali je posle toga znatno brže. Dobra je vest da aparat nudi više memorisanih setovanja za povezivanje sa različitim tipovima uređaja, na različitim mrežama.
Benchmark.rs
O kvalitetu fotografija DSLR fotoaparata je nezahvalno govoriti zbog toga što različiti objektivi mogu da ponude ne samo različit nivo detalja, nego i različitu estetiku, pa čak i vidljivo drugačije boje. Prema tome, ne može se definisati kakav kvalitet fotografija nudi 70D, jer će to prevashodno zavisiti od objektiva.

Canon EOS 70D fotoaparat ostavlja značajno bolji utisak nakon perioda korišćenja od nekoliko dana. Njegova specifikacija ne prezentuje na pravi način ono što je fotoaparat u stanju da uradi. Takođe, Canon 70D na papiru deluje jedva bolje od modela 60D, kojeg nasleđuje, ali su u praksi razlike značajno veće.

Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da je 70D više nego opravdao očekivanja, skoro iznenadio i da je u pitanju jedan od najboljih crop fotoaparata na svetu, koji zasluženo zauzima mesto visoko u ponudi Canon DSLR fotoaparata.

Detaljan prikaz uređaja možete pogledati na sajtu Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: