Uporedni test: Lenovo tableti A-serije

Renomirana kompanija Lenovo na našem tržištu za par meseci ponudila je veliki broj modela tablet računara, a neki od njih, poput IdeaTab A3000 i S6000, privukli su puno pažnje svojim funkcijama i kvalitetom i zabeležili veliku popularnost.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Četvrtak, 14.08.2014.

12:56

Default images

Sada nam je Lenovo doneo nove modele još povoljnijih cena, ali i odličnog kvaliteta – IdeaTab A7-40, A7-50 i A8-50. Čime se oni ističu?

Lenovo IdeaTab A7-40, A7-50 i A8-50 dobro su pokrili cenovni rang od 12 do 18 hiljada dinara i pozicionirali se tako da se lako može odabrati model tableta u skladu sa potrebama i budžetom potencijalnih kupaca.

Pogledajmo karakteristike ova tri modela

Fizički izgled

Lenovo IdeaTab modeli iz A serije međusobno su vrlo slični po izgledu i izradi. A7-40 i A7-50 su na prvi pogled identični, ali se razlike uoče kada se obrati više pažnje. A8-50 je očigledno model sa najvećim ekranom, a nešto manje debljine (1mm je tanji, da budemo precizniji), tako da veličinom odskače iz ovog trija.
Lenovo IdeaTab A7-40 poseduje matiranu pozadinu crne boje zbog čega jako lepo i stabilno leži u ruci u toku korišćenja (zapravo, sva tri modela imaju ugodan oblik i prijatni su za korišćenje čak i u pokretu).

Na prednjoj strani, u gornjem delu jasno je uočljiv Lenovo logo, a tik pored njega je i prednja kamera od 2Mpix. Ispod ekrana smešten je zvučnik, što je vrlo dobra pozicija, jer omogućava da korisnik bolje uživa u multimedijalnom sadržaju.

Gornja strana sadrži audio izlaz za džek od 3.5mm, pa se mogu koristiti bilo koje standardne slušalice. Tu je i microUSB port sa podrškom za USB OTG, pa se na tablet može povezati USB fleš memorija, tastatura, miš ili neki drugi periferijski uređaj. Međutim, neophodno je dokupiti USB OTG adapter, jer ga proizvođač nije uvrstio u pakovanje.

U donjem delu tableta smešten je mikrofon, pa se može komunicirati putem Skype-a ili nekog drugog audio-video servisa.

Desnu stranu zauzimaju tasteri za uključivanje ekrana i kontrolu zvuka. Položaj tastera je takav da se mogu pritisnuti čak i ukoliko je tablet na nekoj ravnoj površini, bez podizanja sa iste. To može biti vrlo zgodno.

Na levoj strani prisutan je poklopac ispod koga se krije slot za memorijsku karticu (microSD). Poklopac je malo veći nego što bi trebalo, verovatno zato što postoji i verzija sa slotom za SIM karticu (poput A7-50 modela).
Lenovo IdeaTab A7-50 je fizički vrlo sličan model prethodno pomenutom. Pozicija svih otvora i tastera je kao kod A7-40 modela, uz dve bitne razlike - prisutna je kamera na zadnjoj strani (5Mpix), a poklopac koji prekriva slot za memorijsku karticu prekriva i slot za SIM karticu. SIM kartica kod modela koji je stigao na naše tržište služi samo za pristupanje mobilnom internetu u odsustvu WiFi mreža. Sa druge strane, u svetu postoji i verzija koja SIM karticu koristi i za telefoniranje i razmenu poruka, ali ovde je to softverski onemogućeno.
Primetili smo da je poleđina nešto drugačija kod A7-50 u odnosu na A7-40 model. Pored toga što je teget boje, na dodir deluje gumirano i sprečava klizanje tableta iz ruke, čak i ukoliko su one malo vlažnije.

Lenovo IdeaTab A8-50 je najupadljiviji član ove družine zahvaljujući svojim dimenzijama. Ovaj model poseduje ekran od 8 inča u dijagonali, pa je proporcionalno veći. Poleđina tableta je bele boje i na dodir deluje isto kao A7-40 model – matirana plastika koja ne kliza iz ruke i nudi ugodno držanje tableta pri korišćenju. Iako lepa na pogled i dodir, lajsna oko ekrana je od crne sjajne plastike i predstavlja magnet za otiske prstiju.
Sva tri modela tableta imaju nešto zajedničko, a to je čvrsta konstrukcija i kvalitetna izrada. Iako su im kućišta izrađena od plastike, ni u jednom momentu nismo mogli da uočimo neki problem. Čvrsti su, nema krckanja, a u ruci odaju osećaj kvaliteta. Stoga, zasluženo nose Lenovo brend na sebi.

Displej

Kao što je već spomenuto, Lenovo IdeaTab A7-40 i A7-50 poseduju displej dijagonale 7 inča, dok je kod A8-50 dijagonala ekrana 8 inča. Kod sva tri modela displej je izrađen u IPS tehnologiji, pa je prikaz boja odličan, a uglovi vidljivosti vrlo široki. Tu je i sličnost u vidu rezolucije od 1280x800 piksela, što je za ove dijagonale zadovoljavajuća rezolucija i pruža dovoljno oštar prikaz bez izražene pikselizacije slike. Pošto smo očekivali da displeji kod A7-40 i A7-50 budu u potpunosti identični, bili smo iznenađeni pojavom da je prikaz boja ipak nešto drugačiji. Kod povoljnijeg modela, A7-40, bela je za nijansu hladnija, dok je kod A7-50 nešto toplija. Razlika u prikazu ostalih boja je, takoreći, nepostojeća. Za to je zaslužna kalibracija ekrana u matičnoj fabrici. Iako nam se kod povoljnijeg modela dopalo što displej pruža lepšu belu, razlika je minorna i ne bi bila uočljiva da tableti nisu bili jedan pored drugog.
Pored toga što je displej kod A8-50 modela veći (8 inča naspram 7 inča), primetili smo da je crna boja malo dublja, a bela izrazito bela (kao kod A7-40). Kvalitet ekrana je vrlo dobar, a osvetljenje ravnomerno raspoređeno (bez probijanja u uglovima) i dovoljno jako.
Iako postoje manje razlike u koloritu zbog drugačije kalibracije, sva tri modela poseduju veoma dobar displej za svoj cenovni rang. Uglovi vidljivosti su dobri, a moguće je neometano korišćenje i napolju, jer je jačina osvetljenja odlična.

Softver

Sva tri modela zatekli smo sa Androidom verzije 4.2.2, ali nas je čekalo unapređenje na Android 4.4.2, pa smo prihvatili kako bismo imali što svežije iskustvo sa ovim modelima. Unapređenje briše kompletnu memoriju tablet računara, pa svakako preporučujemo bekap podataka pre instalacije, što se navodi i u poruci koja prethodni unapređenju.

Operativni sistem kod sva tri modela je u potpunosti identičan – Android 4.4.2 presvučen VibeUI okruženjem kompanije Lenovo. Ono što će većini korisnika biti čudno je odsustvo App Drawer-a, tj. „fioke sa aplikacijama“, već se aplikacije nakon instalacije smeštaju na glavne ekrane, odakle im se i pristupa.
Ostatak korisničkog interfejsa je vrlo sličan izvornom izgledu Androida koji potiče od kompanije Google.
Opcije za podešavanje uređaja nisu izmenjene od strane kompanije Lenovo i ima ih u dovoljnoj količini. IdeaTab A8-50 se tu može pohvaliti Dolby Digital opcijom koja je nalik na napredniji ekvilajzer. U okviru nje dostupni su razni zvučni predefinisani profili (filmovi, muzika, igre, glas), ali i opcije za ručno podešavanje boje zvuka.
Lenovo nije instalirao preveliki broj dodatnih aplikacija, pa je korisničko iskustvo pri korišćenju ovih modela veoma dobro i brzo.

Od korisnih aplikacija prisutna je SHAREit, koja omogućava deljenje raznog sadržaja sa uređajima u blizini.

Power Manager je vrsta aplikacije za štednju energije. Preko nje moguće je pratiti potrošnju, gledati prognozu trajanja baterije sa trenutnim načinom korišćenja, ali i uključiti Power Saver Mod koji produžuje trajanje baterije onemogućavanjem da aplikacije rade u pozadini, ukidanje pristupa internetu kada je ekran ugašen, i slično.
Pored toga, Lenovo je preinstalirao Evernote za hvatanje beleški, Norton Mobile antivirusni softver, Kingsoft Office za otvaranje i izmenu poslovnih dokumenata i AccuWeather za praćenje vremenske prognoze. Ukoliko Vam neka od ovih aplikacija nije od koristi, možete je jednostavno deinstalirati i na taj način osloboditi prostor.

Kamera

Tableti iz IdeaTab A-serije se značajno razlikuju kada je u pitanju kamera na zadnjoj strani. Dok je kamera u potpunosti izostala kod A7-40 modela, A7-50 i A8-50 poseduju kamere od 5Mpix sa fiksnim fokusom. Uprkos istoj rezoluciji, kvalitet modula kamere se drastično razlikuje.

IdeaTab A7-50 model pravi blede fotografije, bez puno detalja.
IdeaTab A8-50 izrađuje nešto kvalitetnije fotografije sa odličnim koloritom i primetno više detalja. Ali, kao i kod A7-50, njegova kamera je unazađena odsustvom autofokusa.
Iako je kamera na zadnjoj strani tableta sporedna stvar većini korisnika, neki će se odlučiti da njome zabeleže neki važan momenat u svom životu. Ukoliko su fotografije namenjene društvenim mrežama, poput Instagrama ili možda Facebook-a, kamere na oba modela će poslužiti svrsi ukoliko je bolje osvetljenje. Međutim, ako su fotografije za uspomenu, A8-50 će se osetno bolje pokazati, ali... Ne očekujte čuda sa fiksnim fokusom.
Sa druge strane, prednja kamera kod sva tri modela je identična i dovoljna je za video četovanje, ali ne i za slikanje selfija u visokom kvalitetu, što je danas trend.

Autonomija baterije

Kompanija Lenovo ugradila je baterije pristojnog kapaciteta u ove modele tablet računara, kada se uzme dijagonala ekrana u obzir. Modeli sa manjim ekranom, A7-40 i A7-50 poseduju bateriju kapaciteta 3450mAh, dok model od 8 inča ima ugrađenu bateriju od 4200mAh.

Sva tri modela korišćena su na skoro identičan način i prošla su intenzivno testiranje raznim alatima za merenje performansi, pravljenje fotografija (ne i A7-40 model), pretraživanje interneta, dopisivanje na društvenim mrežama i povremeni pregled YouTube videa. Modeli A7-40 i A7-50 izdržali su 5 sati aktivnog korišćenja, dok je A8-50 izdržao skoro 6 sati. To je vrlo dobar rezultat kada se uzme u obzir to da su dobar deo tog vremena bili maksimalno opterećeni zahtevnim aplikacijama. Važno je napomenuti da je A7-50 model testiran bez SIM kartice i da bi njeno prisustvo (i način korišćenja) svakako uticao na trajanje baterije.

Performanse

Zahvaljujući skoro identičnim SoC-evima (zapravo, najpovoljniji i najskuplji u ovoj grupi i imaju isti SoC), rezultati testiranja benchmark alatima nas nisu mnogo iznenadili – postigli su skoro identične rezultate.
Ovo nisu tableti koji obaraju rekorde kada su rezultati u testovima u pitanju, ali nude zadovoljavajuću snagu obrade podataka za potrebe većine korisnika. U svim modernim igrama pružaju vrlo ugodno iskustvo i fluidan rad, kao i u svakodnevnom korišćenju (surfovanje internetom, pregled multimedijalnog sadržaja, učestvovanje na društvenim mrežama, i slično).
Zaključak

Lenovo je na vrlo dobar način osmislio i podelio svoju IdeaTab seriju tableta, a samim tim je i učinio primamljivim različitim tipovima korisnika.

Lenovo IdeaTab A7-40 je dobar Android tablet koji za pristojnu sumu novca od 13.000 dinara nudi odlične performanse (četvorojezgarni procesor sa Mali-400 grafičkim čipom) i sve što je potrebno modernim korisnicima – WiFi, GPS čip, Bluetooth, USB OTG mogućnosti. Međutim, mana ovog tableta je to što ne poseduje kameru na zadnjoj strani, što će neke odvratiti od kupovine.

Lenovo IdeaTab A7-50 je tablet koji je nalik povoljnijem bratu izgledom i performansama, ali nudi i neke dodatne mogućnosti. Pre svega, prisutan je slot za SIM karticu, pa se može koristiti i u odsustvu WiFi mreža, više interne memorije (16GB naspram 8GB) i kameru od 5Mpix na zadnjoj strani koja će nezahtevnim korisnicima omogućiti koju fotografiju više na profilu naloga društvenih mreža.

I na kraju, najveći model, Lenovo IdeaTab A8-50, biće privlačan onima koji žele tablet sa većim ekranom, bez narušavanja portabilnosti tablet uređaja. U poređenju sa A7-50, A8-50 ne poseduje slot za SIM karticu, ali nudi nešto kvalitetniji displej veće dijagonale i kameru na zadnjoj strani boljeg kvaliteta.

Ne treba zaboraviti da su ovo tableti koji nude jednu od svežijih verzija Android operativnog sistema – Android 4.4.2 (KitKat), što je još uvek retkost u ovom cenovnom rangu.

Lenovo IdeaTab A7-40, A7-50 i A8-50 su tableti namenjeni širokom krugu korisnika, nezahtevnim, ali i zahtevnim ljudima koji pre svega žele ugodno iskustvo u toku korišćenja, dobar kvalitet izrade, ali bez ulaganja veće količine novca.

Tablet uređaje na test ustupio je WinWin Shop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: