Test – Lenovo A680

Kompanija Lenovo uhvatila je zalet i na tržištu nudi sve više svojih modela. Iz meseca u mesec primećujemo nove modele koji privlače pažnju svojom cenom i zanimljivim karakteristikama. Zahvaljujući brzo rastućem broju fanova, ova kompanija plasirala se relativno visoko po broju prodatih pametnih telefona u svetu.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Petak, 16.05.2014.

16:21

Default images

Pre samo par dana kod nas stigao je novi budžetski model pametnog telefona sa dve SIM kartice pod imenom Lenovo A680. Može li se ovaj model nositi sa jakom konkurencijom u svom cenovnom rangu?

Tehničke specifikacije:

- Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.3GHz (Mediatek MT6582)
- Grafički čip: Mali-400MP2 500MHz
- Ekran: 5.0“ TFT 480x854 piksela
- RAM: 1GB
- Memorija: 4GB (2.2GB dostupno), slot za microSD
- Kamera: 5.0Mpix, video u 1080p
- Prednja kamera: 0.3Mpix
- Baterija: 2000mAh
- OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
- Dimenzije: 145 x 73.5 x 10.8 mm
- Ostalo: Dual SIM (2x MiniSIM)
Displej ove dijagonale nismo imali prilike da vidimo u ovom cenovnom rangu, a tu je i vrlo sposoban čipset koji nudi brz procesor i odličan grafički čip.

Fizički izgled

Pakovanje telefona je standardno za Lenovo telefone niže cenovne klase i sadrži sve što je neophodno za neometano korišćenje telefona - slušalice, USB kabl, punjač i, naravno, telefon.

Lenovo A680 dizajnom podseća na ostale telefone iz A serije, doduše sa varijacijom u veličini. Pri izradi korišćena je sjajna plastika, a model se ne može pohvaliti nekim uzbudljivim detaljima, i čini da telefon, pa... odgovara ovoj klasi telefona. Međutim, dopalo nam se to što je izrada vrlo čvrsta, sve je na svom mestu i nije prisutno nikakvo krckanje plastike.
Na gornjoj strani prisutan je standardni 3.5mm konektor za slušalice i microUSB konektor za punjenje i transfer podataka.
Sa leve strane su tasteri za kontrolu zvuka, a sa desne je taster za uključivanje i gašenje ekrana.

Prednja strana otkriva veliki „Lenovo“ logo odmah ispod mrežice za slušalicu, dok je u neposrednoj blizini prednja kamera od 0.3Mpix za video pozive. Zanimljivo je to da nije prisutan senzor za merenje jačine svetla spoljne sredine, tako da telefon nije u mogućnosti da prilagođava jačinu osvetljenja displeja u zavisnosti od situacije, već će to morati korisnik da radi ručno.

Na zadnjoj strani je još jedan logo proizvođača, dok je iznad njega kamera od 5Mpix, a pored nje otvor za zvučnik.
Podizanjem poklopca, koji vrlo čvrsto naleže na telefon, vidljiva su dva slota za Mini SIM kartice, microSD slot i baterija kapaciteta 2000mAh.

Lenovo A680 je, zahvaljujući velikoj dijagonali ekrana i kapacitivnim tasterima, relativno velikih dimenzija. Međutim, njegove dimenzije ne smetaju pri normalnom korišćenju, već on lepo leži u ruci.

Displej

Displej dijagonale 5 inča se veoma retko viđa kod telefona ovog cenovnog ranga, ali, kao što je i očekivano, u pitanju je standardni TFT displej rezolucije 854x480 piksela sa svim prednostima i manama koje ta tehnologija nosi. Intenzitet boja je prilično dobar kada se telefon gleda direktno i sam kvalitet prikaza je vrlo dobar. Dopalo nam se i to što je osvežavanje ekrana vrlo dobro i ne dolazi do mrljanja slike čak ni pri bržem skrolovanju, gde se taj problem najčešće ispoljava. Sa druge strane, tipično za TFT tehnologiju, uglovi vidljivosti su nešto lošiji. Gledajući sa gornje strane slika je tamna, a sa donje je svetlija, dok je sa strane prihvatljivog kvaliteta prikaza, tj. bez većih promena.
Softver

Lenovo A680 poseduje Android operativni sistem verzije 4.2.2 (Jelly Bean) presvučen korisničkim interfejsom ovog proizvođača. Kružne raznobojne ikone karakterističe su za Lenovo telefone, a nisu ni ovde izostale.

Pored klasičnih osnovnih Lenovo aplikacija za slušanje muzike, pregled multimedijalnog sadržaja, slušanje FM radija, menadžment nad fajlovima, i sl., preinstalirani su Skype, UC Browser, Evernote, Kingsoft Office i SECUREit.

SECUREit je paket aplikacija koji nudi kompletnu zaštitu od virusa, privatnosti, kontrolu upotrebe mobilnog interneta, spam-a, od krađe, i drugog.

Ova aplikacija će mnogima biti vrlo korisna, jer predstavlja dobro all-in-one rešenje za zaštitu.
Na naše iznenađenje, prisutna je i Navigate 6 aplikacija koja služi za navigaciju.

Ona koristi Route 66 mape koje skida automatski iz svoje prodavnice pri prvom pokretanju. U pitanju je probna (trial) verzija koja traje 10-ak dana, što je dovoljno da se isproba funkcionalnost.

Najmlađi će se obradovati tome što su prisutne i igre poput Asphalt 7, BrickBreaker 3 i Little Big City.

Menadžment SIM kartica, u čemu se Lenovo izveštio, osmišljen je vrlo dobro. U svakoj aplikaciji koja ima veze sa korišćenjem SIM kartice (aplikacije za poruke, pozive i kontakte), pojavljuje se meni za odabir SIM kartice u notifikacionom baru.

U tom meniju moguće je odabrati SIM karticu koja će se koristiti za tu funkciju ili postaviti da uvek pita koja kartica će se koristiti tom prilikom.
U podešavanjima prisutna je mogućnost detaljnijim upravljanjem karticama. Moguće je isključivanje pojedinačnih kartica, kao i određivanje za šta će se koristiti koja kartica (pozive, poruke, mobilni internet).

Prisutna je i mogućnost „povezivanja“ određenog kontakta sa nekom SIM karticom, tako da se ona uvek koristi za komunikaciju sa tim kontaktom.

Sa ovakvim softverom telefon radi prilično brzo i pruža odlično iskustvo pri korišćenju. Kamera

Iako kamera ima rezoluciju od 5Mpix i snima FullHD video, ona nije svetla tačka kod ovog modela. Fotografije nisu nekog posebnog kvaliteta, a tome ne pomaže ni činjenica da je u pitanju kamera sa fiksnim fokusom. Kada se fotografije prave danju, mogu biti upotrebljive za postavljanje na društvenim mrežama, dok bismo svakako izbegavali da fotografišemo noću.
Autonomija baterije

Lenovo A680 poseduje bateriju od 2000mAh, što je zadovoljavajuće za moderan pametni telefon sa ekranom dijagonale 5 inča. Autonomiji baterije doprinosi i to što je čipset prilično štedljiv. Sa intenzivnim korišćenjem telefona, baterija može bez ikakvih problema izdržati jedan radni dan. Dok će oni koji manje koriste telefon biti u prilici da telefon pune na 2-3 dana.
Performanse

U Lenovo A680 ugrađen je MediaTek MTK6582 čipset koji poseduje četvorojezgarni Cortex-A7 procesor na 1.3GHz, odličan Mali-400MP2 grafički čip sa taktom od 500MHz i 1GB RAM memorije.

Ovaj čipset u kombinaciji sa rezolucijom displeja od 480x854 piksela čini da se ovaj model telefona prilično lako izbori i sa zahtevnijim modernim igrama. U sintetičkim testovima postigao je vrlo zavidne rezultate za svoj cenovni rang:

Zaključak

Ukoliko možete da pređete preko nekih mana, kao što je niža rezolucija i uži uglovi vidljovsti displeja i odsustvo autofokusa kod kamere, A680 predstavlja dobru kupovinu u svom cenovnom rangu. Pogotovu za one koji vole veliki displej i žele da igraju igre na telefonu, jer u takvim situacijama Lenovo A680 "zasija" zahvaljujući svom odličnom čipsetu.

Uređaj na test ustupio je WinWin Shop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: