Test: HTC One Max

HTC One je definitivno bio jedan od najboljih telefona koji su se pojavili u 2013. godini, međutim, šta se desi kada odlučite da uzmete taj telefon i razvučete ga do gigantskih proporcija?

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Ponedeljak, 10.03.2014.

09:15

Default images

Kompanije kao što su Samsung, Sony i LG već su nam pokazale da je moguće napraviti zgodne uređaje koji mogu da stanu u džep uprkos ekranima većim od 4.5 inča a čini se da je sada došao red i na HTC koji želi da profitira na odličnom prijemu modela HTC One i vremenskoj rupi u iščekivanju njegovog naslednika.

Ukoliko ste već imali prilike da koristite HTC One, onda već možete da imate dobru ideju o tome šta nudi HTC One Max. U pitanju je skoro identičan premijum smartfon samo sa kolosalnim dimenzijama.

Iako se možda nekome može učiniti da je u pitanju apsurdna ideja, tržište je već pokazalo da postoje korisnici koji žele uređaje većih dimenzija, ali ne toliko velikih da prelaze u sferu tableta.
B92
Ukoliko nemate tablet, a želite uređaj koji možete koristiti i kao tablet i kao smartfon, HTC One Max predstavlja solidan izbor.

Izgled i kvalitet izrade prilično su slični modelu HTC One tako da je tu izuzetno kvalitetna završna obrada aluminijuma od kog je napravljeno kućište kao i zaobljena zadnja strana koja uređaj čini znatno lakšim za nošenje u džepu, uprkos povećim dimenzijama – 82 x 164.5 x 10.29 milimetara i težinom od 217 grama.

Međutim, HTC One Max sa sobom donosi i nekoliko dizajnerskih promena koje predstavljaju pokušaj da se zadovolje određene želje i primedbe korisnika ali to nažalost nije najbolje izvedeno.
B92
Oko ivice uređaja nalazi se plastičan okvir tako da kućište nije napravljeno iz jednog komada aluminijuma a tu je sada i zadnja strana telefona koja se može skinuti. Nažalost, HTC One Max kao i drugi smartfoni iz One porodice i dalje ima bateriju koja se ne može zameniti a problem može biti i obrada aluminijuma koji je isuviše gladak i uz ove dimenzije, vrlo lako može iskliznuti iz ruke ukoliko niste pažljivi pri rukovanju.

Zadnja strana se skida samo kako biste mogli da stavite SIM ili microSD karticu i to uz pomoć prilično sofisticiranog, da ne kažemo komplikovanog, ali i krhkog sistema koji će mnogim korisnicima sasvim sigurno zadavati muke pošto je ponovno vraćanje zadnje strane popriličan izazov.
B92
Za razliku od drugih proizvođača, HTC se odlučio za sistem šarki na koje zadnja aluminijumska strana leže serijom pokreta za koje dve ruke ipak nisu dovoljne, a same šarke su od plastike, dok su „kukice“ koje na njih ležu napravljene od aluminijuma tako da ukoliko često sklanjate zadnji poklopac, možete očekivati određene probleme sa plastikom koju će u nekom trenutku aluminijumske kuke sasvim sigurno iseći.

Još jedan kompromis, samo ovaj put dobro izveden, predstavlja ekran. U pitanju je isti LCD3 1920 x 1080 full HD displej sa 367 piksela po inču displej koji se nalazi u modelu HTC One koji je samo proširen na 5.9 inča. Ekran je velik, oštar i dovoljno svetao tako da može predstavljati dobar razlog da se odlučite za HTC One Max a ne za konkurenciju u vidu Notea III ili Xperie Z Ultra.
B92
U pitanju je HTC-ov LCD 3 displej koji je definitivno među najboljim u klasi, ako ne i najbolji ukoliko volite prirodne boje naspram prezasičenih i naglašenih boja na AMOLED displeju.

Ono što je mali korak u napred u poređenju sa konkurencijom jeste čitač otiska prstiju, ali ni tu stvari nisu idealne i čini se kao da je HTC poprilično požurio ne bi li predstavio ovaj uređaj, tako da se i ovde uočavaju problemi brzopletosti i pokušaja da se korisnicima da nešto novo ali bez previše temeljnog razmišljanja i analitičnosti.

Senzor je smešten na zadnjoj strani i vrlo lako se može desiti da ćete prstom neko vreme prelaziti preko kamere pitajući se šta se dešava da biste potom shvatili da trljate prstom po pogrešnom senzoru.
B92
Kada je kamera u pitanju, na raspolaganju vam je f/2.0 obejktiv koji pripada 4MP Ultra Pixel kameri a tu je i blic. Kvalitet fotografija je u rangu onih koje pravi HTC One i tu nema nikakvih zamerki niti većih problema, uprkos oznaci od “svega” 4 megapiksela. Ultra Pixel tehnologija je HTC-ov pokušaj da unapredi kamere na smartfonima odlukom da poveća veličinu piksela na senzoru.

U teoriji ovo znači da veći pikseli bolje dolaze do svetlosti i to sa manje šuma, što za rezultat daje bolju fotografiju od senzora sa većim brojem malih piksela.

Ovo su ujedno i jedine ozbiljne razlike koje pored veličine odvajaju HTC One Max od modela One. U svakom drugom pogledu ova dva uređaja su skoro identična, tu je isti quad core Snapdragon 600 procesor, 2GB RAM-a i 32/64GB interne memorije i prednji BoomSound zvučnici, ovaj put bez Beats oznake i sve radi izuzetno glatko zahvaljujući novom Senseu.
B92
One Max radi na Androidu 4.3 Jelly Bean ali uz prisustvo novog Sense 5.5 korisničkog interfejsa.

Iako on nije doživeo prevelike promene u odnosu na prethodnu verziju, korisnicima su ipak na raspolaganju neke interesantne i korisne nove funkcije.

Većina će možda pozdraviti mogućnost da se BlinkFeed ukloni sa početnog ekrana, a tu je i dodatna linija, i horizontalna i vertikalna, za ikonice kako bi se iskoristio veliki ekran.

Sense 5.5 vam sada nudi i brojne nove opcije za manipulisanje videom i slikama na koje ćete sasvim sigurno rado gubiti vreme. Tu je novi „endžin“ koji može da tajminguje video tranzicije na osnovu ritma fabričke, ili vaše, muzike kao i hronološko sortiranje klipova.
B92
HTC One Max dolazi i sa impresivnim BoomSound prednjim zvučnicima koji nastavljaju da impresioniraju iako na kućištu više nije prisutna nalepnica Beats. Zahvaljujući ugrađenom pojačalu pored glasne reprodukcije zvuka korisnici na raspolaganju imaju i kvalitet koji rezultuje dobrim rasponom visokih tonova i basova.

Kada je sirova snaga u pitanju, možete očekivati iste performanse kao i kod modela HTC One, a tu je i 1.7GHz Qualcomm Snapdragon 600 quad core procesor sa 2GB RAM-a kao i Adreno 320 GPU.

Kada je interna memorija u pitanju, u raspolaganju su dve verzije – 16GB i 32GB, ali zahvaljujući microSD slotu ona se može proširiti na 64GB, što će zadovoljiti i one najzahtevnije korisnike željne multimedije.
B92
Ova kombinacija već je pokazala svoju sposobnost na drugim modelima i uprkos dolasku Snapdragon 800 čipa, i dalje je sposobna da izađe na kraj sa „modernijom“ konkurencijom kao i svim aplikacijama koje Google Play može da ponudi.

Trajanje baterije predstavlja veliki razlog za brigu i kod manjih smartfona a kamoli kada koristite ovako veliki telefon sa zahtevnim ekranom, međutim, HTC je iskoristio veliko kućište kako bi u njega smestio 3.300mAh bateriju koja definitivno pravi razliku.

HTC One Max će uz umereno korišćenje interneta i multimedije bez većih problema uspeti da izgura ceo dan, mada za mnoge to neće biti tako pošto bi bila prava šteta da se njegov odličan ekran štedi.
B92
Međutim, pored većeg ekrana, HTC je trebalo da ode znatno dalje od modela One umesto da proba da profitira na njegovom imenu.

One Max je odličan telefonali je morao da bude bolji, morao je da ima bolji i inteligentniji kvalitet izrade i definitivno je trebalo da ima bolji procesor kako bi izdržao test vremena i pritisak drugih proizvođača koji uveliko koriste jače procesore u svojim fabletima.

Ovako nam samo ostaje slabiji HTC One sa većim ekranom, par novih funkcija i utisak da je HTC mogao, i morao, da nam zapravo ponudi smartfon koji će redefinisati tržište fableta ili se barem ustoličiti kao jedinivredan izbor.

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela HTC One

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela HTC One Mini

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: