Garmin Virb akcione kamere

Akcione kamere su za relativno kratko vreme, od noviteta i zanimljivog gadgeta namenjenog specifičnoj ciljnoj grupi, postale tržište vredno milijarde dolara kojim dominira kompanija GoPro.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Ivan Manèiæ

Ponedeljak, 13.01.2014.

14:45

Default images

HD Hero je postao sinonim za portabilne kamere napravljene da izdrže (skoro) sve, i koje možete uvek imati sa sobom, bilo da ste na zemlji, u vodi ili u vazduhu.

Čak i slavne kompanije poput Sony-a i JVC-a, sa pedigreom kada je u pitanju digitalno snimanje, nisu imale previše uspeha u pokušajima da kvalitetom pariraju HD Hero kamerama, a konkurentnost se mahom svodila na nižu cenu ili dodatne mogućnosti koje GoPro u tom trenutku nije nudio.

Ovog puta, na testu se našla nova akciona kamera iz kompanije Garmin, koja je poznata po izuzetno kvalitetnim i izdržljivim uređajima, ali ne i po digitalnoj fotografiji i snimanju.

Garmin Virb je prva akciona kamera poznatog proizvođača GPS uređaja, i po principu „prvo, pa muško“, Garmin je uspeo da prijatno iznenadi.

Ova kamera dolazi u dve verzije, Virb i Virb Elite. Obe varijante poseduju isti objektiv i modove snimanja, a Elite verzija u odnosu na osnovnu donosi i kvalitetan GPS prijemnik, akcelerometar i barometrički altimetar, kao i mogućnost WiFi konekcije sa pametnim telefonima.

Obe kamere poseduju mogućnost kombinovanja GPS i podataka dobijenih sa ANT+ senzora sa videom, pomoću Virb Edit softvera, čime dobijate video sa kontrolnom tablom (kao u video igrama), na kojoj su prikazani podaci po vašem izboru, poput brzine, visine, pulsa i sl.
Kućište kamera je vrlo robusno i deluje kvalitetno i izdržljivo. Iako smo se zbog velike popularnosti GoPro-a navikli na njen oblik, Virb kamere poseduju aerodinamičniji oblik, koji je u principu prirodniji za akcione kamere. Iako je Virb vodootporan po IPX7 standardu (do 1m dubine), za snimanje pod vodom je predviđeno posebno kućište koje se kupuje kao dodatak i koje poseduje ravno staklo kako bi kamera pod vodom „videla“ oštro.

Kamera poseduje i kolor ekran koji ima izvanrednu vidljivost na suncu, na kome možete pregledati snimke, ili pogledati status senzora kod Virb Elite modela (brzina, visina...)

Uz kameru dolazi solidan broj dodataka koji omogućavaju montažu na neku (relativno) ravnu površinu, a zanimljiv detalj je i adapter koji omogućuje montiranje na GoPro dodatke.

Garmin Virb poseduje mogućnost snimanja 1080p videa sa 30 slika u sekundi, a podržani su i 1280×960/48, 1280×720/60, 120×720/30, 1280×720/60, 848×480/120, kao i 1080p timelapse mod.

U poređenju sa GoPro Hero3+ Silver Edition kamerom (od koje je osnovni model jeftiniji), maksimalni frame-rate u 1080p rezoluciji je niži, ali se Virb kamere izdvajaju od GoPro-a po upotrebi izuzetno kvalitetnog objektiva.

Dok GoPro kamere pate od izražene hromatske aberacije, kod Virb-a je ona praktično nepostojeća.
Zahvaljujući kvalitetnom objektivu i senzoru od 16mpix, oštrina i kvalitet slike kod Garmin Virb kamera u 1080p je viši nego na Hero3+ Black Edition kameri u 2.7K modu.
Hero 3 Black, 1080p
Hero 3 Black, 2.7k
Garmin Virb , 1080p Prednost Garmin Virb-a je i to što je slika u startu visokog kvaliteta, pa je potreba za postprodukcijom, korekcijom boja i oštrine praktično svedena na minimum. Takođe, zahvaljujući upotrebljenom kodeku, fajlovi su znatno „lakši“ i manje zahtevni od GoPro fajlova, pa se mogu efikasno editovati i bez konverzije što ubrzava proces montaže i tokom nje zahteva znatno manje prostora. Zamerka Virb kamerama je pre svega jedva primetan (ali prisutan) color balance shifting, kao i blagi oversharpness i primetan gradient boja u svetlim delovima slike.

I pored toga, Virb kamere su trenutni lider medju akcionim kamerama kada je u pitanju sveukupni kvalitet slike.

Garmin Virb i Virb Elite kamere možete pronaći u ponudi WinWin Shopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: