Test: Lenovo K900

Lenovo se bez problema može svrstati u sam vrh kada su proizvođači personalnih kompjutera u pitanju ali je isto tako prilično nepoznat po svojim smartfonima na tržištima van Kine, U pokušaju da to promeni, kompanija je predstavila svoj premijum uređaj - Lenovo K900 ne bi li skrenula pažnju korisnika na svoje mobilne uređaje.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Četvrtak, 02.01.2014.

08:50

Default images

K900 je Lenovov pokušaj da korisnicima ponudi svoju viziju vrhunskog smrtfona. U pitanju je 5.5-inčni "fablet" sa IPS FullHD displejom koji uspeva da ostane prilično neprimetan u džepu zahvaljujući debljini od svega 6.9 milimetara.

Unutar tankog metalnog kućišta nalazi se Intel Atom mobilni procesor, dual core Z2580 na 2GHz i 2GB RAM-a, što je pomalo neobičan izbor s obzirom na to da se većina proizvođača za svoje premijum smartfone odlučila za Snapdragon 800 procesore.Tu je još i 16MB interne memorije koja ne može biti proširena usled nepostojanja microSD slota kao i 2500mAH baterija.
B92
K900 dolazi sa Androidom 4.2 Jelly Bean koji je ozbiljno, možda čak i preterano modifikovan od strane Lenova.

U pitanju je smartfon zaista upadljivo drugačijeg dizajna. Za razliku od većine drugih uređaja, K900 je prilično spljošten i dizanjniran korišćenjem mnoštva pravih linija. Međutim, ovo ne narušava lakoću rukovanja s obzirom na to da je zadnja strana blago zaobljena tako da telefon lepo leži u ruci, uprkos svojim dimenzijama.
B92
Prednja strana uređaja je potpuno tamna sa okvirom koji se lepo uklapa u celokupan dizajn, jedino što donekle odskače iz ovog minimalnog vizuelnog iskustva jeste veliki sjajni Lenovo logo na vrhu telefona.

Kućište je napravljeno korišćenjem plastike i glatke poleđine od metala koja se istog trenutka izdvaja iz mase drugih smartfona zbog činjenice da se na njoj mogu videti izloženi šrafovi, i ovo je prilično lep detalj.
B92
Iako je u pitanju veliki uređaj sa velikim ekranom, zahvaljujući relativnoj tankoći, K900 se ne čini toliko glomaznim posebno zbog odlično raspoređene težine od 162 grama.

Sam ekran zaštićen je Gorilla Glassom 2 koji bez većih problema čuva 5.5-inčni displej od ogrebotina i tragova otisaka prstiju, ali ono što se neće svideti mnogima jeste nedostatak LED notifikacionog svetla. Ovo znači da ćete dobar deo snage baterije koristiti na nepotrebno paljenje uređaja ne bi li otkrili da li imate propušteni poziv, poruku i neku notifikaciju, što zaista može biti zamorno, posebno ukoliko telefon koristite u poslovne svrhe.
B92
I dok je gornja strana uređaja klinički čista uz izuzetak kamere od 13 megapiksela i LED blica, na dnu su smešteni džek za slušalice, što je takođe pomalo nezgodna odluka koja može dovesti do toga da ćete znatno češće morati da menjate, kupujete, slušalice, kao i USB port sa OTG podrškom.

Veliki IPS displej poseduje rezoluciju od 1920x1080 piksela sa 400 piksela po inču, što ga svrstava u sam vrh trenutne ponude na tržištu. Iako nije toliko impresivan kao ekrani na Samungovom Galaxyju S4 ili HTC-u One, ovo je i dalje izuzetno kvalitetan ekran koji poseduje prilično dobar ugao gledanja, osvetljenje i kontrast.
B92
Prikaz boja je odličan, ali ekran ima manjih problema kada su crne nijanse u pitanju, ali s obzirom da u pitanju nije AMOLED displej, Lenovo je odradio solidan posao s onim što je imao na raspolaganju.

Kamera poseduje odličan Sony Exmor RS senzor, a ono što je zanimljivo jeste objektiv sa kojim je ovaj senzor uparen. K900 poseduje jedan od najbržih objektiva sa blendom od f1.8.

Fotografije su jasne i oštre čak i kada ih slikate u uslovima kada vam svetlo nije naklonjeno.
B92
K900 sve zadatke obavlja bez ikakvih problema zahvaljujući moćnom procesoru, ali je celokupno iskustvo donekle umanjeno ozbiljnom modifikacijom Androida. Iako na prvi pogled smartfon zbog ovoga vizuelno odskače od konkurencije, takozvani Lenovo "Magic desktop" je prilično bagovit i neće se uvek desiti da dobijete ono na šta se kliknuli, što vremenom može postati frustrirajuće, pogotovo ako ste intenzivan korisnik svih mogućnosti koje Android nudi.

Baterija je takođe jedna od slabijih tačaka. Ukoliko ste redovan korisnik interneta, ili jednostavno volite da slušate muziku i gledate filmove, velike su šanse da ćete na samoj polovini dana očajnički tražiti utičnicu. Rezervna baterija bi mogla da bude dobra opcija, ali to je nažalost nemoguće s obzirom na to da K900 nema zamenjivu bateriju.
B92
K900 je prilično dobar pokušaj kineskog proizvođača da proba da se nametne kupcima. Specifičan, skoro industrijski dizajn je definitivno jedan od velikih pluseva koji pomaže da se ovaj smartfon izdvoji iz mase, ali problemi sa softverom i trajanje baterije, uprkos odličnim performansama i kvalitetnoj kameri, učiniće da ovaj telefon mnogima ipak ne bude prvi izbor.

Ipak, prvi pokušaj Lenova da uđe na tržište kojim dominira svega par proizvođača sasvim je pristojan i nema sumnje da će naredni uređaji imati dobru bazu za nadogradnju i ukoliko kompanija zaista odluči da uči na svojim greškama - kineski proizvođač pred sobom ima lepu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: