Test: Samsung Galaxy S4 Zoom

Dakle, da li je Zoom spoj vrhunskog telefona i vrhunske kamere? Uređaj poseduje komponente da bude upravo to, međutim, Zoom je kao celina manje kvalitetan od svojih komponenti.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, B92, Foto: Jovan Jeliæ

Petak, 06.09.2013.

12:52

Default images

Galaxy S4 Zoom baziran je na modelu Galaxy S4 Mini, iako bi bila znatno bolja ideja da je baziran na njegovom starijem bratu, sa jednom očiglednom razlikom – na pozadini se ne nalazi uobičajena kamera već pravi objektiv sa 10X optičkim zumom.

Cilj ove neobične simbioze je više nego očigledan. Samsung želi da svoje korisnike poštedi prosečnih fotografija koje frustriraju korisnike mobilnih telefona i ponudi im kompaktnu kameru putem koje vrlo lako mogu da dele kvalitetne fotografije na internetu zahvaljujući internet konekciji koju nudi telefon.

Sa druge strane, ovo znači da ćete u džep morati da stavite prilično nezgrapan uređaj povećih dimenzija, možda je ovo i odgovor na pitanje zašto Samsung nije bazirao Zoom na Galaxyju S4 već na Miniju.
B92
Kada je telefon u pitanju, na raspolaganju vam je S4 Mini čije korišćenje je donekle otežano velikom izbočinom na zadnjoj strani koja čini kameru.

Telefon poseduje 1.5 GHz dual core procesor koji bez problema obavlja svoje dužnosti i zadatke koje mu namenite, što je donekle slabije od 1.7 GHz dual core procesora u Miniju, a tu je i 1.5GB RAM-a.

Ono što razočarava jeste 8GB interne memorije, ali na raspolaganju vam je microSD slot koji dozvoljava do 64GB prostora za skladištenje podataka.
B92
Dimenzije uređaja - 125.5 x 63.5 x 15.4mm i sam izgled mogu vam na prvi pogled stvoriti utisak da je u pitanju poprilično krupan uređaj, što je donekle tačno i u najvećoj meri prouzrokovano objektivom na zadnjoj strani koji je težinu doveo do 208 grama. Poređenja radi, Note II je težak “samo” 183 grama.

U pitanju je definitivno telefon koji ne možete koristiti jednom rukom zbog debljine i izbočenog objektiva koji držanje uređaja čini poprilično nestabilnim.
B92
Ovoj nestabilnosti donekle doprinosi i glatka plastika koja je korišćena na zadnjoj strani kao i mala izbočina koja služi kao rukohvat kamere. Iako sama plastika deluje prilično kvalitetno, Samsung je možda mogao da porazmisli o malo hrapavijem materijalu ili gumiranim površinama, posebno kod rukohvata, kako bi poboljšao stabilnost korišćenja.

Ovako, postoji bojazan da će vam telefon iskliznuti ukoliko ga uhvatite vlažnim rukama, a to je realna mogučnost, da li usled znojenja ili kiše. Takođe, postavlja se pitanje kako će korišćenje izgledati na nižim temperaturama i u zimskom periodu.
B92
Dobra stvar jeste da je težina Zooma prilično izbalansirana – na jednoj strani se nalazi poteži objektiv dok je sa druge strane rukohvat koji čuva bateriju i slotove za SIM karticu i miniSD. Do njih se stiže bez većih problema pošto je Samsung lepo osmislio sistem zatvaranja, koji je prilično sličan onome kod standardnih fotoaparata.

S obzirom da performanse nisu jača strana ovog telefona, Samsung se postarao da kamera zasija. U pitanju je više nego pristojna kamera rezolucije 16 megapiksela opremljena brojnim funkcijama i opcijama za slikanje koje zaista prave razliku. ISO raspon od 100 – 3200 prilično je impresivan čak i pri najvećoj osetljivosti, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da se ipak radi o kameri smartfona.
Canon S100 / Samsung Galaxy S4 Zoom
Celokupnom utisku korišćenja doprinose ksenonski blic i 4.3-inčni ekran osetljiv na dodir koji se ne može naći kod većine kompaktnih kamera a lep dodatak predstavlja i fizičko dugme namenjeno slikanju na kameri. Jedino što nedostaje jeste i fizičko tražilo na kameri – mada bi to dizajnerima najverovatnije predstavilo dodatne probleme kod iovako komplikovanog uređaja.

Kada smo kod ekrana, u pitanju je Super AMOLED displej rezolucije 540 x 960 piksela sa 256 piksela po inču – u pitanju je isti ekran kao i kod Galaxyja S4 Mini. Nažalost, ovo je jedna od većih mana telefona s obzirom da je ekran ispod full HD rezolucije, što je dosta velik propust s obzirom na atribute kamere.
Samsung Galaxy Note II / Samsung Galaxy S4 Zoom
S obzirom na činjenicu da hardverski kameru ne možemo nazvati vrhunskom, ili najboljom na svetu, dobar deo fizičkih nedostataka Samsung je pokušao da kompenzuje brojnim softverskim unapređenjima i opcijama kojima se može pristupiti prostim okretanjem objektiva ili putem komandi unutar Androida.

Opcije i filteri su zaista brojni i ne predstavljaju samo puke opcije već zaista postoje razlike među njima, kao i brojne prednosti i mane određenih modova – auto, smart, expert i moj mod, u zavisnosti od situacija u kojima ih koristite.
B92
Pored auto moda, koji sve radi umesto vas, expert mod vam dozvoljava da sami manipulišete finim podešavanjima kao što je brzina okidača ili kontrast. Tu je i “best photo” opcija koja beleži do osam fotografija kako bi izabrali onu koja je najbolje ispala.

Ono što se zaista ističe jeste 10X optički zum koji ovaj telefon zaista stavlja u posebnu ligu u poređenju sa drugim smartfonima, a kamera od 16 megapiksela znatno je bolja od one na Galaxyju S4 koja ima 13 megapiksela a tu je i optička stabilizacija koja posao obavlja poput profesionalca.

Optički zum predstavlja nešto što zaista nije viđeno kod smartfona i to je nešto što Zoom stavlja u kategoriju kompaktnih fotoaparata, uz ksenonski blic, naravno.
Samsung Galaxy Note II / Samsung Galaxy Zoom
Ono što je takođe veliki plus jeste brzina kojom se objekitv aktivira i u pitanju su zaista stotinke prilikom odabira opcije za fotografisanje ili recimo Instagrama.

Jedino što na tržištu Zoomu trenutno predstavlja konkurenciju jeste Nokia Lumia 1020, i iako ne poseduje opticki zum, poseduje znatno vise piksela - 41 megapiksel. Međutim, za svakodnevnu fotografiju Zoom je brilijantan foto aparat ukoliko vam ne smetaju njegove dimenzije i nešto slabije specifikacije u odnosu na regularan S4 ili S4 mini, plus po nižoj ceni dobijate kompaktan fotoaparat i telefon nego kada bi se odlučili da kupite dva odvojena uređaja.
Samsung Galaxy Note II / Samsung Galaxy Zoom
CMOS senzor kamere je znatno veći od onih koji se obično nalaze unutar telefona, iako nije velik kao kod standardnih SLR foto aparata, može da primi znatno više svetla i samim tim ćete imati kvalitetniju foografiju nego sa drugim smartfonima, uključujući tu i S4.

S obzirom da u pitanju nije "prava kamera" slike ipak nisu potpuno savršene i na njima se može primetiti mala distorzija u uglovima.

Kada je ekran u pitanju, boje i nijanse crne su zadovoljavajuće, pogotovo ako se u obzir uzme njegova rezolucija i broj piksela. Iako nije u samom vrhu Samsungove ponude, ekran će bez sumnje učiniti da fotografije izgledaju kvalitetno i šarenoliko.
B92
Iako Zoom poseduje "slabiji" dual core procesor, kao što je situacija i sa brojem piksela, manjak jezgara nije nešto što ćete tokom svakodnevnog korišćenja primetiti niti će vam ta činjenica pokvariti ugođaj korišćenja Zooma kao smartfona.

Mada je prava šteta što Samsung nije rešio da iskoristi malo ozbiljniji hardver pošto modifikovanje velikih fotografija može donekle usporiti rad uređaja.
B92
Baterija od 2.300 mAh trebalo bi da pruži dovoljno rada bez potrebe da svako malo pogledom tražite utičnicu, pogotovo ako ga prvenstveno koristite kao telefon.

Uz malo pažljivije raspolaganje resursima, baterija može da podnese ceo dan korišćenja, mada sve prvenstveno zavisi od načina na koji ćete ga koristiti, ali kupovina dodatne baterije je uvek dobra odluka, za svaki slučaj.
B92
Iako je na prvu loptu Zoom prilično teško razumeti i staviti u određeni kontekst, ili kalup, kao što je to možda bio slučaj i Noteom, koncept je svakako zanimljiv i poseduje veliki potencijal ukoliko Samsung nastavi da ga razvija i undapređuje,

Kamera je po standardima dostupnih smartfona na tržištu izvanredna a pregršt dostupnih funkcija i podešavanja zadovoljiće i one najzahtevnije, a ksenonski blic i optički zum stavljaju kameru u posebnu kategoriju - iako se ne može objektivno porediti sa regularnim kamerama usled realnih ograničenja koje spajanje telefona i kamere sa sobom nosi.
B92
Ono što može predstsavljati minus jesu nešto slabije specifikacije u poređenju sa najaktuelnijim modelima i prosečan displej što se u pojedinim situacijama može osetiti, mada ne previše često kao i pomalo robusno kućište čiji oblik može biti nezgodan za one koji nameravaju da ga prvenstveno koriste kao telefon a manje kao kameru.

Kombinovanje telefona i kamere jeste dobra ideja, samo ostaje da se vidi da li na tržištu postoji prostor za takav uređaj. U prošlosti se ipak pokazalo da Samsung ume da prepozna potrebe korisnika i odgovori na njih. Sada ostaje samo da se vidi da li će kupci biti zadovoljni odgovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: