Test: ThinkPad Tablet 2

ThinkPad tablet 2 poseduje sve one karakteristike na koje smo navikli kada su u pitanju laptop računari – poznata crna boja preovladava dok ThinkPad logo, na prednjoj i zadnjoj strani tableta, poseduje prepoznatljivu crvenu tačkicu. Međutim, da li je prepoznatljiv logo dovoljan da se odlučite za ThinkPad tablet 2?

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, B92

Sreda, 08.05.2013.

16:28

Default images

Kao i svi ostali ThinkPad uređaji, tablet ima odlično razrađen dizajn a kvalitet izrade nije ispod onoga na šta nas je Lenovo naučio.

U pitanju je tanak i lagan tablet širine 26 i debljine 0.98 centimetara koji teži 585 grama i koji jako udobno leži u rukama i to ne samo zbog svog oblika već i zbog jako prijatne zadnje strane koja je prekrivena donekle gumiranim materijalom.

Iako je potrebno malo navikavanja na refleksiju koju stvara, ekran tableta je izvrstan. U pitanju je 10-inčni IPS displej rezolucije 1.366 x 768 piksela. Slika je oštra i svetla a displej nudi prilično širok ugao gledanja iako poseduje znatno manji broj piksela po inču (155) u poređenju sa najnovijim iPadom (264).
B92
Sama veličina uređaja deluje malo drugačije u poređenju sa ostalim tabletima zbog odnosa 16:9 i donekle neproporcionalnog kućišta - jedna strana je duža od druge.

Jedini problem sa izradom, koji i nije toliki problem, jeste prostor koji krije digitalnu olovku, sa crvenim krugom na vrhu, pošto je potrebno da noktom praktično grebete površinu olovke kako bi je izvadili. Mehanizam bi bio znatno bolje, i logičnije, rešenje.

Na kućištu se još nalaze dugme za paljenje, ulaz za mikrofon/slušalice, dugmići za kontrolu jačine zvuka i jako zgodno dugme koje aktivira ili gasi rotiranje ekrana.
B92
Korisnicima su na raspolaganju i kamera od 8 megapiksela sa malim LED blicem i kamera od 2 megapiksela koja može da snima 720p video snimke koji ipak nisu podjednako dobrog kvaliteta kao fotografije koje bez problema mogu da se porede sa onima napravljenim na iPadu.

Na samom centru donje strane tableta nalazi se i Windows dugme kojim se prebacujete iz modernog u klasični Win 8 desktop mod, i obrnuto.

Na tablet je takođe moguće prikačiti i tastaturu i miš što je jako korisno ukoliko nameravate da ozbiljnije koristite desktop mod pošto njegova manipulacija isključivo vrhovima prstiju može postati frustrirajuća.
B92
ThinkPad Tablet 2 pokreće dual core 1.8GHz Intel Atom Z2760 procesor, a na raspolaganju vam se nalazi i 2GB RAM-a i 64GB prostora za skladištenje informacija koji se može proširiti ubacivanje microSD kartice a tu je takođe i ulaz za SIM karticu.

Digitalna olovka koja dolazi uz uređaj osetljiva je na pritisak, što je dobra vest za sve koji imaju umetničke afinitete, ali bolji savet jeste korišćenje tastature pošto mogućnost tableta da rukom pisane poruke pretvara u tekst ipak ima svoje granice.

Ukoliko planirate da olovkom koristite opcije Windowsa, iako ovo može zvučati čudno, prst je ipak bolja opcija kako po pitanju ergonomije, tako i po pitanju preciznosti.
B92
Kada je zvuk u pitanju, imaćete osećaj da ste uskraćeni za "nešto", mada je ovo slučaj sa velikim brojem tableta na tržištu. Na tabletu se nalaze dva zvučnika koja pružaju pristojan stereo zvuk, mada, kada je u pitanju multimedija, najbolje bi bilo da se odlučite za slušalice.

Tokom intenzivnog korišćenja tablet nije uspevao da prebaci 9 sati rada. Ipak, litijum polimer 30Whr baterija je dovoljno kvalitetna da izdrži intenzivno sufrovanje ili gledanje multimedije.

Ipak, ovaj tip baterije je jako osetljiv kada je punjenje u pitanju, što za rezultat ima nešto duže punjenje tableta.
B92
Najslabija tačka uređaja jeste njegova snaga, tačnije manjak iste, pošto se dešavalo da se tablet zamrzne kada sam radio u nekoliko tabova tako da su njegove multitasking sposobnosti znatno umanjene u poređenju sa konkurencijom.

To u kombinaciji sa Windowsom 8 korisnicima može zadati određene muke, posebno ako koriste tablet displej Windowsa.

Windows 8 na tabletu i dalje predstavlja pomalo nezgodnu sredinu za rad, pogotovo ukoliko ste navikli na Android ili iOS.
B92
Iako većina i dalje koristi Windows na svojim računarima, tableti predstavljaju potpuno drugačiju priču i zaista je potrebno određeno vreme kako bi se adaptirali na novi OS.

U pitanju nije nešto što vam, barem u mom slučaju, odmah ulazi u krvotok. Korišćenje Windowsa van desktop moda, pa čak i nakon nekoliko dana, i dalje je predstavljalo prinudu više nego drugu prirodu.
B92
ThinkPad Tablet 2 pored kvaliteta koji izrada poseduje, u svim ostalim poljima odaje utisak prosečnog tableta.

Iako mu brzina ne ide na ruku, trajanje baterije i dimenzije čine od njega prilično zgodno rešenje ukoliko vam je potreban lagan i prenosiv tablet koji će zameniti laptop.

Ukoliko vam je potreban lagan Windows 8 tablet sa solidnom baterijom Tablet 2 bi mogao da bude više nego korisno rešenje, međutim, ukoliko ste neko kome zaista trebaju sve funkcije Windowsa ali i tastatura, na tržištu postoje i znatno bolje alternative.

Uređaj je na test ustupio PC Practic.

Ukoliko posedujete Windows 8 uređaj skinite našu B92.net Win 8 aplikaciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: