Test: Samsung Galaxy S4

Prvo ide uspeh, a onda iteracija.

Tehnopolis

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Utorak, 30.04.2013.

12:07

Default images

Brodvejski fijasko otkrio je dve stvari. Prvu, da Samsung misli da je dovoljno snažan da se sa konkurencijom može boriti sa pola snage, i drugu, da pravi bolje telefone nego predstave.

Samsung Galaxy S4 nije unapređeni S3 zato što Samsung nije znao šta mu je činiti. To je slika stanja na tržištu, na kom Samsung dominira toliko da novi ciklus može da proba da "izgura" proizvodom koji je objektivno mogao da se pojavi godinu ranije. Ideja nije nova, ali je nov akter, čime se Samsung pridružuje Apple-u u praksi da jedne godine pravi revoluciju, a sledeće evoluciju.

Samsung style

Na prvi pogled S3 i S4 teško je razlikovati sa malo veće udaljenosti. Ipak, kada mu se približite malo bliže - stvari se bitno menjaju.

Tek kada S4 vidite izbliza shvatite da S3 izgleda kao da se neko šalio. Galaxy S4 za početak je dobro vizuelno promišljena sprava sa odlukama koje su tačno gde treba. Neke stvari poput simetrije ponovo su tu, što ima više nego pozitivan rezultat.
Samsung Galaxy S4 (Foto: B92)
Tako više nema mešanja pozadinskog poklopca u profil, odnosno bočne površine, pa S4 na okupu drži svetlosivi okvir, ravan sa strane sa dodatno istaknutom ivicom oko ekrana. Prednja površina prekrivena je suptilnom tačkastom teksturom, delovi iznad i ispod ekrana iste su veličine.

Na dnu je simetrično postavljen hardverski taster sa sjajnom ivicom koja odlično komunicira sa istovetno oivičenom prednjom površinom. Pozadi je tekstura nešto drugačija i vidljivija, a površina je i dalje sjajna. Dodatno dobar efekat vizuelno daje mali okvir oko ekrana sa strane.

Galaxy S4 prema tome izgleda kao sprava oko koje se neko ozbiljno kreativno zamislio. Stvar je daleko od oduzimanja daha, ali je pomak ka dobrom industrijskom dizajnu više nego očigledan.
Samsung Galaxy S4 (Foto: B92)
Valja istaći i to da smo na testu imali tamnu verziju ("Black Mist", kako je Samsung zove, druga opcija je "White Frost") kod koje svetle ivice i bočna površina znatno bolje dolaze do izražaja.

No, kada odnos sa S4 pređe na nešto više od gledanja, događa se sudar sa realnošću, i to na najplastičniji mogući način. S4 u ovom smislu ne razlikuje se od S3 skoro uopšte, napravljen je potpuno od plastike. To ne mora nužno biti loše (Lumia 920 na primer je plastičan telefon), ali kada jedinu svetlu plastičnu površinu na uređaju izbrusite tako da izgleda kao metal - stvar se menja.
Samsung Galaxy S4 (Foto: B92)
Kad smo kod ovoga važno je istaći dve, odnosno tri stvari. Prva je da je uređaj sklopljen veoma dobro, uprkos materijalu i delovima sve deluje kompaktno i sigurno (ekran štiti Gorilla Glass 3). Druga je da S4 jednostavno ne pruža osećaj koji bi toliko skup (premium) uređaj trebalo da pruža. Treća je da 50 miliona ljudi ovo nije sprečilo da kupi S3.

S4 težak je 130 grama, a uprkos većem ekranu kućište je ostalo gotovo istih dimenzija kao kod S3, uz još tanji profil od 7,9mm. Sve ovo, zajedno sa činjenicom da je ekran sada bliži ivicama uređaja, čini da ga je čak nešto lakše koristiti nego S3. S4 zapravo je uređaj kojim je najlakše rukovati kada je u pitanju nova generacija Android flagship modela (HTC One, Sony Xperia Z).

Ekran

Kada je ekran u pitanju, S4 bukvalno je sledeći korak u odnosu na S3. S obzirom na sve okolnosti nije realno očekivati da će Samsung odustati od OLED ekrana, što se naravno nije ni deslilo. "Puni" HD trend je neminovnost, pa S4 stiže sa Super AMOLED (pentile matrica) ekranom dijagonale 5 inča i rezolucije 1080x1920 piksela, što je oko 441 tačka po inču.

Samsung je nastavio da razvija tehnologiju koja datira još od HTC Nexus One-a i prvog Galaxy S-a i koja - reklo bi se - daje sve bolje rezultate što je gustina piksela veća. Tako je zelenkasta nijansa ekrana svedena na minimum (ukoliko imate utrenirano oko za OLED ekrane i dalje ćete je videti, no u daleko manjem obimu), a većina je verovatno neće ni primetiti. Ono što je primetno opet su kao i za S3 prenaglašene boje, mada u podešavanjima postoji mogućnost promene postavki boja, što nije loše za probati.
Samsung Galaxy S4 (Foto: B92)
Najbolji test bio je poređenje sa S3. Teorija se pokazala i u praksi, pa razlika između 720p ekrana na S3 i 1080p ekrana na S4 kada je oštrina u pitanju je minimalna i slabo primetna sa uobičajene udaljenosti. Drugim rečima, "full HD", kao i u slučaju HTC-ovih ekrana dobrim delom je marketinški trik.

Slika na S4 je svetlija i boljeg kontrasta u odnosu na S3, uz već pomenuto smanjeno prisustvo zelene nijanse. Sve u svemu ekran na S4 jeste dobar, u odnosu na LCD ekrane (što će reći SuperLCD3 na HTC Oneu i IPS-u na iPhoneu 5) glavna zamerka je prenaglašenost boja. Reazlističnost prikaza na HTC One-u i S4 ne može se porediti, ali je vidljivost na direktnom sunčevom svetlu odlična.

Specifikacije

Kako stvari stoje, od osmojezgarnih čipova u Evropi i Americi nema ništa. Kako je jedan od Samsungovih direktora JK Shin nedavno rekao CNET-u, to nije ni važno.

Iako ova izjava ne ide u prilog diferencijaciji količinom jezgara, što je jedno od glavnih oružja proizvođača Android uređaja uključujući i Samsung, realno je tačna. Teško je da biste primetili razliku u brzini između dva S4 sa 4 ili 8 jezgara kada je skoro sve što svaki dan radite sa vašim telefonom u pitanju. Naravno, ovo ne važi ako je puštanje benchmarka vaša svakodnevna rutina.

Doduše, Exynos 5 Octa bi zahvaljujući tome što ima 4 brza i 4 sporija jezgra koja su manji potrošači (sistem se prebacuje na jedne ili druge u zavisnosti od potrebe) trebalo da troši manje struje, što nismo bili u mogućnosti da proverimo.

Model koji smo imali na testu i kakav će biti na našem tržištu zasnovan je na Qualcomm Snapdragon 600 čipu (četiri jezgra na 1.9 GHz, Krait 300 i Adreno 320 grafika), uz 2 GB RAM-a i 16GB prostora za podatke. Jedan od argumenata o kom se najglasnije govori kada su Samsungovi uređaji u pitanju i dalje je tu, pa je memoriju moguće proširiti SD karticom do 64GB.

S4 stiže sa baterijom od 2600mAh, koja se može menjati, što je još jedan izuzetno glasno istican Samsungov kvalitet. To znači da ste za čitav dan manje ili više sigurni, što je testiranje potvrdilo. Šta god da smo radili - baterija je izdržala do kraja dana, što je industrijski standard u ovom momentu.
Samsung Galaxy S4 (Foto: B92)
Ako smo dobro prebrojali, S4 ima ukupno 9 senzora, uklučujući barometar i merač vlažnosti vazduha. Model koji je stigao kod nas na test imao je "4G" etiketu i po oznaci trebalo bi da jeste LTE uređaj, pa ako vam je ovo važno savetujemo da se dodatno informišete o tome da li model koji hoćete da kupite podržava sledeću generaciju mobilne telefonije.

Zadnja kamera je od 13Mpx, a prednja od 2Mpx. Fotografije napravljene u dobro osvetljenim uslovima (po danu na primer) su veoma dobre, ali u situacijama kada svetlosti nema dovoljno rezultati su i dalje u domenu prošlogodišnjih telefonskih kamera.

Kontrola

Podešavanja upravaljanja pokretima i &quotpametnog" ekrana (Samsung Galaxy S4, Foto:B92)
Samsung je Android na S4 dopunio opcijama koje pre svega odlično izgledaju na naslovnim stranama, i koje nećete naći na drugom mestu.

Kako sve to funkcioniše probali smo da se uverimo tokom testa, a da li vam je sve to i potrebno moraćete da presudite sami. Idemo redom.

Upravljanje uređajem bez dodira najveća je novina koju Samsung želi istaći i događa se na nekoliko nivoa, od pregleda sadržaja zadržavanjem prsta iznad, do skrolovanja "očima".

Prvopomenuta stvar poznata je od Note-a, čiju je olovku moguće postaviti iznad nečega i bez dodira napraviti akciju. To je sada moguće i bez nje, pa recimo možete staviti prst iznad vesti u Flipboardu što će je izdvojiti iznad ostalih i dati vam kraći prikaz. Ako hoćete dalje ipak morate dodirnuti ekran.

Kad smo kod dodira, pokretima iznad uređaja moguće je menjati "listati" fotografije u glaleriji, te pomerati strane u browseru. Sve ovo radi se jednokratnim pokretima, a tokom testiranja uočili smo da horizontalni pokreti rade u skoro svim situacijama, dok je za vertikalne potrebno malo više vežbe. Takođe, valja voditi računa i tome da vraćanje šake kako bi se načinio novi pokret senzor može protumačiti kao suprotan (pri vraćanju pomerite šaku malo niže).

Dalje, ekran na S4 trebalo bi da je pametan, što znači da će ostati aktivan sve dok gledate u njega (predstavljeno sa S3), ali će i pauzirati video ako okrenete glavu od ekrana dok ga gledate. Sve to zaista u većini slučajeva i radi, no ostaje pitanje da li svaki put kada skrenete pogled od ekrana dok gledate neki video, stvarno želite da on stane.

Najkontroverznija mogućnost u ovom delu, a moguće i kada je kompletna slika o S4 u pitanju, je "pametno skrolovanje". Neretko se može čuti da se novim Galaxyjem može upravljati pogledom, što nije baš onako kako zvuči.

Oči se u celoj stvari koriste kao referentne tačke na osnovu kojih uređaj detektuje promenu položaja u odnosu na glavu korisnika. Drugim rečima, ako pogledate na dno strane ali i ne pomerite glavu neće se ništa desiti, odnosno neće doći do pomeranja strane.

Da bi se išta desilo potrebno je da se promeni položaj glave ili položaj uređaja. Tako ako ste stigli do dna strane, ali ste i pomerili glavu na dole strana će se pomeriti. Možete i pomeriti uređaj (tilt) što će dovesti do pomeranja strane u zavisnosti od toga na koju stranu ga pomerate. Sve ovo uostalom piše u delu za podešavanja gde je moguće uključiti ili isključiti i ovu opciju.

U praksi se pokazalo da senzor neće baš uvek uspeti da vas primeti, a kako je osvetljenost prostorije manja, tako su problemi veći. Sistem će vas obaveštavati indikatorom u obliku oka na sredini ekrana, da pokušava da detektuje vaše oči i da li je uspeo, što posle nekog vremena može početi da smeta. Neretko sve ovo traje toliko da bi se posao na "tradicionalan" način završio mnogo brže.

Na kraju, spravom je moguće upravljati i glasom, a S Voice reklo bi se primetno bolje funkcioniše nego što je to bio slučaj sa S3.

Sve doslovno je ograničeno na određeni broj ugrađenih aplikacija (browser, email na primer). Podrška na nivou celog sistema još uvek ne postoji, pa ni sam TouchWiz ne možete kontrolisati na ovaj način (recimo ne možete "listati" aplikacije pokretom). Samsung će verovatno omogućiti integraciju svega ovoga u aplikacije, pa ostaje da vidimo koliko će developera naći za shodno da to i uradi.

S Samsung

&quotEasy mode", Samsung Galaxy S4 (Foto:B92)
S4 isporučuje se sa, u ovom momentu, najnovijom verzijom Androida, 4.2.2. On naravno ne liči na sebe već na ono na šta smo navikli kada su Samsungove sprave u pitanju (TouchWiz).

U tom smislu stvari su manje ili više poznate, UI nije doživeo značajne promene. Pregršt Samsungovih aplikacija omogućava puno toga "pravo iz kutije", od uzimanja beleški, preko komunikacije, planiranja, do praćenja fizičke aktivnosti (S Health). Tu je i Samsungova "prodavnica" aplikacija, Samsung Hub, te offline aplikacija za prevođenje S Translator.

Softver za kameru unapređen je enormnim brojem opcija, među kojima su i neke na koje Samsung ozbiljnije troši svoje marketinško vreme. Tako možete praviti fotografije i snimati zvuk vezan za situaciju koja se fotografiše, te uključiti snimak prednje kamere kako biste i vi kao fotograf/kinja bili prisutni na snimku.

Moguće je snimati više fotografija i kombinovati ih, te uklanjati neželjene osobe iz kadra, birati najbolju fotografiju ili najbolja lica. Ukratko rečeno, teško da postoji bolje softverski opremljena kamera od ove.

Ostaje utisak da je Samsung hteo da isporuči što više softvera i mogućnosti sa samim uređajem. To znači puno aplikacija i widgeta na sve strane, pa ako vam se čini da bi ovo mogao da bude problem, uređaj možete staviti u "Easy mode".

Kupovina

Samsung je novi Galaxy unapredio dovoljno da bude aktuelan i konkurentan. Radi se o brzoj spravi sa odličnim velikim ekranom, dobrom kamerom, kojom se relativno lako rukuje za uređaj tih dimenzija. Radilo se na izgledu, što se ne može reći za izradu, te S4 izgleda bolje, ali pruža gotovo isti ugođaj kao S3, koji ne korespondira sa klasom i cenom.

Ako imate S2 i želite da ostanete lojalni Samsungu, nemojte razmišljati: S4 je sprava za vas. Ako pak imate S3 i zadovoljni ste, nije loše da sačekate. Opet, S4 je dovoljno dobar da ga kao Samsung fangirl ili fanboy morate imati.
Samsung Galaxy S4 (Foto:B92)
Jedini uređaj sa kojim S4 na domaćem tržištu ima smisla porediti, kako kada je sama sprava u pitanju tako i po kapacitetu da se suprotstavi Galaxy-ju kao brendu je HTC One.

Dok je Samsung iterirao i bavio se marketingom, HTC je napravio istinski vrhunski uređaj koji, skoro u svakom smislu (dizajn, izrada, kamera, zvuk, ekran), u ovom momentu predstavlja najbolje što industrija zna i ume. Dovoljno da HTC, bez obzira na okolnosti, konačno ima šansu.

Galaxy S4 "za keš" košta oko 750 EUR, dok cene variraju od operatera do operatera i naravno paketa uz koji se uređaj nabavlja. Sva tri operatera ga već imaju u ponudi, što se u ovom momentu ne može reći za najvećeg konkurenta (ima ga jedino MTS i cene su iste kao za S4) koji će za gotovinu koštati gotovo isto.

Ako ste i vi među 10 miliona onih koji su već naručili ili kupili Galaxy S4 podelite svoje razloge i utiske sa nama u komentarima. Ako niste, koji telefon biste pre izabrali, S4 ili One? Hvala unapred.

Uređaj na test ustupio je Samsung.

Autor: @escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: