Test HP ElitePad 900

U trenutku kada se mnoge kompanije trude da svoje računare transformišu u tablet, HP je rešio da krene drugim putem sa željom da tabletu da sve osobine računara, i izgleda da je u tome poprilično uspeo.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

18:09

Default images

Sam tablet izrađen je iz aluminijuma koji okružuje 10.1-inčni ekran smešten u kućište debljine 9.2 milimetra i težine 0.68 kilograma, mada se na kućištu nalazi i linija tamne plastike kako bi poboljšala WiFi prijem.

Ekran rezolucije 1280 x 800 piksela poseduje izuzetno velik ugao gledanja i sam kvalitet slike je više nego dobar. Prikaz crne boje je na zavidnom nivou, a sa 427 luksa ovo je ujedno i jedan od svetlijih tableta na tržištu. Uprkos tome što možda nije nabolji displej na tržišu, i dalje je prijatno gledati sadržaj na njemu.

Ispod ekrana nalaze se integrisani stereo zvučnici koji posao obavljaju više nego solidno s obzirom da zvučnici mogu predstavljati kamen spoticanja kod pojedinih tableta.
Odnos ekrana 16:10 omogućava maksimalnu iskorišćenost veličine ekrana i na njemu se bez problema mogu koristiti i biznis aplikacije i gledati filmovi .

Na kućištu se još nalaze i dugmići za podešavanje jačine zvuka, konektor za napajanje, džek za slušalice ili mikrofon kao i skriveni ulazi za micro SIM i micro SD karticu..

ElitePad 900 pokreće Intel Clover Trail Z2760 1.8GHz procesor a poseduje i 2GB RAM-a, dok je za grafiku zadužen Intel Graphics Media Accelerator na 533Mhz.
HP ElitePad poseduje 1080p prednju video kameru i zadnju kameru od 8 megapiksela sa LED blicem, kao i CyberLink YouCam softver, koji omogućava jednostavnu komunikaciju licem u lice, kao i 64GB SSD što znači da može da koristi punu verziju Windowsa 8 umesto OS-a koji je više orijentisan ka mobilnim platformama poput Windowsa RT. Ovo je takođe u skladu sa HP-ovom namerom da prvenstveno bude interesantan poslovnim korisnicima.

Iako HP tvrdi da baterija bez problema može da izdrži 10 sati korišćenja, za ovako kratko vreme nisam uspeo da testiram njihovu tvrdnju, najvećim delom zbog toga što sam prilikom boravka u zatvorenom tablet redovno držao na doku koji je olakšavao njegovo korišćenje zbog izuzetno ugodnog ugla pod kojim je ElitePad bio postavljen.
S obzirom da je tablet prvenstveno namenjem poslovnim korisnicima, na raspolaganju su i mnogi dodaci kao što je ElitePad Expansion Jacket koji nudi dodatne USB slotove, za miš i tastaturu recimo, HDMI priključak ali i integrisanu bateriju koja dodatno produžava vreme rada, i dok koji pored USB priključaka poseduje i mogućnost povezivanja sa internetom putem kabla što je jako zgodno u slučaju da na raspolaganju nemate WiFi.

Jedini problem sa Jacketom koji sam primetio jeste njegova debljina koja mi je onemogućila da priključim AUX kabl kako treba, džekovi za slušalice nisu imali taj problem pošto su znatno sitniji.

Sa druge strane, bez ovih dodataka ostajete sa tabletom bez praktično i jednog ključnog slota – svi se nalaze u dodacima koje HP nudi uz njega.

Zahvaljujući doku ElitePad vrlo lako se može transformisati u ozbiljan računar koji na najbolji način koristi desktop opciju Windows 8 operativnog sistema, a dodatni priključci olakšavaju njegovo korišćenje pošto nije uvek lako dodirom prsta dobiti ono šta želimo.

Svi ovi dodaci tablet pretvaraju u ozbiljan uređaj koji nudi znatno više konkurencije i tu zapravo leži njegova snaga. Pored gledanja muzike i surfovanja netom ElitePad vrlo lako može zameniti laptop, ukoliko se odlučite za neke od ovih dodataka – što je topla preporuka.
S obzirom da se HP odlučio na Win OS a ne Android to bi možda mogla da bude i jedna od najvećih mana ElitePada ukoliko nameravate da ga koristite isključivo kao tablet pošto svi problemi na koje možete naići dolaze direktno od operativnog sistema a ne samog uređaja.

Win 8 deluje nekako usporeno kada otvara aplikacije a nailazio sam i na određene probleme prilikom instaliranja aplikacija. Sam interfejs je znatno komplikovaniji za korišćenje nego Android okruženje, iako je Microsoft sa novim Windowsom zapravo želeo da uprosti stvari.

Sa druge strane, ukoliko planirate da maksimalno iskoristite sve periferije koje su vam na raspolaganju, onda ćete najveći deo vremena provoditi u desktop modu što je znatno poznatija sredina večini korisnika. Sa dokom dobijate pristup internetu putem Ethernet kabla što se pozitivno odražava na surfovanje i kvalitet konekcije plus dopunjavate bateriju tableta.

Sitne ikonice Windowsa zahvaljujući brojnim USB ulazima znatno lakše je koristiti uz pomoć miša a i navigacija je brža.
HP je možda uspeo da se najviše približi cilju – sjedinjavanju laptopa i tableta i stvaranju uređaj akoji može da ide bilo gde i radi bilo šta. Ovu liniju do sada su pokušali da pređu Microsoft Surface Pro i Sony Vaio Duo, ali bez uspeha. Ne zato su bili loši, već zato što je problem toliko kompleksan i težak.

Uprkos svemu, ElitePad je jako dobar Windows tablet koji je izuzetno lagan i koji poseduje dobar ekran i besprekoran kvalitet izrade. Utisku doprinose i brojni dodaci koji samo doprinose iskustvu korišćenja, ali to sve dolazi i sa određenom cenom.

Po ceni od 700 evra, dok je 30 evra dok za ostale dodatke nismo uspeli da dobijemo tačnu cenu, mada HP tvrdi da oni u Srbiji ne bi trebalo da budu skuplji nego u okruženju, HP ElitePad 900 poseduje znatno veću funkcionalost od konkurencije u vidu standardnih tableta i više je u kategoriji laptopa, ali po ovoj ceni, koja može znatno porasti zbog svih dodataka, ta funkcionalnost nije jeftina ali u jednom paketu dobijate ozbiljan poslovni uređaj kao i tablet namenjen zabavi.

HP ElitePad 900 nam je na test ustupio HP Srbija

Ukoliko posedujete Windows 8 uređaj skinite našu B92.net Win 8 aplikaciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: